Eğitim - Kariyer ALES başvuruları yarın sona eriyor (ALES'te değişiklik)

ALES başvuruları yarın sona eriyor (ALES'te değişiklik)

Paylaş
ALES başvuruları yarın sona eriyor (ALES'te değişiklik)

19 Kasım'da yapılacak ALES için başvurular 4 Ekim'de sona eriyor. Peki ALES'te yapılan değişikler ne? İşte detaylar...

Akademik Personel ve Lisansüstü Eğitimi Giriş Sınavı (ALES) sonbahar dönemi başvuruları 26 Eylül Salı günü başladı. Başvurular 4 Ekim Çarşamba gününe kadar devam edecek.

ALES sonbahar dönemi 19 Kasım Pazar günü gerçekleştirilecek. Sonuçlar ise 21 Aralık Perşembe günü duyurulacak.

ALES’te yapılan yeni düzenlemeler ise şu şekilde:

TEST SAYILARI AZALTILDI

ALES, Sözel ve Sayısal olmak üzere iki bölümden ve testten oluşacaktır. Sözel-I ve Sözel-II ile Sayısal-I ve Sayısal-II testleri ayrımı ortadan kaldırıldı.

İÇERİĞİ DEĞİŞTİ

ALES Sözel Testi; sözcükte, cümlede ve parçada anlam; cümle ve metni tamamlama; kesin yargıya ulaşma, düşünce akışını bozan ifadeyi bulma ve parçada anlam bütünlüğü sağlama gibi başlıklar altıda yer alan soru alanlarından oluşacak.

ALES Sayısal Testi; temel matematiksel işlemler, matematiksel ilişkilerden yararlanma; tekli, ikili ve üçlü problemler ve geometri gibi başlıklar altında yer alan soru alanlarını içerecek. Burada adayların sıralama, çözümleme, analiz etme, yorumlama ve mantıksal akıl yürütme gibi daha çok ileri düşünme becerilerinin ölçülmesi amaçlanıyor.

SORU SAYISI VE SÜRE AZALTILDI

Sınav, 160 soru ve 180 dakikadan (3 saat) oluşmaktayken yeni düzenleme ile 50’şer sorudan oluşan sözel ve sayısal iki ayrı testten oluşacak. Toplamda 100 sorudan oluşan sınavın süresi, 150 dakika (2.5 saat) olarak belirlendi.

ALES EŞİT AĞILIK PUANINDA DÜZENLEME

ALES Sayısal ve ALES Sözel puanının hesaplanmasına yönelik ağırlıklar değiştirilmemekle birlikte ALES Eşit Ağırlık puanının hesaplanmasında Sayısal Testinin %50, Sözel Testinin de %50 etkili olmasına karar verildi.

Haberin Devamı