Gündem AK Parti erken seçim konusunda kararını verdi

AK Parti erken seçim konusunda kararını verdi

Paylaş
AK Parti erken seçim konusunda kararını verdi

BBC'ye konuşan AK Parti'li bir yetkili, Devlet Bahçeli'nin erken seçim çağrısının geri dönülmez bir yol açtığını belirterek "'Artık ok yaydan çıktı, erken seçim olacak" dedi. AK Parti'nin erken seçim için düşündüğü tarihler ise Haziran ortası ve Eylül ortası

Türkiye'nin genel ve cumhurbaşkanlığı seçimleri için 3 Kasım 2019'u beklemesinin mümkün olmadığını söyleyen MHP lideri Devlet Bahçeli'nin 26 Ağustos'ta seçim çağrısını BBC Türkçe'ye değerlendiren bir AK Parti'li yetkili, BBC Türkçe'ye, 'artık ok yaydan çıktı, erken seçim olacak' dedi.

BOZDAĞ: DEĞERLENDİRİLİR, SONRA AÇIKLAMA YAPILIR


Bahçeli'nin açıklamaları TBMM'de kulisleri hareketlendirdi, Meclis'in her köşesinde erken seçimle ilgili farklı tarih tahminleri konuşuluyor. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan da bugün yaptığı grup konuşmasında, Kasım 2019 seçimlerini vurgulamaya devam etti.

Başbakan Yardımcısı ve Hükümet Sözcüsü Bekir Bozdağ ise, TBMM grup toplantısının başlamasını beklerken gazetecilerin sorularını yanıtladı ve Bahçeli'nin erken seçim çağrısını herkesle aynı anda duyduğunu söyledi. Bozdağ, "Partinin yetkili organlarında değerlendirilir, ondan sonra açıklama yapılır" dedi.

OLASI TARİHLER KONUŞULMAYA BAŞLANDI


BBC Türkçe'ye konuşan yetkilinin ifadesine göre, Bahçeli'nin grup toplantısında yaptığı erken seçim açıklaması partide 'ok yaydan çıktı' şeklinde değerlendirildi ve erken seçim için olası tarihler tartışılmaya başlandı.

EN AZ İKİ AY ÖNCE KARARA BAĞLANMASI GEREKİYOR


AK Parti'nin erken seçim tarihi alternatifleri arasında, okulların tatil takvimi göz önünde bulundurularak Haziran ortası ve Eylül ortası yer alıyor.

2018 Haziran ortası ihtimalinin ağırlık kazanabilmesi için, Bahçeli ve Erdoğan'ın yarın yapacağı görüşmede seçim tarihine ilişkin nihai bir sonuca varması gerekiyor zira erken seçim tarihinin en az iki ay önce karara bağlanması gerekiyor.

AK Parti çevreleri 'siyasi anlayışlarında istişare olduğunu' belirtseler de, ortak bir mutabakata varılmadan yapıldığını söyledikleri bu açıklamanın, ittifakta bir çatlağa yol açmayacağını savunuyor ve erken seçim tarihi konusunda bir uzlaşıya varılacağını söylüyor.

Bahçeli'nin yeni kurulan İYİ Parti'yi seçimde hazırlıksız yakalamak için böyle bir hamlede bulunduğu yorumları, AK Parti içinde de karşılık bulmuş görünüyor.

[Video:{573601}]​

'OLASI BİR SEÇİME HAZIRIZ'


BBC Türkçe'ye konuşan AK Parti yetkilisi, "MHP'nin erken seçim talebi, kendi tabanından İYİ Parti'ye kayan seçmeni hazırlıksız yakalayabilir" diyor.

Yetkili, erken seçimin parti içinde Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın adaylığını olumsuz etkileyecek bir gelişme olarak görülmediğini belirtiyor ve her koşulda Erdoğan'ın ilk turda seçileceğini savunuyor:

"AK Parti 16 yıllık siyasi iktidarında seçimlerin her zaman vaktinde olması gerektiği ilkesini benimsemiştir. Ancak gelinen noktadan ittifak içerisinde olduğumuz MHP'nin bu talebi, yarın iki liderin arasında yapılacak konuşmada değerlendirilecektir."

"Bu toplantıdan çıkacak her sonuca hazırız. AK Parti teşkilatları sadece seçim zamanlarında değil, her zaman dinamik olarak çalışan bir teşkilattır. Dolayısıyla olası bir seçime de her zaman hazırız."


Erken seçim ne zaman yapılacak? Erken seçim olacak mı?


Devlet Bahçeli erken seçim kararını nasıl aldı?


CHP'den 'İYİ Parti 26 Ağustos'taki seçime giremez' iddiası


Kemal Kılıçdaroğlu'dan erken seçim yorumu



CUMHURBAŞKANI ERDOĞAN ERKEN SEÇİM İLE İLGİLİ NE DEMİŞTİ


Cumhurbaşkanı Erdoğan, erken seçim konusunda bir çalışmanın olmadığını belirterek, kurmaylarına “Artık bu konuları konuşmaktan vazgeçin. Tartışmaları gündemden çıkarın” dedi.

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, bir türlü gündemden düşmeyen erken seçim tartışmaları konusunda son noktayı koydu “Artık bu tartışmalarını gündemden çıkarın, çünkü bu en çok ekonomiye zarar veriyor” uyarısı yaptı. Erdoğan, AK Parti’nin hafta başı yapılan MYK toplantısında gündemdeki gelişmeleri değerlendirdi.

Cumhurbaşkanı Erdoğan, MHP’nin erken seçim yapılmasına yönelik teklif vereceğini ve AK Parti’nin de bu teklif doğrultusunda hareket edeceğine yönelik iddialar için “Böyle bir şey yok. Zaman zaman bana da gelenler oluyor. ‘Cumhurbaşkanlığı ve milletvekili seçimlerini yerel seçimlerden önce yapalım’ diyorlar. Nereden çıkıyor bunlar, artık bunları konuşmayın. Böyle bir çalışmamız kesinlikle yok” dedi. Erdoğan, kurmaylarına da, “Bunu açık açık söyleyin siz de. Kapatın artık bu konuları. Erken seçim filan yok. Bu tartışmaları artık gündemden çıkarın. Çünkü bu tartışmalar en çok da ekonomiye zarar veriyor” uyarısı yaptı.