Artun Ünsal Akaretler'deki Kahve Dünyası
HABERİ PAYLAŞ

Akaretler'deki Kahve Dünyası

Haberin Devamı

Bizler İstanbul’da Kurukahveci Mehmet, Ankara’da Kocatepe Kurukahvecisi’nde sıraya girip 100’er gram taze çekilmiş kahve peşinde iken, Nescafe önce evlerimize sonra da pastane ve kahvelerimize girdi. Ardından Schlotzky’s, Gloria Jean’s Coffees, Starbucks ve daha nice uluslararası kahve markaları büyük kentlerimizin cadde ve meydanlarında vitrine çıktılar.
Modern kafe tarzı mekanlarda hem dünyanın çeşitli kahvelerini sundular, dileyene de paketle satmaya başladılar. Küreselleşme, yüzlerce yıllık kahve alışkanlıklarımızı tehlikeye atıyordu. Önce apıştık kaldık. Ama sonra yerelimizi dıştan gelen rekabete karşı korumanın tek yolunun, kahve geleneklerimizi modern dünya trendlerini de ihmal etmeyen modern girişimcilik anlayışıyla yoğurarak, karşı saldırıya geçmek olduğunu anladık. Mc Donald’s’a karşı bize Simit Sarayı’nı bulduran Mevlam, kahvemizi de ellere bıraktırmadı.
[[HAFTAYA]]
İlk mağazasını 2004 yılında Eminönü’de açan Birol Altınkılınç’ın Kahve Dünyası, kentli yaşam temposuna ayak uyduran böyle bir çabanın ürünüydü. Üstelik fiyatları da yabancı rakiplerine karşı oldukça hesaplıydı. Son beş yıl içinde Türkiye geneline 70’e yakın dükkân ve “korner”le yayılan Kahve Dünyası da artık tanınan bir marka oldu.
Belki o da yakında başka ülkelerde franchise verecek bir konuma gelecek. Ben kendi hesabıma, örneğin geçenlerde uğradığım Beşiktaş Akaretler şubesinde bu potansiyele tanık oldum. Akşam üzeri, kaldırımdaki masaların hemen hepsi her yaştan insanla doluydu. Hava bu kadar güzel olmasaydı, müşteriler içerideki ferah salonda da kahvelerini yudumlayabilirler, sohbet eder, müessesenin sunduğu gazete veya dergilere göz atabilirdi.
Kahve fincanları çikolatadan Yönetici Süreyya Erbalı bir oradan bir oraya koşuşturuyor, servis ölçülü ve güleryüzlü. Kahve babında seçenek bol; örneğin Türk kahvesi (3 TL), Sütlü Türk Kahvesi, damla sakızlı Türk kahvesi (4 TL), espresso (3.5), mocha (5), yöresel Kolombiya, Kenya, Guatemala, Kosta Rika gibi yöresel kahvelerin fincanı da 5 TL.
Ama, espresso ile öteden beri bildiğimiz, sevdiğimiz bir lezzeti birleştiren sahlepli kahve de, emriniz olur (7.5 TL) Kupta soğuk Türk kahvesi (7), buzlu caffe latte (6) ya da limonata (5.5), tercih sizin. Çikolatadan kup içinde iki top dondurma 4 TL, üstelik bitirdikten sonra kabını da afiyetle yiyebilirsiniz. Dileyen armutlu-bademli tarttan (6.5) somonlu sandviçe (9) tatlı, tuzlu bir şeyler söyleyebilir. Çıkarken Kahve Dünyası’nın raflarında sergilenen çeşitli yerli ve yabancı kahve paketlerinden satın alabilir.
Ayrıca, değişik pasta ve çikolata (tablet, madlen, roche, trüf, draje) çeşitleri arasında seçim yapabilir. Fiyatlar çok makul. Çocuklar için özel oyuncak kaplarda dondurma bile var (5 TL). Bana gelince, özellikle, “çikokap”lara, özellikle çikolatadan kahve fincanları ve kaşıklara bitiyorum. Ha unutuyordum, dileyen evinde Türk kahvesi pişirmek için elektrikli cezve de satın alabilir. (Şair Nedim Cad. No:13-19, Akaretler, Beşiktaş Tel: 0212 327 42 34

Merci Cheri
Aslı ve Bekir Saçar’ın Bebek’teki Lulu’s adlı mekanı, kabuk değiştirdi, farklı dekorda ve bar ağırlıklı bir konseptte Merci Cheri adıyla yeniden açıldı. Ama yemek servisini de dışlamadı. Buranın mohitosu bayağı güzeldir, bu kez daha değişik bir kokteyl ile başlayalım, mesela votka/ gelincik şurubu-karadut suyu karışımıyla. Bol buzun içinde misket limonu (lime) da var, bir tutam da fesleğen (26 TL). Çok hoş, ama benim damak tadıma göre biraz tatlı. Üzerine değirmenden taze karabiber çektirip serptim, bayağı hoş oldu. Listede rakı çeşitleri de var whisky de (13- 25 TL). Ispanak ve mozzarella peynirli çıtır dürüm dilimleri hiç fena değil. Bir kadeh kırmızı şarabın (yerli- yabancı markalar, 12-18 TL) eşliğinde peynir tabağına (33 TL) ne dersiniz? İyi fikir; bol porsiyon peynir çeşitleri, bir salkım siyah üzümüyle bayağı albenisi var. Dileyen, İtalyan usulü makarnadan gider (14-17 TL). Az pişmiş bonfilede karar kıldım, hiç de pişman olmadım. Etim yumuşacık, garnitürleri de utandırmıyor (33 TL). (Cevdet Paşa Cad. No: 69/B, Bebek-İstanbul. Tel. 0212 358 25 01)

Sıradaki haber yükleniyor...
holder