Ekonomi Akbank'tan enerjiye 101 milyon dolar

Akbank'tan enerjiye 101 milyon dolar

Paylaş
Akbank'tan enerjiye 101 milyon dolar

Akbank, yenilenebilir enerji yatırımlarında kullanılmak üzere Türkerler Holding'e 101 milyon dolar kredi verdi

45 milyon dolar katacak

Haberin Devamı

Akbank, yenilenebilir enerjiye yatırım için 146 milyon dolar ayıran Türkerler Holding’e 101 milyon dolar kredi kullandırdı. Kredinin imza töreninde konuşan Türkerler Holding Yönetim Kurulu Başkanı Kazım Türker, yatırıma ayırdıkları paranın 45 milyon dolarını özkaynaklarından karşılayacaklarını söyledi. Kazım Türker bir soru üzerine, kredinin vadesinin 12 yıl olduğunu açıkladı.

16 proje başlatacak

Aralarında Kayabey Barajı ve Akıncı Hidroelektrik santralı gibi projelerin de bulunduğu 16 proje ile enerjiye katkılarının devam edeceğini söyleyen Kazım Türker, “Toplam 16 projede 640 megavat gücünde olacak” diye konuştu. Akbank Genel Müdür Yardımcısı Ferda Besli ise 2020 yılına kadar enerjiye yapılacak yatırımların tutarının 100-120 milyar doları bulacağını tahmin ettiklerini belirtti.

Haberin Devamı

4 yılı ödemesiz 12 yıl

Türkerler Holding’in yapacağı 146 milyon dolarlık yatırımın Kayabey Barajı, Akıncı Hidroelektrik Santralı ve Yaylabey Hidroelektrik Santralı gibi projelerde değerlendirileceğini ifade eden Ferda Besli, “Sağlanan 101 milyon dolarlık krediyi 4 yıl ödemesiz ve 12 yıl vadeli olarak tahsis ettik” diye konuştu.

Törende konuşan Enerji Piyasası Düzenleme Kurumu Başkanı Hasan Köktaş da şunları söyledi:

20 yılda 313 milyar lira

“Bu yıl 3400 megavatlık kurulu gücü sisteme katmış olacağız. Bunun yüzde 60’ı yenilenebilir enerjiden elde edilecek.” Önümüzdeki 20 yılda enerji sektörüne 313 milyar lira para yatırılması gerektiğini söyleyen Hasan Köktaş, “Bu miktarım yüzde 20’sinin özkaynaklardan sağlanması gerekir. Yani önümüzdeki 20 yıl içinde işadamlarımızın enerjiye 60 milyar lira yatırması gerekiyor” dedi.

Nükleer haftaya Meclis’e gelir

Törende soruları yanıtlayan Enerji Bakanı Taner Yıldız, nükleer santral için hükümetler arası anlaşmanın bu hafta sonu ya da önümüzdeki hafta başında Meclis’e geleceğini söyledi.

Taner Yıldız, patlamayla zarar gören Kerkük-Yumurtalık ham petrol boru hattının tamiri için ekiplerin konu üzerinde çalıştığını, 1-2 gün içerisinde sorunun giderilip sevkıyatın devam edeceğini bildirdi.

Haberin Devamı