Beden Sağlığı Akne deyip geçmeyin! Depresyonu tetikliyor

Akne deyip geçmeyin! Depresyonu tetikliyor

Paylaş
Akne deyip geçmeyin! Depresyonu tetikliyor

Deri ve zihin arasında önemli bir ilişki bulunuyor. Stres, akne gibi deri hastalıklarını artırırken deri hastalıkları da ruhsal problemlere yol açıyor. Aknesi olan hastaların, önemli ruhsal hastalıklarla da karşı karşıya kalabileceğine dikkat çeken Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, gerektiğinde uzman yardımına başvurulması konusunda uyardı

Psikiyatri Uzmanı Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, deri ve zihin arasında iki yönlü bir ilişki olduğunu belirterek “Stres, akne gibi deri hastalıklarını artırırken aynı zamanda akne gibi deri hastalıkları depresyon ve kaygı bozukluklarına yol açar dedi.

Haberin Devamı

AKNESİ OLANLARDA DEPRESYON RİSKİ YÜKSEK

Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, İngiltere’de yapılan bir çalışma hakkında şu bilgileri verdi:

“İngiltere veri tabanı kullanılarak yapılan çalışmada araştırmacılar; aknesi olan 134 bin 427 kadın ve erkek ile aknesi olmayan 1 milyon 731 bin 608 kişiyi 15 yıl boyunca takip etti. Hastaların çoğunun çalışmanın başlangıcında 19 yaş altında olduğu gözlendi. 15 yıl süresince aknesi olanlarda majör depresyon gelişme oranı yüzde 18.5, olmayanlarda ise yüzde 12 olarak belirlendi. Tedaviye başlanılan ilk yıl içinde ise aknesi olanlarda depresyon oranı yüzde 63 ile en yüksek düzeyde gözlendi. Aknesi olan kişiler; kadın, genç, sigara içmeyen ve yüksek ekonomik düzeyde olan kişilerdi. Ayrıca bu kişilerde obezite ve alkol kullanma oranları da daha düşük bulundu.”

Haberin Devamı

CİLT PROBLEMİ DEYİP GEÇMEYİN!

Prof.Dr. Nesrin Dilbaz, sözlerini şöyle tamamladı: “Aknesi olan hastalarda sadece bir deri kusuru veya leke problemi yoktur. Bu durum önemli bir ruhsal hastalığı empoze etmektedir ve dikkat edilmelidir. Gerektiğinde uzman yardımına başvurulmalıdır."