Siyaset AK Parti AECR'ye üye oldu
Paylaş
AK Parti AECR'ye üye oldu

AK Parti, Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'na üye oldu

Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'nın (AECR) ilk yönetim kurulu toplantısında AK Parti’ye başkan yardımcılığı görevi verilmesinin, bu görevi de AK Parti Dış İlişkilerden Sorumlu Genel Başkan Yardımcısı Antalya Milletvekili Mevlüt Çavuşoğlu'nun yürütmesinin öngörüldüğü öğrenildi.

AECR, Avrupa siyaset arenasının yeni ailelerinden biri olarak öne çıkıyor. İngiltere'den Muhafazakar Parti lideri David Cameron ve Çek Cumhuriyeti'nden Sivil Demokrat Parti (ODS) lideri Mirek Topolanek, 2006’da “açık ve federalist olmayan bir Avrupa” vizyonuyla yeni bir grup oluşturma kararı almışlar. AECR’ın resmi kuruluşu ise 2009’da gerçekleşmişti.

AECR’ın benimsediği ilke ve değerler "serbest ve adil ticaret, daha az vergi, küçük hükümet, bireyin özgürlüğü, daha fazla demokratik hesap verebilirlik, toplumun temel taşı olarak aile, ulusal devletin egemen bütünlüğü, boyutlarına bakılmaksızın AB ülkelerinin tümüne saygı" şeklinde sıralanıyor.

Federal Avrupa fikrine karşı çıkan ve zaman zaman diğer bazı gruplar gibi aşırıya kaçmadan da olsa “AB'ye şüpheci bakan” yaklaşımıyla dikkat çeken AECR, Atlantik’in iki yakası arasındaki ilişkilere büyük önem veriyor.

AECR bünyesinde Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Gürcistan, Macaristan, İzlanda, İtalya, Letonya, Litvanya, Lüksemburg, Polonya, Slovakya ve İngiltere’den partiler yer alıyor. AECR’ın liderliğini Çek parlamenter Jan Zahardil yürütüyor.

AECR’ın Avrupa Parlamentosu’ndaki kanadı olan Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular Grubu’nda (ECR) da Belçika, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Macaristan, İtalya, Hollanda, Hırvatistan, Letonya, Litvanya, Polonya ve İngiltere’den toplam 56 parlamenter bulunuyor. Grubun ağır basan kanadını İngiliz parlamenterler oluşturuyor. İngiliz parlamenter Martin Callanan, grubun başkanlığını yürütüyor.

ECR, AB içinde Letonya, Litvanya ve İngiltere’de iktidarda bulunuyor.

Çavuşoğlu: Avrupa'daki EPP ile bir güven bunalımı yaşadık

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı ve Dış İlişkiler Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu, AK Parti'nin Avrupa Halk Partisi'ndeki (EPP) gözlemci üyeliğine son vererek Avrupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'na tam üye olduğunu belirterek, "Avrupa'daki EPP ile bir güven bunalımı yaşadık. Bunun da müsebbibi AK Parti değildir, onların bize karşı olan tutumudur" dedi.

Güven bunalımı yaşadıkları EPP ile ilişkileri bir süredir dondurduklarını ve partinin toplantılarına katılmadıklarını hatırlatan Çavuşoğlu, geçen hafta gönderdikleri bir mektupla EPP üyeliğinden ayrıldıklarını ve AECR'ın yönetim kurulu toplantısında bu yeni partiye tam üye olduklarını aktardı.

Çavuşoğlu, "AK Parti, muhafazakar demokrat bir partidir, kendisini böyle tanımlar. Aile değerleri başta olmak üzere hangi muhafazakar değerlere inandığını kamuoyuyla sürekli paylaşır. Aynı zamanda reformcu bir partidir. Son 11 yılda yaptığı reformlarla her yıl Türkiye'yi evrensel değerlere ve Avrupa'nın değerlerine daha fazla yaklaştırmıştır. Dolayısıyla yeni kurulan Avupa Muhafazakarlar ve Reformcular İttifakı'yla, bu birlikle AK Parti'nin değerleri örtüşmektedir" değerlendirmesinde bulundu.

Mevlüt Çavuşoğlu, AECR içindeki bazı partilerin AB karşıtı söylemlerinin hatırlatılması üzerine "Biz Türkiye olarak AB'ye tam ve eşit üye olmak istiyoruz. ( AECR Üyesi) İngiliz muhafazakarların bu konuda daha tutucu olduğunu biliyoruz ama AECR içinde AB üyesi olan ve bunun devamından yana tavır sergileyen partiler de var. Biz EPP içindeyken de birçok siyasi partiyle her konuda hemfikir değildik. Burada da farklı görüşlerimiz olabilir ama bizim AB ile ilgili politikalarımızda kesinlikle bir sapma olmamıştır. Tam tersine bugünlerde (AB tarafından) olumlu sinyalleri görünce (tam üyelik yönündeki) bu çabalarımızı daha da yoğunlaştırdık.AK Parti AECR'ye üye olarak yanlış bir sinyal vermemektedir. İngiltere Başbakanı David Cameron'ın AB üyeliğini referanduma götürme kararı o partiyi, o ülkeyi bağlar" dedi.

Haberin Devamı