Yaşam Akdeniz ve Ege'ye özgü balık ve yengeç türleri Karadeniz'i mesken tuttu

Akdeniz ve Ege'ye özgü balık ve yengeç türleri Karadeniz'i mesken tuttu

Paylaş
Akdeniz ve Ege'ye özgü balık ve yengeç türleri Karadeniz'i mesken tuttu

Karadeniz'de araştırma yapan bilim insanları, Akdeniz ve Ege'ye özgü bazı balık ve yengeçlerin Karadeniz'de üremeye ve stok yapmaya başladığını belirledi

Ordu Üniversitesi (ODÜ) Deniz Bilimleri Fakültesi, Balıkçılık Teknolojisi Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Doç. Dr. Mehmet Aydın, yaptığı açıklamada, uzun yıllardır yaptıkları araştırma sonucunda Akdeniz ve Ege'de yaşayan birçok türün Karadeniz'e bir şekilde girdiklerini ve buraya adapte olduklarını belirlediklerini söyledi.

Konuyla ilgili bilimsel çalışmalarının devam ettiğini aktaran Aydın, sürekli Karadeniz'e dalış yaparak bu tespit ve araştırmaları sürdürdüklerini belirtti.


MAVİ YENGEÇLERE ÇOK SIK RASTLANIR OLDU


Son yapılan çalışmada Akdeniz'e özgü mavi yengeçlere Karadeniz'de çok sık rastlandığını dile getiren Aydın, "Mavi yengeçler Akdeniz'de ticari olarak da tüketilen kıymetli bir yengeç türü. Biz iki gün arayla biri dişi, diğeri ise erkek olmak üzere iki birey tespit ettik. Bu tespitimiz Orta Karadeniz için bir ilkti." dedi.



Aydın, mavi yengeçlerin yanı sıra Karadeniz'e sonradan giren balık türlerini de tespit etme imkanı bulduklarını anlatarak "Karadeniz'e ait olmayan ancak daha sonra Karadeniz'e girmiş ve buraya yaşamaya başlayan yaklaşık 25 balık türü tespit ettik. Bu balıkların Karadeniz'de bir stok oluşturduğu ve burada çoğaldığı da söylenebilir." değerlendirmesini yaptı.


GEMİLERİN ALTINA TAKILARAK GELİYORLAR!


Söz konusu yengeç ve balıkların Akdeniz ve Ege Denizi'nden insan kaynaklı ya da ticari gemilerin alt yüzüne takılarak Karadeniz'e geldiğini tahmin ettiklerini de vurgulayan Aydın, özellikle Karadeniz'in kuzey kesiminde yeni türlere daha sık rastlandığını ifade etti. Aydın, şöyle devam etti:



KARADENİZ'İ AYAKTA TUTAN İSTAVRİT VE HAMSİ


Doç. Dr. Aydın, Karadeniz'de mersin balığı ile kalkan balığının stoklarında çok ciddi azalma olduğuna dikkati çekerek Karadeniz'i ayakta tutan balık türlerinin istavrit ve hamsi olduğunu kaydetti.

AA

Haberin Devamı