Tamer Heper Akıl sağlığı incelenir
HABERİ PAYLAŞ

Akıl sağlığı incelenir

Haberin Devamı

Akıl sağlığı incelenir

Gazetelerdeki haberlere göre; özellikle kadın cinayetlerinde yakalanan katiller bazen şu savunmayı yapıyor: “Rüyamda biri bana git onu öldür emrini verdi, ben de öldürdüm” gibi sözlere çok rastladım. Bu savunmanın bir önemi var mı? ● M.Ş.

Bazı tespitlerim var, örneğin borç alacak ilişkisi. Biliyorsunuz yasalarımız alacaklıları koruyucu hükümler taşır ama öyle bir kesim vardır ki profesyonel borçludur. Borçlanır borçlanır ama alacaklı bir türlü alacağını tahsil edemez. Çünkü kaçmanın veya mal kaçırmanın tüm yollarını bilir. İşte suç işlemeye niyetli öyle de bir kesim var ki cezayı indirecek veya yok edecek unsurları bilir ona sarılır. Verdiğiniz örnekte, suç işleyen biri akıl hastası ise ona ceza verilmez. Yasaya göre de güvenlik tedbirlerine hükmedilir. Peki birileri aklıma girdi, birileri bana göründü veya rüyama girdi gibi savunma ile bunun ne ilgisi var?

Ceza verilmez

İlgisi şu: Şizofreni, bilinen bir hastalıktır. Şizofren hayal dünyasında yaşar. Olmayan şeyleri görür, olmayan insanlarla birlikte yaşar, onlarla konuşur. Sanki karşısında gerçekten varmış gibi ona tabi olur. Bu bir akıl hastalığıdır ve ceza konusu gündeme geldiğinde dikkate alınır. Diyelim birini öldürdü ve savunma olarak, “Birileri bana göründü öldür emrini verdi, ben de öldürdüm" dedi. Bu birileri konu komşu arkadaş değil, hayal aleminden birileri. Dolayısı ile bunu söyleyenin akıl sağlığı tıbben araştırılır ve şizofren ise bu gözönüne alınır.

Onun için de savunma olarak bu ifadeye başvurulduğu çok olur. Bizim yasamız diyor ki, “Akıl hastalığı nedeni ile işlediği fiilin hukuki anlam ve sonuçlarını algılayamayan veya bu fille ilgili olarak davranışlarını yönlendirme yeteneği önemli derecede azalmış olan kişiye ceza verilmez.” Ancak tedavi kurumlarında bulundurulması gerekir ama bizde sokağa salınır.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder