Siyaset AK Parti'nin sandalye sayısı nasıl düştü?
Paylaş
AK Parti'nin sandalye sayısı nasıl düştü?

AK Parti'nin oyları artmasına karşın YSK'nın milletvekili sayısını belirleyen kararı nedeniyle çıkardığı milletvekili sayısı düştü.

AK Parti'nin 2007'de yüzde 47 ile 341 vekil çıkartırken 2011 seçimlerinde yüzde 50'nin üstünde oy almasına rağmen daha az vekil çıkartmasının sebeni YSK'nın kararı...

Haberin Devamı

YSK'nın milletvekili sayısını belirleyen kararı AK Parti'yi vurdu.Yeni nüfus orarına göre 28 ilde nüfus sayısı azalırken 53 ilde nüfus arttı.

Buna göre 12 ilin milletvekili sayısında artış olurken 25 ilin milletvekili sayısında artış oldu. Artış olan iller, İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa, Diyarbakır, Kayseri, Sakarya, Şırnak, Tekirdağ, Van, Gaziantep Kocaeli fazla milletvekili çıkarma imkanı elde etti.

70 milletvekili çıkaran istanbul 84 milletvekili sayısına, Ankara 29'dan 31'e, İzmir ise 24'den 26'ya ulaştı.

Hangi parti Meclis'e kaç milletvekili gönderecek?

BU İLLERDE DÜŞTÜ

Konya, Tokat, Trabzon, Yozgat, Afyonkarahisar, Ağrı, Aksaray, Aydın, Bitlis, Çankırı, Çorum, Erzincan, Erzurum, Giresun, Isparta, Karabük, Karaman, Kastamonu, Kırşehir, Kütahya, Kırıkkale, Malatya, Ordu, Sinop ve Sivas gibi illerde ise milletvekili sayısı düştü.

Haberin Devamı

Bununla birlikte bir önceki seçimlerde uygulanan oy sayısı düşük olan illerde en az iki milletvekili hakkı elinden alınan Bayburt'un milletvekili sayısı 1'e indi.

YSK'nın nüfusa göre milletvekili uygulaması nedeniyle yüzde 50'nin üstünde oy alan AK Parti'nin 327 yerine en az 350 dolayında milletvekili çıkarma ihtimali vardı.