Ekonomi Akbank: Krediler yüzde 25'in altında büyür

Akbank: Krediler yüzde 25'in altında büyür

Paylaş
Akbank: Krediler yüzde 25'in altında büyür

Akbank Genel Müdür Vekili Binbaşgil, Akbank'ın 2011'de kredi büyümesinde yüzde 25'in altında kalacağını düşündüğünü söyledi

Akbank Genel Müdür Vekili Hakan Binbaşgil, bankanın kredi büyümesinin ekonomi yönetiminin istediği oran olan yüzde 25'in altında kalacağını düşündüğünü belirterek, tüketici kredilerinde yılın ikinci yarısındaki büyümenin, ilk yarıya göre daha düşük olacağını, özellikle bireysel kredilerin daha fazla yavaşlayacağını söyledi.

Haberin Devamı

Binbaşgil, bankacılık sektöründeki yüzde 25 kredi sınırlamasına ilişkin, "Akbank buna saygılı. Biz de kendi büyümemize baktığımız zaman yüzde 25'in altında kalacağımızı düşünüyoruz" dedi.

Binbaşgil, Esnafa SMS Kredisi tanıtım toplantısında gazetecilerin sorularını yanıtlarken, özellikle tüketici kredilerinin ilk yarıda daha hızlı büyümüş olabileceğini, ancak özellikle son bir kaç önlemden sonra bankaların maliyetlerinin arttığını söyledi.

Özellikle tüketici kredilerinde de bankaların faiz artırımına gittiğini, tüketici kredilerinde ikinci yarıdaki büyümenin, ilk yarıya oranla daha düşük olacağını belirten Binbaşgil, "Sonuçta burada önemli olan toplam kredi hacminin ne kadar büyüdüğü. Biz de sonuçta yüzde 25'ler civarında bir noktada kalacağız ama tabii bazı krediler öbüründen daha fazla, öbürü daha az büyüyor olabilir. Bu çok normaldir. Genel baktığınız zaman yavaşlayacaktır. Özellikle bireysel taraf herhalde biraz daha fazla yavaşlayacaktır. Çünkü oradaki faiz oranları son günlerde bankaların maliyetinin artmasından dolayı artırılmıştır" dedi.

Haberin Devamı

Esnafa SMS kredi ile ilgili olarak da Binbaşgil, "Esnafların ülkedeki toplam kredi pastasından aldıkları payın sadece yüzde 3.6 olduğunu görüyoruz. Bu oran oldukça mütevazi. Esnafın ekonomik kalkınmadaki önemi dikkate alındığında, bu oranın büyümesi son derece kritik. Bu üründen yıl sonuna kadar 100,000 küçük işletmeye ulaşabileceğimizi düşünüyoruz" dedi.

Binbaşgil şöyle devam etti: "Sektörde KOBİ kredileri biraz daha fazla büyüyor. İlk yarının gidişatına baktığınız zaman yüzde 20'ler civarında. Türkiye'deki krediler muhtemelen yüzde 25 büyüyecek. Dolayısıyla KOBİ kredileri belki biraz daha büyüyebilir. Ama toplam pasta içerisindeki payı üçte bir civarında olacaktır. Akbank da sektöre paraleldir."

Akbank Bireysel Bankacılık Genel Müdür Yardımcısı Galip Tözge de karşılık oranlarındaki son artışla beraber sektörde fiyatların ürününe bağlı yıllık 300-400 baz puan yukarı çıktığını belirterek, "İlk altı ayın aksine şahsen bir yavaşlama bekliyorum" dedi.

Haberin Devamı

Tözge, yeni uygulama ile sağlanacak kredilerin bankanın öz kaynaklarından fonlanacağını belirterek, "Beklediğimiz 100,000 müracaatın yarısını kredilendirmeyi hedefliyoruz. Uygulama ile yıl sonuna kadar 500 milyon lira yeni kredi düşünebiliriz'' dedi.