Siyaset Akdamar jesti
Paylaş
Akdamar jesti

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 'Ermeni soykırımı' oylamalarının yapıldığı bir dönemde, Akdamar Ermeni Kilisesi'nde her eylül ayının ikinci haftasında 1 gün ibadet yapılabilmesine onay verdi

VAN VALİLİĞİ İSTEMİŞTİ

Van Valiliği, Van Gölü içindeki Akdamar Adası’nın üzerinde bulunan Akdamar Kilisesi ile ilgili olarak 20 Aralık 2009’da Kültür ve Turizm Bakanlığı’na başvurmuştu.

Valilik, Ermeniler için büyük önemi olan kilisenin, ibadete açılmasını istemişti. Ermeni Cemaati Başkanı ve Surp Pırgiç Ermeni Hastanesi Yönetim Kurulu Başkanı Bedros Şirinoğlu’nun bugün Başbakan Erdoğan ile yapacağı görüşmeden önce Kültür Bakanı Ertuğrul Günay, Akdamar Kilisesi ile ilgili teklifi onayladı. Bu durum ‘Ermenilere jest’ olarak yorumlandı.

GÜNÜ VALİLİK BELİRLEYECEK

Ertuğrul Günay’ın izin kararı dün Van Valiliği’ne faksla bildirildi. Bakanlığın yazısında, ‘İnanç turizmi’ kapsamında Van Akdamar Anıt Müzesi’nin, (Akdamar Kilisesi) sınırlı sayıda ziyaretçinin katılımıyla, eylül ayının 2. haftasında, yılda bir kez olmak üzere dini içerikli etkinlik düzenlenmesine izin verildiği belirtildi. Akdamar Kilisesi’ndeki ilk ayin tarihi olarak 12 Eylül’ün belirlendiği öğrenildi.

‘TURİZM MERKEZİ OLACAK’

Kararı Ukrayna’nın başkenti Kiev’de öğrenen Van Valisi Münir Karaloğlu, Bakan Günay’a teşekkür ederek, “Bu karar Van’ın turizm alanında yeni bir destinasyon olmasına ve bölgedeki inanç turizminin gelişmesine çok önemli katkı sunacak” dedi.

Vali Karaloğlu imzasıyla Kültür Bakanlığı’na gönderilen yazıda, ayin izni istenirken “İzin verilmesi halinde Van’a başta İran olmak üzere Ermenistan, Irak, Azerbaycan ve Gürcistan gibi ülkelerden çok sayıda turist geleceği ve bu hareketliliğin bölgedeki ekonomik, politik, sosyal sorunların çözümüne katkı sağlayacağı” belirtilmişti.

Haberin Devamı