Siyaset AK Parti'ye 2 sürpriz oyla destek!
Paylaş
AK Parti'ye 2 sürpriz oyla destek!

Uzun ve sert tartışmalar ile engellemelerin ardından geçilebilen anayasa değişiklik maddelerinin oylanmasında ilk iki madde kabul edildi. AK Parti'ye muhalefetten ilk maddede 1, ikinci maddede 2 oy çıktı

AK Parti'nin anayasa değişiklik teklifinde maddelerin oylanmasına geçildi ancak teklifin görüşmeleri uzun ve sert tartışmalarla başladı.

Haberin Devamı

TBMM Genel Kurulu, dün saat 13.00'de toplandı. Siyasi partilerin, grup önerilerinin görüşmelerinin tamamlanmasından sonra Anayasa değişikliği teklifine ancak saat 18.00'de geçilebildi.

CHP, her oylama öncesi yoklama talebinde bulundu. Birleşimi yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, yoklama süresini 2, bazen 1 dakika ile sınırlı tuttu, toplantı yeter sayısına ulaşılmasıyla sürenin sonunu beklemeden görüşmelere devam etti.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ve MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli, teklifin tümü, 1 ve 2. maddeler üzerindeki oylamalara katıldı.

CHP ve DSP'li milletvekilleri oy kullanmazken, BDP oylamalar sırasında Genel Kurul Salonundan ayrıldı.

Başbakan Erdoğan, teklifin görüşmelerinde Meclisten ayrılmadı, Genel Kurul'a oylamalar sırasında geldi.

Erdoğan, oylamaların sonucunu, milletvekili sıralarında bekledi. Bahçeli, görüşmelerin tamamını izlerken, CHP Genel Başkanı Deniz Baykal, teklifin tümü üzerindeki konuşmasından sonra Genel Kurula bir daha gelmedi.

Yumruklu saldırıya uğrayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, burnu sarılı olarak oy kullandı. AK Parti Afyonkarahisar Milletvekili Ahmet Koca, teklifin 1. maddesi oylamasını kaçırdı.

TBMM Başkanı Şahin, oy kullanmak üzere görevlilerin yanına giden Koca'ya, oy kullanma süresi sona erdiği için izin vermedi.

Genel Kurulda teklifin maddelerine geçilmesine ilişkin gizli oylamada 333 kabul oyu kullanırken, 1. maddeye 336, 2. maddeye 337 kabul oyu çıktı.

Ret oyu verenlerin sayısı ise teklifin maddelerine geçilmesinde 73, 1. maddede 70, 2. maddede 68 oldu. Teklifin 1. maddesi üzerinde 16 ve 2. maddesi üzerinde 14 önerge verildi.

Kurayla belirlenen 7'şer önerge görüşüldü.

Bazı milletvekillerinin kabinlere girmeden oy kullanması üzerine oturumu yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, uyarıda bulundu.

Teklifin, Anayasanın 10. maddesinde değişiklik yapan 1. maddesine göre, "Kadın-erkek eşitliği konusunda alınacak tedbirler, Anayasanın eşitlik ilkesine aykırı olarak yorumlanamayacak. Çocuklar, yaşlılar ve özürlülerle, harp ve vazife şehitlerinin dul ve yetimleriyle, malul ve gaziler için alınacak tedbirler eşitlik ilkesine aykırı sayılmayacak."

İKİNCİ MADDEDE EVET OYU 1 ARTTI

Haberin Devamı

Birinci maddenin ardından 2. maddenin oylanmasına geçildi. Oylamada 337 kabul, 68 ret oyu verildi. Oylamaya 405 milletvekili katıldı.

Maddeyle, Anayasanın ''Özel Hayatın Gizliliği'' başlıklı 20. maddesine, ''Herkes kendisiyle ilgili kişisel verilerin korunmasını isteme hakkına sahiptir. Bu hak, kişinin kendisiyle ilgili kişisel veriler hakkında bilgilendirme, bu verilere erişme, bunların düzeltilmesini veya silinmesini talep etme ve amaçları doğrultusunda kullanılıp kullanılmadığını öğrenmeyi de kapsar. Kişisel veriler, ancak kanunda öngörülen hallerde veya kişinin açık rızasıyla işlenebilir'' hükmü ekleniyor.

Oturumu yöneten TBMM Başkanı Mehmet Ali Şahin, bugün 15.00'te toplanmak üzere birleşimi kapattı.

BDP'Lİ YAMAN: ŞAŞKIN ÖRDEK SUYA TERSTEN DALAR

Haberin Devamı

2. madde görüşmelerinde kürsüye gelen BDP Muş Milletvekili Nuri Yaman, kişisel verilerin korunmasına ilişkin yasa tasarısının 2008'den bu yana TBMM Adalet Komisyonunda beklediğini söyledi. Yaman, ''Tasarı beklerken, Anayasa değişikliği gibi komikliklerle karşı karşıyayız. Şaşkın ördek suya tersten dalarmış. Allah kimseyi şaşırtmasın'' dedi.

AMPUL FİLMCİLİK SUNAR!

Haberin Devamı

2. madde görüşülürken MHP Grubunun görüşlerini dile getiren İzmir Milletvekili Şenol Bal, ''Şu anda görüşülen Anayasa değişiklik paketi, Ampul Filmcili'ğin şaşaalı takdimiyle huzurunuzda'' dedi.

YAKASINDA KARANFİLLE KÜRSÜYE GELDİ

AK Parti İstanbul Milletvekili Lokman Ayva ise 1. madde görüşülürken kürsüye yakasında kırmızı ve mor karanfille çıktı. Ayva, ''Çiçeğin ve bayramlık tıraşımın anlamı, bugün benim gibi özürlü olanların arifesi, inşallah işlemler bittikten sonra bayramı olacak'' dedi.

'BÜYÜK İŞKENCE'

Uzun ve aralıksız süren anayasa mesaisinde yorgun düşen milletvekilleri kulislerde dinlendi, zaman zaman Meclis bahçesine çıkarak uykularını dağıtmaya çalıştılar.

Görüşmelerin uzun sürmesi bazı milletvekillerinin şikayetlerine neden oldu.

Tunceli Bağımsız Milletvekili Kamer Genç, saatlerdir çalıştıklarını ifade ederek, ''Bu, büyük bir işkence. Arkada AKP'liler uyuyor. Tutanaklara geçsin diye söylüyorum'' şeklinde konuştu.

Kabine üyesi bazı bakanlar bugün katılmaları gereken programlarını iptal edeceklerini belirtiler.

Haberin Devamı

ntvmsnbc - ajanslar