Gündem Akdamar'ın dev haçı getirildi

Akdamar'ın dev haçı getirildi

Paylaş
Akdamar'ın dev haçı getirildi

Van'ın Gevaş ilçesinde bulunan ve adayla aynı adı taşıyan Akdamar Kilisesi'nin 'haç' sorunu bugün çözüldü.

Van Müzesi'nde bulunan 100 kilogram ağırlığında, 2.5 metre uzunluğundaki, 130 santimetre genişliğinde olan dökme demirden yapılmış olan Haç, Van Vali Yardımcısı Atay Uslu ile Gevaş Kaymakamı Yusuf Guni tarafından adaya getirildi.

Çan kulesinin yan tarafında bulunan ahşaptan yapılmış olan bir kaidenin üzerine yerleştirilen Haç'ın ayin günü nereye bırakılacağına ise Patrikhane'nin din adamları karar verecek.

Haberin Devamı

Gevaş İlçesi'nde 19 Eylül 2010'da Akdamar Kilisesi'nde yapılacak ayinin hazırlıkları sürerken, günlerdir, tartışma konusu olan Akdamar Kililesi'ne Haç takılacak mı, takılmayacak mı sorunu" çözüldü. Ermenilerin ayine gelmemek için öne sürdükleri Haç bugün adaya taşındı.

Sabah saatlerinde Van Müzesi'nden, müze yetkililerini gözetiminde alınan Haç, Akdamar İskelesi'ne getirilip, buradan tekneyle 25 dakika süren yolculuğun ardından adaya ulaştırıldı. Van Vali Yardımcısı Atay Uslu ve Gevaş Kaymakamı Yusuf Guni gözetiminde Haç, kilisenin güneyinde bulunan Çan kulesinin sağ tarafına bırıkalan ahşap kaydenin üzerine yerleştirildi.

Gevaş Kaymakamı Yusuf Guni, Haç'ın ayin günü nereye bırakılacağına ise 2 gün sonra Ermeni Patrikhanesi'nden gelecek olan din adamlarını karar vereceğini söyledi. Kaymakam Guni, "Kültür ve Turzim Bakanlığı'ndan aldığımız izinle Haç'ı alıp, Adaya getirdik. Haç'la ilgili çok süpekilasyon haberler yapılıyordu. Bunun da önüne geçmiş olduk. Şimdilik geçici olarak burada duruyor. Teknik olarak Haç'ı kubbeye yerleştirmemiz imkansız. Bütün tedbirleri de aldık. Ayin günü yaklaşık 3 bin kişi bekliyoruz. Ayrıca ayin saat 12.00'de başlayıp, 14.00'te bitecek diye düşünüyoruz."dedi.

Haberin Devamı

Van Müzesi'nde bulunan 100 kilo ağırlığındaki 2.5 metre uzunluğundaki 130 santimetre genişliğindeki dökme demirden yapılmış olan Haç için ayrıca güvenlik önlemi de alındı. Haçın üzerine konulrduğu kaydenin sağında ve solunda güvenlik elemanları beklerken, temizliğine de büyük önem gösterildiği dikkat çekti.

Osman BEKLEYEN-Gülay ÖZEK / VAN, (DHA)