Bilim - Teknoloji Akılsızlara hala büyük ilgi var
Paylaş
Akılsızlara hala büyük ilgi var

İnternet özelliği olmadığı için en güvenli telefon olarak konumlandırılan klasik tuşlu cep telefonları ilgi görmeye devam ediyor. Bu cihazlar illegal işler yapanların da gözdesi...

Murat GÜLDEREN


İnterneti olmadığı için konum takibi yapılamayan, siber casuslar tarafından dinlenemeyen, oltalama virüsleriyle kişisel bilgilere erişilip şantaj yapılamayan klasik tuşlu cep telefonlarına ilgi yeniden arttı. 'Sadece konuşma ve mesaj atma özelliği bana yetiyor' diyenler için cazip olan bu cihazların şarjı da doğal olarak bir haftaya kadar gidebiliyor. Fiyatları ise 70-300 TL arasında değişiyor.

DİNLENEMİYOR


Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu (BTK) verilerine göre şu an Türkiye'de 4.5 milyon akılsız cep telefonu kullanılıyor. İlgi devam ettiği için Türkiye'ye sevkiyat da üretim de devam ediyor.
Uzmanlar parasal değeri pek olmayan, SIM kartı çabucak değiştirilebilen ve rakipleri tarafından dinlenilip şantaj yapılamayan bu tip cihazların illegal işler yapan kişilerin de kullandığına dikkat çekiyor.

TAKİBİ ZOR


Türkiye Bilişim Derneği Yönetim Kurulu Üyesi Levent Karadağ bu tip telefonların sadece devlet tarafından dinlenebildiğini söyledi. Karadağ "Akıllı telefonları gönderilen bir virüs sayesinde herkes dinleyebilir. Bu cihazlarda ticari casusluk ve konum takibi de çok rahatlıkla yapılabiliyor. Ayrıca internette girilen her siteye dijital ayak izi bırakılmış oluyor. Bu gibi durumlarla karşılaşmak istemeyler hala tuşlu telefon kullanıyor" diye konuştu.


TEZGAHLARDAN DÜŞMÜYOR


Aksaray, Eminönü, Bağcılar gibi İstanbul'un en hareketli ilçelerinde seyyar satıcıların tezgahlarından da tuşlu telefonlar hiç eksik olmuyor. Geçtiğimiz aylarda da özellikle insan tacirlerinin bu tip telefonları tercih ettiği ortaya çıkmıştı. Tacirler teknik takibe takılmamak için sürekli kart değitiriyor ve bu telefonları bir süre kullanıp hemen çöpe atıyorlar.

Haberin Devamı