Ekonomi Akademik çalışmalar rafta kalmayacak

Akademik çalışmalar rafta kalmayacak

Paylaş
Akademik çalışmalar rafta kalmayacak

TÜBİTAK, üniversite-sanayi işbirliğinin önemli ayaklarından Teknoloji Transfer Ofisleri'ne 1'er milyon lira hibe desteği sağlayacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Nihat Ergün, TÜBİTAK aracılığıyla üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların sanayiyle buluşmasını sağlamak amacıyla Teknoloji Transfer Ofisleri’ne 1’er milyon lira hibe desteği vereceklerini bildirdi.

Haberin Devamı

Bakan Ergün, yaptığı yazılı açıklamada, TÜBİTAK aracılığıyla üniversitelerdeki bilimsel çalışmaların kampüs dışına çıkıp, sanayiyle buluşması için Teknoloji Transfer Ofisleri’ne 10 yıl boyunca hibe desteği sağlayacaklarını belirtti.

TÜBİTAK aracılığıyla, üniversitelerin bilim, teknoloji ve yenilik sistemindeki etkinliğinin artması ve katma değer yaratacak bilgi üretiminde daha aktif rol almasına yönelik Teknoloji Transfer Ofisleri (TTO) Destekleme Programı başlattıklarını ifade eden Bakan Ergün, TÜBİTAK’ın desteğiyle üniversiteler bünyesindeki mevcut Teknoloji Transfer Ofisleri’nin güçlendirilmesini, halen Teknoloji Transfer Ofisleri bulunmayan üniversiteleri ise bu ofisleri kurmaya teşvik etmeyi amaçladıklarını kaydetti.

Haberin Devamı

-10 yıl süreyle hibe desteği-

Programla, üniversite sanayi işbirliğiyle rekabetçi yeni ürünlerin ortaya çıkarılması, üniversite kaynaklı buluşların patentlenerek kullanıma sunulması, üniversitelerin ulusal ve uluslararası hibe fonlarından daha fazla yararlanmasına yönelik proje ofislerinin oluşumu ve girişimciliğin teşvik edilmesini hedeflediklerini vurgulayan Bakan Ergün, programa, üniversiteler, üniversitelerin ortak olduğu şirketler, teknopark yönetici şirketleri ve de teknopark yönetici şirketinin ortak olduğu şirketlerin başvurabileceğini belirtti.

Bakan Ergün, program kapsamında Teknoloji Transfer Ofisleri’nin, 10 yıl süreyle hibe destek alabileceğini ifade ederek, şunları kaydetti:

"Destek oranları ilk 5 yıl için yüzde 80, ikinci 5 yıl için ise yüzde 60 olacak. Teknoloji Transfer Ofisleri’nin ön ödeme de alabileceği destekler kapsamında üst sınır 2012 yılı için yıllık 1 milyon lira olarak belirlendi.

Başvurular, açılacak olan çağrı dönemlerinde proje şeklinde alınacak. Çağrıya ilişkin başvurular, 31 Aralık 2012 tarihine kadar yapılabilecek.

Destek kapsamında; personel giderleri, ulaşım, harcırah ve konaklama giderleri, alet, teçhizat, yazılım, yayın alım giderleri, hizmet alımı (yurt içi yurt dışı danışmanlık ve eğitim dahil), toplantı, tanıtım ve organizasyon giderleri, yeminli mali müşavirlik ücretleri ve genel giderler karşılanacak.

Haberin Devamı

Üniversitelerimiz bünyesinde yapılan çok değerli çalışmalar, araştırmalar var. Ancak yapılan bu çalışmaların çoğunun raflarda kaldığını, bir ürüne dönüşmediğini görüyoruz. Çoğu zaman akademik bilginin sanayi ile buluşması pek de kolay olmuyor. Akademisyenlerin performans kriterleri içerisinde bilimsel yayına daha çok önem verilmesi, patent ve sanayiye yönelik projeleri geri planda bırakabiliyor. Yani sanayicilerimizin ihtiyaçları ile akademisyenlerimizin öncelikleri bir türlü kesişemiyor. Bu noktada, üniversitelerimizdeki bilimsel çalışmaları sanayiye aktaracak bir yapıya ihtiyaç var. İşte bu konuda çözüm olarak karşımıza Teknoloji Transfer Ofisleri çıkıyor. Artık üniversitelerdeki akademik çalışmalar rafta kalmayacak."

-"Başvuruları bekliyoruz"-

Bu yıl Ekim ayında üniversiteler için Girişimcilik ve Yenilik Endeksi’ni açıkladıklarını hatırlatan Ergün, bu endeksi oluşturmaktaki amaçlarının sadece üniversitelerimizi birbirleriyle yarıştırmak değil, girişimcilik ve yenilikçilik alanlarında üniversitelerde gerekli altyapının, iklimin oluşmasını sağlamak olduğunu ifade etti. Ergün, Teknoloji Transfer Ofisleri’nin, bu altyapının oluşturulmasında da etkin rol oynayacağını vurguladı.

Haberin Devamı

Üniversitelere çağrıda bulunan Ergün, açıklamasında şu görüşlere yer verdi:

"TÜBİTAK’ın başlatmış olduğu Teknoloji Transfer Ofisleri’ne Yönelik Destek Programı, üniversite sanayi işbirliğini artırmak için atılmış önemli bir adımdır. Bu programa başvurularınızı bekliyoruz. Bugün dünyanın geldiği noktada, üniversitelerin ülke sanayinden kopuk bir şekilde etkinliğini sürdürmesi pek mümkün gözükmüyor. Biz Bakanlık ve ilgili kuruluşlarımızla birlikte, üniversite sanayi işbirliğini artırmak için önemli çalışmalar yapıyor ve yeni programlar başlatıyoruz. Ülkemizin 2023 yılı hedeflerine ulaşması noktasında, bu çalışmalar büyük önem arz ediyor. Bunun için de üniversitelerimizin ve akademisyenlerimizin bu programlardan azami derecede faydalanması gerekiyor."

Haberin Devamı