Siyaset AK Parti sıkıntılı
Paylaş
AK Parti sıkıntılı

Anayasa Mahkemesi'nin yapısını değiştiren maddede, referandum için alt sınır olan 330 eşiği 1 oy farkla aşılabildi. İkinci tur oylama öncesi AK Parti'yi sıkıntı bastı

331 OYLA KABUL

Anayasa değişikliği teklifinin en kritik maddelerinden biri olan Anayasa Mahkemesi’nin yapısını yeniden şekillendiren 17’inci madde, 72 ret oyuna karşılık 331 oyla kabul edildi.

Oylamada 2 geçersiz ve 2 boş oy çıktı. Böylece tartışmalı 17’nci madde hem bugüne kadar yapılan oylamalar içerisinde en az oyu almış oldu, hem de referanduma sunulabilmesi için gereken 330 oy sınırından 1 fazla kabul oyu alabildi.

BAĞIMSIZLARA RAĞMEN

Oylamaya, parti kapatma düzenlemesine 5 kişilik sembolik destek veren BDP katılmadı. Bağımsız milletvekilleri Zekai Özcan (Ankara), Feyzi İşbaşaran (Elazığ), Recai Birgün (İzmir), Seyit Eyyüpoğlu (Şanlıurfa) ve TP Yozgat Milletvekili Yaşar Öztürk, diğer oylamalarda olduğu gibi 17’nci madde için de oy kullandı.

Kritik oylamaya, mazeretli olan 2 AK Partili milletvekili katılmadı. AKPM Başkanı Mevlüt Çavuşoğlu’nun yurtdışında olduğu, eski Devlet Bakanı Murat Başesgioğlu’nun da Kastamonu’da programı bulunduğu öğrenildi.

340 OY BEKLENİYORDU


4 bağımsız ve 1 Türkiye Partisi (TP) milletvekilinin “kabul” oyu kullandığı 17’nci madde için 340 oy çıkması gerekiyordu.

331 oy alan maddede AK Parti’nin 9 fire verdiği değerlendirmesi yapıldı. 2 AK Partilinin mazeretli olması fireyi 7’ye düşürdü.

ZORLUK YAŞAYABİLİR

335 vekili bulunan AK Parti, fire sayısı en az 5 olarak ele alındığında kritik 17’nci madde için tam 330 sınırına ancak ulaşabiliyor.

17’nci madde, AK Parti’nin ikinci turda 330’u yakalamada ciddi zorluk yaşayacağının işaretini veriyor.

2

Haberin Devamı