Ekonomi Akademik işsizlik kuyruğu

Akademik işsizlik kuyruğu

Paylaş
Akademik işsizlik kuyruğu

Üniversitelerin akademik kadro alımı için verdiği ilanlara rekor sayıda başvuru geldi.

Yüksek lisans istendi

Haberin Devamı

Türkiye’nin alışık olduğu birkaç kişilik eleman alımlarına, binlerce kişilik başvuru haberlerine akademik kadrolar da eklendi. Yüksek Öğretim Kurumu’nun 41 yeni üniversitede açtığı 2 bin araştırma görevlisi kadrosuna gelen rekor başvurular, işsizliği gözler önüne serdi.

Bazı üniversiteler, binlerce aday arasından seçecekleri öğretim üyelerini belirlemek için, şart olmamasına rağmen, yüksek lisans ya da bilimsel çalışma yapma gibi kriterler koydu.

Eğitim Fakültesi belirgin

60 kadro ayrılan Muş Alparslan Üniversitesi’ne 3 bin, 40 kadro ayrılan Batman Üniversitesi’ne 2 bin 250, 60 kişilik kadro verilen Kilis 7 Aralık Üniversitesi’ne 2 bin başvuru yapıldı. Karabük, Bartın, Yalova gibi üniversitelere 10’ar bin başvuru geldi.

Haberin Devamı

Edebiyat, Eğitim Fakültesi gibi fakülteleri bünyesinde barındıran üniversitelere talep daha fazla olurken, üniversitenin bulunduğu bölge, büyükşehirlere yakınlığı talep artışında etkili oldu.

Bölge ayrımı kalmadı

Ancak Hakkari’ye 1200, Batman’a 2250, Muş’a 3 bin adayın başvurması, üniversite mezunlarının Doğu-Batı demeden, iş bulmak için her yolu denediklerini ortaya çıkardı.

Sinop Üniversitesi’nde 35 kadroya 4 bin, Çankırı Karatekin Üniversitesi’nde 70 kadroya 5 bin başvuru gelirken Karabük Üniversitesi’nde başvurular 7 bini de aştı. Yalova, Düzce, Çankırı gibi İstanbul’a yakın üniversitelere başvurular 10 binlere ulaştı.

‘Hakkari’de kalırsanız gelin’

Hakkari Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İbrahim Belenli: 35 kadro ayrılmıştı, 1200 başvuru aldık. Burada kadro alanlar doktora için gelişen üniversitelere gidiyorlar ve bir yolunu bulup gelmiyorlar. Ben gelen her araştırma görevlisi ile görüşüyorum. Hakkari’de kalacaksınız gelin diyorum. Kadromuzu kullanıp başka yere gitmek doğru değil.

‘Sıkıntı orta öğretimde’

Çankırı Karatekin Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Ali İbrahim Savaş: 70 kadro için 5 bin başvuru geldi. Arkadaşlarımız tercih almak için gece gündüz çalışıyorlar. Buraya başvuranlar tercihlerini akademik anlamda koyan insanlar. Üniversite mezunu çok. Orta öğretimde sıkıntı var. Çocukları mesleklere göre yönlendirme diye bir şey yok.

Haberin Devamı

'Aşağıya doğru sıralayacağız’

Sinop Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Şevket Büyükhatipoğlu: Yüreğimiz burkuluyor, çok üzülüyorum. İşsizlik fazla... 35 kadro ilan ettik. Bu kadrolara 4 binden fazla başvuru oldu. Çok şaşırdık. 5 bilgisayardan bu başvuruları aldık ve son başvuru tarihini 10 Ağustos’a kadar uzattık. En yüksek puan alanları aşağıya doğru sıralayacağız.

‘Türk Dili Bölümü rekor kırdı’

Kilis 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İsmail Güvenç: 60 kadroya 2 bin başvuru yapıldı. Bazı bölümler rekor kırdı. Türk Dili ve Edebiyatı için 415 kişi başvurdu. Okul öncesi öğretmenliği, engellilere yönelik öğretmenliklere ilişkin bölümlere çok fazla talep beklemiyorduk, öyle de oldu. Bazı bölümler ise rekor kırdı.

İngilizce için geliyorlar

Gümüşhane Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İhsan Günaydın: Bize 70 kadro ayrıldı. 1096 başvuru oldu. Harita mühendisi mezun olduğunda 3 bin TL maaşla işe başlıyor ama iş bulamıyor. Gelip 1500 TL’ye öğretim üyesi olmak istiyor. Bir de bu programa yurtiçi ve yurtdışında dil eğitimi imkanı verdiği için bu kadar yoğun ilgi var.

Haberin Devamı