Siyaset AK Parti referandum startını Ankara'da verdi
Paylaş
AK Parti referandum startını Ankara'da verdi

AK Parti 16 Nisan'da yapılacak referandum için çalışmalarını Ankara Arena'da düzenlenen toplantı ile başladı

aşbakan Yıldırım, konuşma yapacağı kürsüye torunu Ece

İşte Binali Yıldırım'ın konuşmasından satır başları:

BAŞBAKAN YILDIRIM, NAZIM HİKMET VE NECİP FAZIL KISAKÜREK İLE BAŞLADI


Siz hayatsınız, siz umutsunuz. Sizler beklediğimiz baharın müjdesiniz. Bu baharın muştusunu siz taşıyorsunuz çocuklar. Ey çocuklar... Ne güzle söylemiş üstat Necip Fazıl, "Annesi gül koklasa ağzı gül kokacak çocuk" Ne güzel demiş Nazım Hikmet... "Dünyayı verelim çocuklara hiç değilse bir günlüğüne..." Sevgili Ecemsu... İşte şu muhteşem kadro yarınları inşa edecek.

Üzerimde bir emanet var. Milyonlar da bu selamı cevapsız bırakmayacak. Kurucu genel başkanımız, kurucu genel başkanımız Recep Tayyip Erdoğan... Size selamlarını getirdim. Buradan öyle bir 'Evet' deyin ki milyonlar sesimizi duysun...


"MUSTAFA KEMAL'E DE 'HAYIR' DİYENLER OLDU"


Heyecanımızı yeniledik, coşkumuzu yeniledik. Asla 'Yeter artık' demedik. Ne dedik? Bu aziz millet her şeyin en yenisini hak ediyor. Onun için yeniliğin daima peşinden koştuk. Yenilik zordur ancak zor diye yeniliğe direnenler, tarih sahnesinden yok olup giderler. Unutmayalım, korkaklar asla zafer anıtı dikemezler. Değişime, gelişime 'Hayır' diyenler ortaya hiçbir eser koyamazlar.
Fatih Sultan Mehmet, İstanbul'u fethederken ona da 'Hayır' diyenler oldu. Gazi Mustafa Kemal'i düşünün... Sa


"GÖNÜLDEN VE KALPTEN EVET İSTİYORUZ"


Bizim İstiklal Marşı'mızın ilk kelimesi 'Korkma'. Bizim siyasetimizde asla korkaklık yok. Bizim siyasetimiz yenilik, değişik, tazeleme, reform siyasetidir. Onun için 16 Nisan'a kadar meydan meydan, sokak sokak, kapı kapı dolaşarak ne diyeceğimizi biliyoruz değil mi? Biz gönülden ve kalpten evet istiyoruz. Biz akıllara olduğu kadar kalplere de hitap ederek başaracağız. Milletimiz aklıyla olduğu kadar kalbiyle de evet diyecek. Bütün kalbimle 'evet'.



AK Parti’nin referandum kampanyasından fotoğraflar

2007 VURGUSU


Anayasa değişikliğini MHP ile yapıyoruz. Yıl 2007, Cumhurbaşkanı seçimi yapılacak. Meclis'te AK Parti var 354 tane de milletvekili var. Cumhurbaşkanı seçeceğiz, ana muhalefet partisi yeni bir icat çıkardı. 367 icadı. 367 miletvekili Meclis'e girmezse oylama yapılmaz, seçim başlamaz. Cumhuriyet tarihinden itibaren yeni bir icatla karşı karşıya kaldık. Tabii oylamayı yaptık. Ana muhalefet partisi hemen bu oylamayı AYM'ye taşıdı ve AYM de jet hızla görüşerek bunu iptal etti. Biz, bir oylama daha yaptık. Yine 367'nin altında çıktı. Kriz artık zirveye ulaşmıştı. Meclis'in yapacağı bir şey kalmadı. Karar aldık, işi aslına götürmeliydik. Hemen toplandık sayın genel başkanımız, seçime gidiyoruz, millete gidiyoruz, seçim kararı aldık dedi. 22 Temmuz 2007'de seçim gerçekleşti ve millet, bize bir önceki seçimde verdiğinin çok üzerinde yüzde 47 destek vererek bu yanlışı düzeltti. Tekrar toplandık, bu sefer dedik ki artık bu rezillik bitsin. Referandum kararı aldık. Referandumun konusu cumhurbaşkanını halk doğrudan seçsin. Bunu da o günkü cumhurbaşkanı geri gönderdi, veto etti. Biz ısrar ettik, Meclis'tentekrar geri gönderdi. Cumhurbaşkanı Ahmet Necdet Sezer imzaladı ama konuyu mahkemeye taşıdı. Mahkeme, bizim kararımız doğrutulsunda karar verdi ve 21 Ekim 2007 tarihinde referandum gerçekleşti. Milletimiz yüzde 69'luk katılımla cumhurbaşkanının halk tarafından seçilmesini onayladı. Her şey ondan sonra değişti Türkiye'de. İşte bugün halk oylamasına götürdüğümüz anayasa değişikliği 2007'de başlayan işin eksiklerinin tamamlanmasıdır. Cumhurbaşkanlığı sistemi 2007'de önemli adımı atılmıştır. Bu değişiklikle cumhurbaşkanlığı hükümet sistemini de anayasayı değiştirerek işlemiş oluyoruz.


"CHP TARAFSIZLIK İSTEMİYOR MU?"


CHP darbe yasasının arkasına sığınarak hayır diye bağırıyor. Başaramayacaklar. Bu kutlu yürüyüş aziz milletin evet oylarıyla tamamlanacaktır. Biz yargı hem bağımsız hem tarafsız olsun diyoruz. Tarafsız ifadesini ekliyoruz. Bunun nesi yanlış. CHP yargının bağımsız ve tarafsız olmasını istemiyor mu?


MİLLETVEKİLİ SAYISI 600'E ÇIKIYOR


Milletvekili sayısı 550’den 600’e çıkıyor. CHP ve DYP hükümetinde anayasal değişikliğiyle milletvekili sayısı 450’den 550’ye çıkaranların kendileri olduğunu unutuyor. Yazıkmış... O zaman 100 milletvekili artırdınız. Seçmen sayısı iki katına çıkmış, artırdığımız 50 milletvekili. Sayın Kılıçdaroğlu istismarı bırakın.


MİLLETVEKİLİ SEÇİLME YAŞI 18'E DÜŞÜYOR


Milletvekili seçilme şartları... Milletvekili seçilme yaşını 18’e düşürüyoruz. Buna da karşı çıkıyorlar. Ne lüzum var diyorlar, gençlere ne oluyor diyorlar. Seçen, seçme yeterliliği olan mutlaka seçilir. 15 Temmuz’da tanklara, toplara göğsünü siper eden gençler, gençliğin ne olduğunu bütün dünyaya gösterdiniz.


MECLİS'E ÖNEMLİ YETKİLER


‘Meclis etkisiz hale geliyor’ diyorlar. Hükümete güvenoyu kalkıyor. Çünkü güvenoyunu millet kendisi veriyor. Meclis denetimi genel görüşme, meclis araştırması, meclis soruşturması, yazılı soru verilebilecek. Meclis’e önemli bir yetki gelecek. Milletvekilleri dışında kanun teklifi veremiyor. Cumhurbaşkanı bütçe ve hesap kanununu teklif edebiliyor. Meclis'te milletvekilleri daha da güçleniyor.

ADAY OLMA ŞARTLARI ARTTIRILIYOR


Cumhurbaşkanı aday olma şartları... Aday olma yolları artırılıyor. Her siyasi grubu ayrı ayrı, beraber de aday gösterebilir. Yüzde 5 oy alan partiler de aday gösteribiliyor. Yüz bin seçme yeterliliğine sahip vatandaş da cumhurbaşkanlığına aday gösterebiliyor. Aday gösterme işi kimsenin tekelinde değil.

"GİZLİ ORTAKLARI ORTADAN KALDIRACAĞIZ"


Cumhurbaşkanının görev ve yetkileri... Çok geniş yetkiler veriliyor deniyor. Cumhurbaşkanı sadece vatana ihanetten suçlanabiliyor. Yetki gani, sorumluluk bafi. Bu sistemle biz nereye gideceğiz. Yetkiler var, sorumluluk da var. Biraz daha fazla yetki veriyoruz. Başbakanın yetkilerini de cumhurbaşkanına veriyoruz. Bakanlar kurulu kararı yerine cumhurbaşkanlığı kararnamesi değişikliği getiriyoruz. Bizim yaptığımız gizli ortakları ortadan kaldırmak.