Siyaset 'Albay Çiçek'le görüştünüz mü?'
Paylaş
'Albay Çiçek'le görüştünüz mü?'

Erzincan Başsavcısı Cihaner'e sorgusunda 10'u Albay Dursun Çiçek'le ilgili 27 soru yöneltildiği öğrenildi

10 SAATLİK SORGU

‘Ergenekon terör örgütüne üyelik’ suçlamasıyla tutuklanan Erzincan Cumhuriyet Başsavcısı İlhan Cihaner’e mahkemedeki sorgusunda 27 soru yöneltildiği öğrenildi. Cihaner’e yaklaşık 10 saat süren savcılık ve mahkeme sorgusunda, özellikle, Albay Dursun Çiçek tarafından hazırlandığı iddia edilen ‘İrtica ile Mücadele Eylem Planı’ ile ilgili sorular yöneltildiği bildirildi.

‘HUKUKA SAYGIMDAN’

Sorulardan 10’unun Dursun Çiçek’le ilgili olduğu belirtildi. Uzun süredir gerginlik yaşadığı Erzurum Özel Yetkili Savcısı Osman Şanal tarafından bizzat sorgulanan Cihaner’in sorgusunun başında, “Gözaltına alınmam ve sorgulanmam hukuka uygun değil. Ancak hukuka olan saygımdan dolayı ifade vereceğim” dediği öğrenildi. NTV’nin haberine göre, Şanal’ın, Cihaner’e yönelttiği sorular yüzünden sert tartışma yaşandı. Erzurum Başsavcıvekili Faruk Gür’ün araya girmesiyle tartışma son buldu. İşte tartışmalara yol açan sorular ve yanıtları:

CİHANER ÇOK KIZDI: BEN TERÖRİST MİYİM?

ŞANAL: Ergenekon ile bağlantınız var mı?

CİHANER: Ergenekon mu? Ben bir hukuk adamıyım Ergenekon ile ne işim olur?

ŞANAL: Dursun Çiçek’i tanıyor musunuz? Daha önce buluştunuz mu? ‘İrticayla Eylem Planı’ konusunda Erzincan’da kahvaltıda buluşup çalışma yaptınız mı? O belgeyi gördünüz mü?

CİHANER: Hiçbir şekilde tanımam. Telefonda bile görüşmedim.

ŞANAL: Erzincan’daki operasyonları neden polisle yürütmediniz?

CİHANER: Gizli bir operasyondu. Bu nedenle güvendiğim isimlerle yaptım, poliste sızma olabilirdi..

ŞANAL: silahlı bir örgüt diyorsunuz neden bize bilgi vermediniz?

CİHANER: Silahlı örgüt olduğunu siz söylediniz ve benden dosyayı aldınız.

ŞANAL: Gizli tanıklarla ilgili ne diyeceksiniz?

CİHANER: Hiçbirini tanımıyorum.

ŞANAL: Adı geçen isimlere size silah temin ederim, korurum dediniz mi?

CİHANER: Ben terörist miyim? Ne silahı, kim bunlar?

ŞANAL: Size bu operasyonu yapmanızı kim söyledi?

CİHANER: Bunlar ağır ithamlar, meslek hayatımda kimseden emir almadım. Kasıt var sorularınızda.

Ben görevimin gereğini yaptım. Varsa suçum Yargıtay karar verir, siz değil. Cihaner’e sorulan kritik sorulardan bazıları şöyle:

İŞTE SORULAR

* (Eski 1. Ordu Komutanı) Ergun Saygun’u resmi görüşmelerinizin dışında özel olarak tanır mısınız? Hangi konular üzerinde durursunuz?

* Gizli Tanık ‘Munzur’un beyanına göre Çiçek, Ocak/Şubat 2009’da gelmiş, özel araçla 3. Ordu Komutanlığı’na gitmiştir. Sizin de görüştüğünüz dikkate alındığında, ne amaçla gelmiştir? Plan konusunda görüştünüz mü?

* Alay Komutanı Recep Gençoğlu ile protokol dışı görüşmeniz oluyor muydu? İsmailağa ve Gülen soruşturmasının kararlarını mı aldınız?

* 27 Ekim 2009’da Çatalarmut Barajı’nda bulunan mühimmatların kim/kimler tarafından atıldığını biliyor musunuz?

* İl Jandarma İstihbarat’taki toplantıları kim düzenlemektedir? Bu toplantıda tutulan notlarda, ‘Gülen grubunun bir suç örgütü olduğu ispatlanacak’ gibi illegal amaç taşıyan kararlar alınmıştır. Bu emirleri siz mi verdiniz?

GÜLEN SORUŞTURMASI

* Neden Erzincan İrticayla Mücadale Eylem Planı’nın icra edileceği yer olarak seçilmiştir? 3. Ordu Komutanı Orgeneral Saldıray Berk ile birlikte çalışma yaptınız mı?

* Saldıray Berk tarafından düzenlenen toplantıda 29 Mart seçimleri öncesi/sonrası darbe yapmak, bu yapılamazsa askeri rütbeliler ile Gülen cemaatinin ilişkisini ortaya koyarak bu cemaatin TSK’da planlı kadrolaştığı izlenimi yaratacak tarzda haberler yayarak Gülen cemaatini kıskaç altına almak, 2011 seçimlerinden önce yapılacak anketlerde hala AK Parti’nin önde olduğu gibi sonuçlar ortaya çıkarsa askeri müdahaleyi gerçekleştirmek şeklinde kararlar aldığı tespit edilmiştir. Yürüttüğünüz cemaatlar soruşturmasını bu amaçla mı başlattınız?

* Jandarma bölgesinde birkaç evin tutulacağı, bu evlere astsubay ve subayların yerleştirileceği, evlere de Gülen cemaatine ait görüntü verilmek amacıyla risale -i nur, dini kitaplar, dini içerikli CD’ler konulacağı, böylece cemaat lideri olan Fethullah Gülen hakkında silahlı terör örgütü kurmak suçundan soruşturma açtırılacağı belirtilmektedir. Böyle bir planın uygulanması talimatı verdiniz mi?

3

Haberin Devamı