Yaşam Akvaryum kuracaklar bunlara dikkat etmeli

Akvaryum kuracaklar bunlara dikkat etmeli

Paylaş
Akvaryum kuracaklar bunlara dikkat etmeli

Su altı dünyasını aratmayan görüntüsüyle evleri süsleyen akvaryumlarda, balık hastalıkları ve ölümleri alınacak küçük tedbirlerle önlenebilir

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Su Ürünleri Fakültesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mahmut Yanar, akvaryumlarda beslenen balıkların çok çabuk öldüğü yönünde vatandaşlardan yoğun şekilde şikayet aldıklarını söyledi.

Haberin Devamı

Balık hastalıklarının ve ölümlerinin çeşitli nedenlerden kaynaklandığını anlatan Yanar, akvaryum meraklılarının alacakları küçük önlemlerle sağlıklı balıklar yetiştirilebileceklerini ifade etti.

YERLİ BALIK TERCİH EDİN

Akvaryum balıklarında en çok "mantar" ve "beyaz benek" hastalıklarının görüldüğünü anlatan Yanar, şunları kaydetti: "Kötü nakil ve stoklama koşullarına maruz bırakıldıkları için ithal balıklarda ölüm oranları oldukça sık görülmektedir. Bu anlamda akvaryum balıkçılığına gönül verenlerin yerli balık tercih etmelerini öneriyoruz. Akvaryum severlerin gerekli teknik bilgilere sahip olması da sağlıklı akvaryum yetiştiriciliği için önem taşıyor. Sağlıklı bir akvaryuma sahip olmak çok da zor değil. Alınacak küçük önlemlerle bunu başarmak çok kolay."

Haberin Devamı

YENİ BAŞLAYACAKLARA ÖNERİLER

Akvaryum balıkçılığına yeni başlayacaklara uyarılarda bulunan Yanar, şu bilgileri verdi: "Akvaryumculardan balık alınırken genel görüntüsüne, rengine, yem almasına, hareket ve davranışlarına iyi bakılmalı. Bu işe ilk defa başlayanlar Japon ya da lepistes gibi bakımı kolay balık türlerini tercih etmelidirler. Balıkların ömürlerinin uzatılması ve hastalıklardan korunması için mutlaka gereksinimleri kadar yem atılmalıdır. Fazla yem, akvaryumu kirleterek hastalık etmeni oluşturur. Ayrıca atılacak yemin kaliteli olmasına özen gösterilmeli ve arada bir de canlı yem atılmalıdır.

Akvaryuma konacak balık sayısı akvaryumun büyüklüğüne göre ayarlanmalı, 100 litrelik bir akvaryuma en fazla 10-15 lepistes veya küçük Japon balığı konabilir." Akvaryumdaki su değişiminin ise haftada bir kez yapılarak, suyun yüzde 50’sinin değiştirilmesi gerektiğine dikkat çeken Yanar, biyolojik filtre olan akvaryumlarda değişimin iki haftada bir yapılabileceğini kaydetti.

Akvaryuma eklenecek suyun dinlendirilmesi, klorunun uçurulması ve sıcaklığının akvaryumdaki su sıcaklığına eşit olmasına da özen gösterilmesi gerektiğini dile getiren Yanar, "Su değişimi yavaş yavaş yapılmalıdır. Ani su değişiminde özellikle mantar ve beyaz benek hastalığı oluşabilir. Biyolojik dengenin sağlanması açısından akvaryuma bitki konulması balık sağlığı ve su kalitesi açısından önemlidir" diye konuştu.

Haberin Devamı

Prof. Dr. Mahmut Yanar, ayrıca akvaryumda balık beslemenin insanlar üzerinde rahatlatıcı bir etkiye sahip olduğunu belirterek, bu uğraşın stresi azalttığını da sözlerine ekledi.

AA