Oral Çalışlar AK Parti seçmeni...
HABERİ PAYLAŞ

AK Parti seçmeni...

Haberin Devamı

7 Haziran 2015 seçimlerinde AK Parti, oyların yüzde 40.87 (18.9 milyon)’sini aldı. 1 Kasım 2015 seçimlerinde ise yüzde 49.50 (23.7 milyon)’sini aldı. 5 aylık bir aradan sonra 4.7 milyondan fazla seçmen fikrini değiştirerek iktidar partisine yönelmişti. Büyük bir seçmen tercihi yer değiştirmişti.

Bu yeni 5 milyon oy nereden gelmiş olabilirdi? Büyük bir ihtimalle, 1.5 milyonu bir önceki seçimde oy vermeyen seçmenden, geri kalan 3.5 milyon oy ise, diğer partilerin seçmenlerinden geldi.

CHP'de oy kaybı yok, 500 binlik artış vardı. MHP'in iki seçim arasındaki kaybı 2 milyon civarında iken HDP'nin kaybı ise 900 bin civarındaydı.

2 milyon MHP'li

Toplarsak, 1 Kasım’daki değişikliğin esasını 1.5 milyon yeni seçmen, 2 milyon MHP’li seçmen, 900 bin HDP'li seçmen, oluşturuyor. Buna Saadet Partisi gibi, barajı aşamayan partilerin oylarındaki büyük azalmayı (625 bin) da eklemeliyiz.

Bu tabloya baktığımız zaman, referandumda tayin edici sonucu, yer değiştiren seçmenler, sandığı gitmeyenler ve özellikle MHP seçmenleri belirleyecek.

Evetlerin yüzde 50’yi aşabilmesi için 1 kasım seçimlerindeki AK Parti’ye verilen oylara ilave olarak, yüzde 0.5'lik bir artış gerekiyor.

Güneydoğu'daki seçmenlere gelince; 900 binlik değişken oyun da bir rolü olacağını söyleyebiliriz.

AKP-MHP olduğu halde

Şimdi bir hesap daha yapalım. 1 Kasım seçimlerinde AKP-MHP toplamı yüzde 61 civarında bir rakama ulaşıyor. Ancak MHP seçmeninin önemli bir ağırlığının “hayır”a yatkın olduğu anketlere yansıyor.

Güneydoğu'da daha önce AK Parti'ye oy vermiş seçmen kitlesinin de kafasının karışık olduğunu ve 1 milyonluk kitlenin henüz karar veremediğini söyleyebiliriz.

Bu tabloya baktığımız zaman, 7 Haziran-1 Kasım değişiminin iyi okunması gerekiyor. AK Parti'den 7 Haziran’da uzaklaşan seçmen neden 1 Kasım'da geri döndü?

7 Haziran kararsızlığı, 16 Nisan’da referandumda devam edebilir mi?

Yapılan anketler, “kararsız” seçmen oranının çok yüksek olduğunu gösteriyor. Bu kararsızlığın daha çok AK Partili ve Güneydoğulu seçmenler arasında yoğunlaştığı belirtiliyor. Bir anlamda 7 Haziran öncesine benzer bir tabloyu andırıyor.

7 Haziran-2 Kasım arasında yaşanan seçmenin davranışının tekrarı mümkün mü? Kararsızlık ne yönde değişir?

Görünen o ki; sonucu iki ay belirleyebilecek.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder