Hakan Çelik AK Parti'nin büyük sınavı başlıyor
HABERİ PAYLAŞ

AK Parti'nin büyük sınavı başlıyor

Türkiye için yeni bir dönem başladı. Recep Tayyip Erdoğan 12. Cumhurbaşkanı. Erdoğan kabinesinin uzun süredir Dışişleri Bakanlığı koltuğunda oturan ismi Prof. Dr. Ahmet Davutoğlu dün AK Parti Kongresi’nde delegelerin ittifakıyla yeni genel başkan seçildi. Erdoğan’ın hükümeti kurma görevini vermesiyle Davutoğlu, cuma gününe kadar kabinesini oluşturacak. TBMM’deki güven oylamasının ardından yeni hükümet, çalışmak üzere kolları sıvayacak.

Erdoğan ve Davutoğlu’na yeni görevlerinde başarılar dilerim. Türkiye için hayırlı olsun. AK Parti’nin dünkü olağanüstü kongresi Erdoğan’a veda niteliği taşıdığı ve bambaşka dengelerin kapısını açtığı için tarihi nitelikteydi. Her ne kadar Erdoğan “Bu bir veda değildir” dese de artık kendisinin resmen başında olmayacağı bir AK Parti var. Bundan sonraki yol haritasında partinin başarı göstermesi ve yine seçim yarışlarını önde bitirmesi, Erdoğan dışındaki aktörlerin performansına çok bağlı olacak. Şurası çok açık; Erdoğan Türk siyasi hareketinin son 50 yılda gelmiş geçmiş belki de en güçlü ismi. Çok eleştirilen yönleri olsa da halkın büyük kesimi onu seviyor; inanıyor ve güveniyor. Bugüne kadar 9 seçim ve referandumdan zaferle çıkması başka türlü izah edilemez. Nitekim girdiği son yarışı da kazandı ve halk tarafından doğrudan seçilen ilk cumhurbaşkanı oldu. Yeni dönem, Erdoğan’ın sırtına da ciddi sorumluluk yüklüyor. Bir taraftan gözü daima, kurucularından olduğu partisinin üzerinde olacak. Bir yandan da cumhurbaşkanlığı koltuğunda “tarafsız” olması gerektiği baskıları altında kalacak. Çankaya Köşkü’ne kendi teamülleriyle çıkan Erdoğan “Türkiye’nin lideri” olma hedefiyle bir tür başkan gibi hareket etmek isteyecek. 2015 genel seçimlerinden AK Parti’nin nasıl bir oy alarak çıkacağı bu nedenle kritik önemde. AK Parti, anayasayı değiştirecek çoğunluğu yakalarsa istenen düzeltmeleri yaparak Erdoğan’ın önünü açabilir, aksi halde Çankaya Köşkü ile hükümetler arasında tansiyonlu dönemler beklenebilir.

Haberin Devamı

***

Yaşadığımız günler sadece AK Parti’nin değil, Ahmet Davutoğlu’nun da tarihini yeniden yazıyor. Abdullah Gül ve Recep Tayyip Erdoğan’ın dış politika danışmanı olarak görev yapan Davutoğlu, Türkiye Cumhuriyeti’nin yeni başbakanı olarak icraatlarda bulunma fırsatı yakaladı. AK Parti Kongresi’ndeki enerjik konuşması, güçlü mesajları ve iddialı hedefleri, Davutoğlu’nun önündeki bu tarihi fırsatı yeni bir sayfa açarak kullanmak istediğini gösteriyor. Davutoğlu’nun çalışkanlığı, azmi ve şu ana kadar hiçbir yolsuzluk olayında adının geçmemesi en önemli avantajları arasında.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder