Serra Ababay Akıllı telefon ve tablet kullanımı
HABERİ PAYLAŞ

Akıllı telefon ve tablet kullanımı

Haberin Devamı

Gelişen teknoloji ile, tablet ve akıllı telefonlar, birçok aktivitenin yerini almakta ve bu aletlerin kullanım yaşı düşmekte.

Şu anda, 2 yaşındaki bir çocuk, bu aletlerden istediği oyunu/müziği açabiliyor ve hatta bunun için ailesinden de tebrik alıyor. Teknoloji bu denli gelişip, hayatı kolaylaştırırken, çocukları teknolojiden tamamen bağımsız düşünmenin, değişen hayat düzenini de hiçe saymak olduğunu düşünüyorum.

Fakat, bu aletlerin kullanım yaşı, süresi ve bakılan içeriğin kesinlikle ebeveyn süzgecinden geçmesi gerekmekte.

★ ★ ★

Çocuklar, 0-2 yaş arasında, zihinsel olarak çok hızlı bir gelişim gösterirler. Bu dönemde dünya sadece duyular ile algılanır. Duyular bu denli önemliyken, tek parmak ile idare edilen, iki boyutlu ve duyusal olarak kısıtlı olan ekranlar gelişim için zararlıdır.

Çocukların çevreden öğrendiği bu dönemi ekranlarla geçirmesi, göz kontağı kurabilme, dil gelişimi ve sosyal-duygusal gelişimi olumsuz etkilemektedir.Çocukların bu aletler ile sakinleştirilmesi ise, kendi kendini sakinleştirebilme becerisinin gelişimini kısıtlayabilir.

Çocukların özellikle 0-2 yaş arası olmak üzere, 3 yaşına kadar bu teknolojik aletlerden uzak tutulmasını öneriyorum.

★ ★ ★

Çocuklar 3-6 yaş arasında, sembolik düşünmenin ilk adımlarını atarlar ve yaratıcılıkları zenginleşir. Korkulardan bahsettiğim yazımda da değindiğim gibi; bu dönemde, gerçek dışı nesnelere karşı korkular artmaktadır. Bu süreçte teknolojik aletlerle oynanan oyunların, öldürme, zarar verme veya hayalet, canavar gibi korkutucu temalar içermesi, çocukların olası korkularını ve şiddet içeren davranışlarını artırabilir. 3-6 yaş arası, çocukların, oyun kurdukları, aktif oldukları bir dönemdir ve tabletlerle kullanımının sıkıca denetlenerek, günlük 20 dakikayı geçmemelidir.

★ ★ ★

İlkokul döneminde, bu aletlerin ödev yaparken bilgiye ulaşmayı hızlandırır ve öğrenmeyi destekler. Fakat, çocukların, sosyal becerilerinin geliştiği bu dönem, arkadaşlarla geçirilmelidir.

Bu aletlerin kullanımı, hafta içi ödev amaçlı olmanın dışında, sadece hafta sonu birkaç saat ile sınırlı olmalıdır. Yine bu dönemde ve ergenlikte, ebeveyn filtresinin olmadığı durumlarda, çocuklar, yaşlarına uygun olmayan şiddet veya cinsel içerikli bilgiye kolaylıkla ulaşabilir ve travmatik deneyimler yaşayabilir.

Ergenlik dönemi için oldukça tehlikeli de bir başka mesele ise internet üzerinden yabancılar ile konuşmaktır. Bu,tüm aile için travmatik sonuçlar yaratabilir. Çocuklar hangi yaşta olursa olsun, tabletle geçirdiği süre ve içerik ebeveynlerin süzgecinden geçmelidir.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder