Siyaset AK Parti'de Olağanüstü Büyük Kongre Günü
Paylaş
AK Parti'de Olağanüstü Büyük Kongre Günü

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 998 gün aradan sonra yeniden genel başkanlığa seçilecek

Bugün Ankara Spor Salonu'nda yapılacak AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi için hazırlıklar tamamlandı.Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 998 gün aradan sonra yeniden genel başkanlığa seçileceği kongrede "Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" sloganı belirlendi.


İŞTE DAKİKA DAKİKA YAŞANANLAR...

15.50 AK Parti'de 'Genel Başkan Vekilliği'ni Kongre'de tüzük değişikliği oylanarak kabul edildi

13.40 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan 1370 delegenin imzasıyla AK Parti Genel Başkanlığı’na tek aday olarak teklif edildi.


Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın salondaki destek sloganlarının ardından duygulu anlar yaşadığı görüldü.

13.07 Başbakan Binali Yıldırım, AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi'nde kürsüye çıktı. Başbakan Yıldırım, "İşte beklenen, özlenen an geldi. Hoş geldin Sayın Cumhurbaşkanım. 998 gün boyunca bizi manevi olarak asla yalnız bırakmadınız. Desteğiniz için şükranlarımızı sunuyoruz. Ne mutlu ki Recep Tayyip Erdoğan’ın yol arkadaşlarıyız" dedi.

İşte o konuşma:

İşte özlenen beklenen an geldi. Liderimiz Recep Tayyip Erdoğan, bugün yeniden aramızda. Hoşgeldin sayın Cumhurbaşkanım. Bize verdiğiniz destek için teşekkür ederiz. Ne mutlu bizlere ki aydınlık Türkiye'nin mimarı, kutlu yürüyüşün lideri Recep Tayyip Erdoğan'ın yol arkadaşlarıyız. AK Parti meşalesini ateşleyen, bu ışığı yakan değerli kurucular kurulu üyelerimiz, ülkemizin kalkınması ve büyümesi için saygın ülkeler arasında olmasını sağlayan bütün Meclis başkanlarım, Başbakanlar, Bakan arkadaşlarım, milletimizin temsilcisi olan çok değerli milletvekili arkadaşlarım, teşkilatlarımızın temsilcileri hepinize hoşgeldin diyorum. Gençlik kollarımızın sevgili başkanları, mensupları sizler sayesinde AK Parti her daim genç kalacak. Sizlere de hoşgeldiniz diyorum. Bütün misafirlerimiz, siyasi partilerin değerli temsilcileri ayrıca kongremize gösterilen çok yoğun ilgi nedeniyle bizleri bu salon dışında izlemek zorunda kalan gönüldaşlarımız hepiniz hoşgeldiniz sefalar getirdiniz.

Partimizin 3. Olağanüstü Kongresi'nin başarılı geçmesini, ülkemize milletimize hayırlar getirmesini diliyorum. Bizim kongremiz bayramdır, her kongre büyük Türkiye şölenidir. Ama bu sefer ayrı bir bayram ayrı bir şölen yaşıyoruz. Bu salonda yalnızca bir kongre yapmıyoruz. Değişimin lideriyle milletin partisini bir kez daha biraraya getiriyoruz. AK Parti'de kongre demek daha da güçlenmek demektir.

Bizim partimizde makam, mevki derdi olmaz. Partimiz milletin derdiyle dertlenir. AK Parti herhangi bir siyasi parti değildir. Milletin partisidir. AK Parti 1071 yılında Alparslan ile Malazgirt'le başlayan, 1919'da Mustafa Kemal'le devam eden tarihi bir yolculuktur. AK Partili olmak ülkemizin şanlı tarihi ile övünmek, bugünlerden yarınları hayal etmektir.

Bu kutlu yürüyüşe 2001 yılında kurucu liderimiz ile beraber çıktık. Geçen 16 yıl içerisinde AK Parti'mizde farklı sorumluluklar alarak ülkemize hizmet etme şerefine nail olduk. Üstlendiğimiz görevlerde sizlerin güvenini boşa çıkarmamak için canla başla gayret gösterdik. Bundan sonra lideirmizle sayın Cumhurbaşkanımızla el ele milletimize daha büyük hizmetleri yerine getireceğiz. 2023 hedefleri, 2053, 2071 vizyonu için bugünden yarını hazırlayacağız. Yarınımız bugünümüzden daha güzel olacak.

Milletçe zor bir yıl geçirdik. Ülkemiz Kurtuluş Savaşı günlerinden bu yana ilk kez bu kadar hainin bir araya geldiği, oyunlar kurduğu bir dönem yaşadı. Ama hiç endişeniz olmasın bize bu oyunları sizlerle birlikte milletimizle birlikte bozduk. Bozmaya da devam edeceğiz. 15 Temmuz gibi karanlık bir geceyi bir işgal girişimini yaşadık. Asker kılığına girmiş gözü dönmüş teröristler milletimizin ödediği vergilerle alınan tanklar, helikopterlerle milletimizin üzerine bombalar yağdırdılar. Egemenliği milletten almak için TBMM'yi bombaladılar. Cumhurbaşkanımızın çağrısıyla birlikte milyonlar oldunuz meydanlara indiniz. Adeta bir gece içerisinde bir demokrasi destanı yazdınız. Kahraman Türk milleti bir kez daha 7 düvele kendini gösterdi. Tankların altına yatan kurşunlara göğsünü siper ettiniz.

Ülkemizin önemli sorunlarının başında hala terör belası geliyor. Kitan rahmet diliyorum.


"TUTTURMUŞLAR ÇATI ADAY, KAPI ADAY"


Tutturmuşlar çatı aday, kapı aday. Siz önce temelinizi sağlamlaştırın. Temeli olmayanın çatısı da olmaz, kapısı da olmaz. Bu millet gönül kapısını da çatısını da kapısını da kapatır. Türkiye'yi bir darbe anayasasına mahkum ettiniz. Bunların tek derdi AK Parti, bizim tek derdimiz de memlekettir, millettir.

ÜLKÜCÜLERE TEŞEKKÜR


"Bu değişiklik milletimizin geleceği olan gençlerimize duyduğu güvenin de bir ispatıdır. Gençliği kazanan geleceği kazanır. 18 yaşında seçilme imkanına kavuştunuz. Haklarınızı sonuna kadar takip edin. Sizin için ne yapsak azdır. Gençliği sadece vitrin çalışması olarak gören parti olmadık. O gece gençlerimiz şehit olma pahasına, bayraklarına, demokrasilerine sahip çıktılar ve böyle düşünenleri mahçup ettiler. Gerekli anayasa değişikliği çalışmalarında verdiğiniz destekten dolayı, bütün milletvekili kardeşlerimize şükranlarımızı sunuyorum. MHP Genel Başkanı'na, ülkücü kardeşlerimize teşekkür ediyorum."

EKONOMİDEKİ GELİŞMELER


"Bir yıl içerisinde Avrasya Tüneli, Yavuz Sultan Selim Köprüsü, Osmangazi Köprüsü, İstanbul-Bursa karayolu, 15 Temmuz İstiklal tünelini yaptık. 15 Temmuz sonrası Türk ekonomisi çökecek diyenlere inat, yüzde 2.9 oranında büyümesini gerçekleştirdik. Gerekli tedbirleri hızlıca aldık. İstihdam seferberliği ilan ettik. Bu seferberlikle beraber 1 milyon üzerinde vatandaşımıza bugüne kadar iş, aş ilan ettik. Bundan sonra da kararlılıkla devam edeceğiz. Şehir hastanelerini hizmete almaya başladık. Doğu ve Güneydoğu Anadolu bölgelerimizde istihdam, üretim ve ihracata hız vermek üzere 'cazibe merkezleri' projesini başlattık. Refah açığını kapatmış olacağız. Yerlileştirme ve millileştirme oranının artırılması için yeni projeleri hayata geçiriyoruz. Kendi silahımızı, tankımızı, topumuzu yapıyoruz."




12.42: Salonda Abdullah Gül'ün kongre mesajı okundu. Abdullah Gül'ün mesajını Divan Başkanı Hayati Yazıcı okudu. Gül mesajında şu ifadelere yer verdi: Değerli gönüldaşlarım, kıymetli delegeler, fedakar ve cefakar çalışmalarıyla partimizi daima zafere ulaştıran teşkilat mensubu kardeşlerim, arkadaşlarım, Adalet ve Kalkınma Partisi'nin 3. Olağanüstü Kongresi'nin memleketimiz, Türk demokrasisi ve kutlu davamız için hayırlara vesile olmasını temenni ediyorum. 14 Ağustps 2001'de o günkü arkadaşlarımızla birlikte kurduğumuz AK Parti 16 yıllık zaman sürecinde ülkemizde pek çok tabuları yıkmış, kronik sorunlara çözüm üretmiş, siyasi, ekonomik ve sosyal konularda çoklu reformlarla halkımıza çok büyük hizmetler yapmıştır. Kongremizin hayırlı olmasını diliyorum.

12.29 Salonda çeşitli liste iddiaları ortaya atıldı. Ancak yeni parti yönetimi olduğu söylenen listelerin gerçekliği henüz bilinmiyor. Salonda, kulislerde MKYK olduğu iddia edilen 4 ayrı liste dolaşıyor. Kesin liste divanda oylama sürecine geçildiğinde öğrenilecek.

12:15 Şehitler için saygı duruşunun ardından İstiklal Marşı ile tören resmen başladı.

11:35: Cumhurbaşkanı Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ı kongrenin yapılacağı salon girişinde folklör kıyafeti giymiş çocuklar karşıladı



11.25 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti'nin 3. Olağanüstü Kongresi öncesinde salon dışında bekleyen partililere seslendi. Cumhurbaşkanı Erdoğan, "Değerli yol arkadaşım, genel başkanımız sayın Binali Yıldırım Bey, sevgili yol arkadaşlarım sizleri 998 gün sonra en kalbi duygularımla selamlıyorum. Fiili bir ayrılığımız vardı ama bugün yine sizlerleyiz. Sizlerin heyecanı, heyecanımızdır. Sabah 04:00'ten itibaren sizler buradasınız. Bu kongredeki heyecanı paylaşmak üzere buradasınız. İzmir'den gelen bir minibüste maalesef bir kazanın olması bizleri üzdü. Allah'a hamd ediyoruz herhangi bir ölü söz konusu değil, yaralılara şifa diliyorum. Kardeşlerim içeride bunalan bir hava var içeriyi bir an önce rahatlatalım istiyoruz. Sizler de biraz sonra izleyeceksiniz. Önümüzde 2019 var, martında yerel seçim, kasımda parlamento ve başkanlık seçimi var. Çok çalışacağız, bizim kapı kapı dolaşma geleneğimiz var. Gerek hanım kardeşlerim, gerek gençler çok çalışacağız. Üzerimizdeki spekülasyonların cevabını sandıkta vereceğiz. Sizleri daha fazla bekletmeden içerideki kardeşlerimizi ekranda buluşturalım istiyorum. Hepinizi en kalbi duygularımla şükranlarımı sunuyorum. Allah yar ve yardımcımız olun. dedi.

11.21 Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, Ankara Arena’ya geldi. Erdoğan’ı salon dışında Başbakan Binali Yıldırım ve bakanlar karşıladı.

10.30: Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın yeniden AK Parti Genel Başkanı olacağı AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi "Recep Tayyip Erdoğan" sloganlarıyla başladı. Merkez Karar Yönetim Kurulu ve parti tüzüğünü değişeceği kongrede bin 470 delege oy kullanacağı öğrenildi. Ana sloganı ’Yeni Atılım Dönemi: Demokrasi,Değişim,Reform’ olan kongrede, ’Bir şarkısın sen ömür boyu sürecek’, Yürüyeceksin, gençler yürüyecek arkandan’, FETÖ, PKK; DAEŞ topunuz gelin’, ’Güven demek, vefa demek, can demek, Erzincan demek’, ’Değişimin lideri, milletin partisi’ pankart ve afişleri yer aldı. Aşık Veyselin Uzun ince Bir Yoldayım, türküsü eşliğinde Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğanın görüntülerinin yer aldığı video gösterildi.

DELEGELER VE PARTİLİLER ANKARA SPOR SALONU'NDA


AK Parti 3. Olağanüstü Büyük Kongresi için delegeler ve partililer Ankara Spor Salonu'na geldi. Kongre için binlerce partili, sabahın erken saatlerinden itibaren Ankara Spor Salonu önünde toplandı.






15 Temmuz'un seyrini değiştiren ve darbe girişimi sırasında şehit olan Ömer Halisdemir'in babası Hasan Hüseyin Halisdemir kongreye özel misafir olarak davet edildi.

TEZAHÜRATLARLA SALONA YÜRÜDÜLER


Ankara dışından otobüslerle gelen partililer, Atatürk Kültür Merkezi alanından tezahüratlar eşliğinde kongrenin düzenleneceği salona kadar yürüdü. Spor salonu önünde ve çevresinde bekleyenlere kumanya ve su servisi yapılırken partililer, emniyet kontrol noktalarında yapılan aramanın ardından salona alındı. Salona giremeyen partililer için dışarıda çadır ve dev ekranlar kuruldu. Salon içinde ve dışında AK Parti seçim şarkıları çalınırken, partililer şarkılara eşlik etti ve tezahüratlarda bulundu.





AFİŞLERLE SÜSLENDİ


Dev Türk bayrağı asılan salonda, Gazi Mustafa Kemal Atatürk, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve Başbakan Binali Yıldırım'ın posterleri yer aldı.

"Yeni Atılım Dönemi; Demokrasi, Değişim, Reform" temasını taşıyan kongrenin yapılacağı salonda, "Yürüyeceksin... Gençler yürüyecek arkandan", "Millete efendilik için değil millete hizmet için varız", "Hep birlikte yeni hedeflere", "Değişimin lideri, milletin partisi", "Kutlu dava, güçlü Türkiye", "Sağlam irade, güçlü Türkiye" pankartları asıldı.

Kurulduğu 14 Ağustos 2001'den bugüne kadar 5 olağan, 2 olağanüstü kongre süreci geçiren AK Parti'de, 3. Olağanüstü Büyük Kongre diğerlerinden farklı olacak. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın, yeniden genel başkan olacağı kongreyle Türkiye'de cumhurbaşkanlığı hükümet sistemine geçişte önemli bir adım daha atılmış olacak.




Kongrede yalnızca genel başkanlık seçimi yapılmayacak, aynı zamanda Merkez Yürütme Kurulu (MYK) ile Merkez Karar ve Yönetim Kurulu (MKYK) da yeniden şekillenecek, parti tüzüğünde bazı değişiklikler de yapılacak. Parti tüzüğünde yapılacak değişikle genel başkan vekilliği getirilecek.

Haberin Devamı