Gündem Akdamar'da tarihi gün

Akdamar'da tarihi gün

Paylaş
Akdamar'da tarihi gün

95 yıl aradan sonra Akdamar Kilisesi'nde gerçekleşirilenmgerçekleştirilen ilk ayin için tüm dünyadan yüzlerce Ermeni Van'a geldi

Akdamar Kilisesi'nde 95 yıl aradan sonra yapılan ayin için tüm dünyadan yüzlerce Ermeni Van'a geldi. Sabah 07.30 sıralarında Van'ın Gevaş İlçesi'ndeki Akdamar İskelesi'ne gelmeye başlayan, aralarında Türkiye Ermeni Patrikliği Ruhani Meclis Başkanı Başrahip Tatul Anuşyan'ın da bulunduğu din adamları ile konuklar, teknelere alındı.

Cemaat 20 dakikalık tekne yolculuğunun ardından kilisenin bulunduğu adaya ulaştı. Ayin dolayısıyla Van Emniyet Müdürlüğü adada sivil giyimli 50 polis görevlendirdi. İskele çevresinde ise 500 polis görev aldı.

Emniyet Müdürlüğü bünyesinde hizmet veren dedektör köpeği ''Lady'' ise iskele ve adada bomba aradı. Jandarma Komutanlığı ile Sivil Savunma Müdürlüğüne ait botlar ve Ulusal Medikal Kurtarma Ekibi'nden 7'si uzman 30 sağlık görevlisi ayin dolayısıyla adada bulunduruluyor.

Sağlık ekibinin yanı sıra Sağlık Müdürlüğüne ait hava ambulansı da adada bekletiliyor. Saat 11.00'da başlayan ayini, Türkiye Ermenileri Patrikliği Ruhani Meclisi Patrik Genel Vekili Başpiskopos Aram Ateşyan yönetiyor.

Ayini ulusal ve yabancı medya kuruluşlarından yaklaşık 200 basın mensubu izliyor. Ayin için gelen konukların, iskelede bekleyen 17 tekne ile adaya ulaşımı sağlandı.

DİN ADAMLARI AKDAMAR'DA YETİŞTİRİLİRDİ

Van Valiliği'nin teklifi ve Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay'ın onayı ile yılda bir gün ayine izin verilen Van Gölü'ndeki ada üzerinde bulunan Akdamar Kilisesi, 915-921 yılları arasında inşa edildi.

Daha sonra manastıra dönüştürülen kilise, 2007 yılında restore edilerek anıt müze olarak hizmet vermeye başladı. Vaspurakan Kralı 1. Gagik tarafından Keşiş Manuel'e yaptırılan kilise, Ermeni halkı açısından büyük önem taşıyor.

Ermeniler, bu kiliseyi ziyaret etmeyi, dini bir vecibe olarak görüyor. Kutsal haç adına yaptırılan ve din adamlarının yetiştirilmesi açısından önem taşıyan kilisede, 1915 yılına kadar din adamlarının yetiştiği ve bu tarihe kadar ayin yapıldığı biliniyor.

1915 yılındaki Rus işgalinin ardından ayine kapatılan ancak sit alanı olarak koruma altına alınan kilise, 95 yıl aradan sonra ilk kez bir ayine ev sahipliği yapıyor.

Adanın ortasında yer alan kiliseye batı ve güneyden birer kapı vasıtasıyla giriliyor. Zengin figürlerin yer aldığı kilise duvarlarında, İncil ve Tevrat'tan alınmış çeşitli sahneler bulunuyor.