Tamer Heper Alacaklı ispatlayacak
HABERİ PAYLAŞ

Alacaklı ispatlayacak

Babam yaşlı biri. Bir evi bile yok. Bazen bende bazen kardeşlerimde kalıyor. Bir arkadaşına gitmiş kefil olmuş. O arkadaş da intihar etti. Şimdi borç kaldı babamın üzerine. Alacağı tahsil için benim evime geldiler ve eşyamı haciz ettiler. Ben bunların babama ait olmadığını ileri sürdüm ve istihkak davası açtım. Şimdi davada bunların bana ait olduğunu nasıl ispatlarım? U.D.

Şöyle uzaktan bakıldığında pek zor değil. İcra İflas Kanunu’nda bir mülkiyet karinesi var. “Bir taşınır malı elinde bulunduran kimse onun maliki sayılır” diyor. Sonra devam ediyor, “Bu karinenin aksini iddia eden bunun aksini ispatlamalıdır” diyor. Şimdi ev sizin. Ya kiralık, bu halde kira sözleşmeniz var veya kendi malınız, o halde de tapusu var. Bu evde ailenizle birlikte oturuyorsunuz, o halde içindeki eşya da sizin kabul edilir. Hayır, bu ev evladın ama eşya babasının diyen olursa bunu o ispatlamalıdır. Görülüyor değil mi? Aslında işiniz kolay ama, gelin görün ki iş dava safhasına geldiğinde böyle kolaylıkla bitmiyor. Yine de siz tedbiren tanık varsa tanık dinletin, bulabildiğiniz fatura varsa ibraz edin, yani “Zaten haklıymışım” diye davayı ihmal etmeyin, bu tavsiye adliye tecrübesi olan birinden.

Haberin Devamı

Fesih sebebidir

Bir işyerinde yaklaşık 16 yıldır çalışıyorum. Benimle birlikte arkadaşlarımın ücreti bir miktar düşürüldü, ses çıkarmadık. Şimdi asgari ücrete indirilmek isteniyor ki bu ücretimizin üçte biri demektir. Bunu bize tazminat ödememek için yaptıklarını sanıyoruz. Kabul etmek zorunda mıyız? R.P.

Kabul etmek zorunda değilsiniz ve böyle bir uygulama başlarsa iş şartlarının aleyhinize değiştirilmesi nedeni ile iş akdinizi fesheder haklarınızı alırsınız. Ancak bazı hususlara dikkat edin. Acaba işyeri sizi sigortaya ve maliyeye karşı acaba asgari ücretten çalışıyor olarak mı gösteriyor? İleride ihtilaf halinde, zaten bu paraya çalışıyorlardı diyebilir. Bu bir. İkincisi. Bazı işyerleri işçisine şunu söyledi. Yüzde 50 oranında işçi çıkarmak zorundayım. Bu yüzde 50’nin içine kimin gireceği belli değil. Ya bunu içinize sindirin veya hiç işçi çıkarmayayım ama ücretinizi indireyim. Bu teklifi kabul eden işçiler oldu ve işçi çıkarılmadan iş devam etti. Sizin de böyle bir teklifle karlışmanız için hazırlık yapılıyor olabilir.

Haberin Devamı
Sıradaki haber yükleniyor...
holder