Eğitim - Kariyer Akademik teşvik almak zorlaştı

Akademik teşvik almak zorlaştı

Paylaş
Akademik teşvik almak zorlaştı

27 Haziran’da yayınlanan ‘Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği’yle değerlendirme kriterleri değişti. Buna göre akademik unvana bağlı katsayılar kalktı. Değerlendirmelerde bazı akademik faaliyetlerin tavan puanları düştü. Bilim insanlarıysa, “Maç oynanırken kural değiştirilmez” diyerek düzenlemeye tepki gösteriyor ve hemen uygulamaya konulmasını eleştiriyor

2016’dan beri her yıl devlet üniversitesindeki öğretim elemanlarına, akademik çalışmalarına göre maddi teşvik veriliyor. Bu kapsamda bilim insanlarının; makale, proje, ödül ve konferans gibi çalışmaları belli katsayılarla değerlendirilerek, 100 üzerinden puanlanıyor. 30 puanı geride bırakan akademisyenlere aylık 300 ile 800 TL arasında akademik teşvik sağlanıyor. 27 Haziran’da resmi gazetede yayınlanan yeni ‘Akademik Teşvik Ödeneği Yönetmeliği’ ile değerlendirme kriterleri değişti. Hürriyet'in haberine göreAncak bilim insanları, düzenlemenin paydaşların görüşü alınmadan hayata geçmesi ve hemen uygulanacak olması nedeniyle tepki gösteriyor. Yıl başından bu yana çalışmalarının boşa gittiğini belirtiyorlar. Yönetmelikte öne çıkan bazı değişiklikler şöyle:

Haberin Devamı

AKADEMİK UNVANLARDA FARK ORTADAN KALKTI

- Değişiklikten önce unvana göre akademisyenlerin teşvik puanları farklı katsayılarla çarpılarak hesaplanıyordu. Profesör ve doçentler ‘1’, doktora öğretim üyeleri ‘1.5’ ve araştırma görevlileriyse ‘2’ katsayısına sahipti. Yeni düzenlemeyle katsayılar kaldırıldı.

TAVAN PUANLAR DÜŞTÜ

-Değerlendirmede birçok farklı akademik faaliyet dikkate alınıyor. Bunlardan elde edilebilecek tavan puanlarda da düzenlemeler yapıldı. Proje, tebliğ ve ödülde 30 olan tavan puan 20’ye; araştırma, tasarım ve sergide ise 15’e düştü. Patent, yayın ve atıf ise 30 puanda kaldı.