Siyaset Akın İpek'in gözaltına alındığını İngiltere doğruladı
Paylaş
Akın İpek'in gözaltına alındığını İngiltere doğruladı

İngiltere Kraliyet Bassavcılığı, FETÖ "çatı davası"nın firari sanığı Akın İpek'in 23 Mayıs’ta gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldığını ve kefalet ile serbest bırakıldığını bildirdi.

İngiltere Kraliyet Bassavcılığı, Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "çatı davası"nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek'in 23 Mayıs’ta gözaltına alınıp mahkemeye çıkarıldığını ve kefalet ile serbest bırakıldığını bildirirken, İçişleri Bakanlığı da bu bilgiyi doğruladı.

Haberin Devamı

Başsavcılığın AA muhabirine verdiği yazılı bilgiye göre, İpek, 23 Mayıs’ta Türkiye’nin iade talebi kapsamında gözaltına alınarak Westminster İlk Derece Mahkemesine çıkarıldı.

Mahkeme 50 bin sterlin kefalet ile serbest bıraktığı İpek’in pasaportuna el koyarken, her geceyi mahkemeye beyan ettiği ikamet adresinde geçirmesini şart koştu.

İpek’in herhangi başka bir seyahat belgesine başvurmasını da yasaklayan mahkeme, firari FETÖ sanığının telefonunun da 7 gün 24 saat açık kalması koşulunu getirdi. Açıklamada, İpek'in eylül ayında yeniden mahkemeye çıkarılacağı kaydedildi.

Fetullahçı Terör Örgütü (FETÖ) "çatı davası"nın firari sanığı ve eski Koza Holding yöneticisi Hamdi Akın İpek, Londra’da lüks içinde yaşamayı sürdürürken görüntülenmişti.

Haberin Devamı

İngiltere İçişleri Bakanlığı da İpek'in gözaltına alındığı bilgisini doğruladı.

İngiltere'de kefaletle serbest bırakma yaygın başvurulan uygumalardan. Bu koşulla serbest bırakılan sanıklar, yargılama süresince her geceyi ikamet adreslerinde geçirmek zorunda bırakılıyor.

OPERASYON ÖNCESİ İNGİLTERE'YE GİTMİŞTİ

Türkiye'de Gülen yapılanması üyesi olmakla suçlanan Akın İpek'e ait olan Koza Altın'a devlet tarafından el konulmuştu.

Koza Altın'ın İngiltere'de sahip olduğu Koza Ltd. ise faaliyetine devam ediyor.

Türkiye'nin Akın İpek'i Koza Ltd.'nin direktörlüğünden çıkarmak için İngiltere'de yürüttüğü hukuki süreç de sürüyor.

Akın İpek'in başında olduğu Koza-İpek Holding'e Ankara Cumhuriyet Başsavcılığı'nca soruşturma başlatılmış, şirkete 25 Ekim 2015'te kayyum atanmıştı.

Çok sayıda isim hakkında gözaltı kararı verilmişti. Ancak Akın İpek'in operasyon öncesinde İngiltere'ye gitmesi dolayısıyla Ankara 4. Ağır Ceza Mahkemesi iade talepnamesi hazırlayarak İngiltere'ye gönderdi.