Gündem Alevilerden rapora büyük tepki

Alevilerden rapora büyük tepki

Paylaş
Alevilerden rapora büyük tepki

Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Fevzi Gümüş, hükümetin cemevlerini tanımlayamayacağını söyledi

Alevi-Bektaşi Federasyonu, AK Parti’nin açıkladığı Alevi Çalıştayı nihai raporuna ilişkin bir basın toplantısı düzenledi.

Toplantıda konuşan Pir Sultan Abdal Derneği Genel Başkanı Gümüş, Başbakan Erdoğan’ın onayı ile kamuoyuna sunulan "Alevi raporunun" içeriğinin kendilerini şaşırtmadığını belirterek, raporda çözüm gibi gösterilen ve uzlaşmayla çıktığı iddia edilen önerilerin, Alevilerin asimilasyonuna hizmet eden, tamamen Sünni ulemanın bakış açısının ürünü olduğunu ifade etti.

ALEVİ ÇALIŞTAYLARI NİHAİ RAPORU AÇIKLANDI

Alevilerin hak ve taleplerinin raporda ’güvenlik konsepti’ çerçevesinde ele alınıp değerlendirildiğini anlatan Gümüş, "Anlaşıldığı kadarıyla AKP hükümeti daha çalıştaylar serisini başlatmadan önce bir yol haritası belirlemiş, sonra bu yol haritasına çalıştaylar serisiyle uzlaşma kılıfı giydirerek, Türkiye’de milyonlarca Aleviye sorunların çözüleceği aldatmacasıyla yanaşmıştır" diye konuştu.

"SAHTE LAİKLİĞE ALEVİLER ORTAK EDİLMEK İSTENİYOR"

Raporda Aleviliğin tanımlanarak sahte laiklik uygulamasına Alevilerin de ortak edilmek istendiğini savunan Gümüş, şöyle devam etti: "Hükümet sünni kesimi kamu olanaklarıyla finanse etme uygulamasını güya alevileri de sisteme dahil ederek güvenceye almak istemiştir.

Zorunlu din dersleriyle ilgili sunulan öneriler de mevcut uygulamanın sonuçlarını daha da ağırlaştıracak niteliktedir. Raporda mevcut durumda halen uygulamalı din eğitimi olan "Din Kültürü ve Ahlak Bilgisi" öğretimine devam edilmesi istenmekte, bu derse ilave olarak "yeni bir alanın" devreye sokulabileceği belirtilerek bu yeni alan ’isteğe bağlı din eğitiminin verilmesi’ şeklinde tanımlanmaktadır.

"HÜKÜMET İKİ DİN DERSİ ÖNERİYOR"

Yani hükümet, Alevi çocukları için asimilasyon aracı ve sistematik işkenceye dönüşmüş olan uygulamayı artırarak iki din dersi önermektedir, ki bu asla kabul edilemez."

Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesinin bu toplumun siyaset kurumunun Madımak’ta yaşanan katliamla yüzleşmesi anlamına geleceğini belirten Gümüş, bunun Türkiye toplumunu rahatlatacağını ifade etti.

"DEDELERİMİZ DEVLETLEŞTİRİLMEYE ÇALIŞILIYOR"

Raporda dikkati çeken bir başka noktanın da Alevi ruhunun yüzlerce yıldır sürdürücüsü olan dedelerin ’devlet dedesi’ statüsüne sokulmak istenmesi olduğunun altını çizen Fevzi Gümüş, "Dedeler bugüne kadar asla ve asla toplumun önderliğinden devletin yoluna gitmeyi tercih etmemişlerdir.

Dolayısıyla dedelerimizi devletleştirmeye yönelik bu çabaları kabul etmiyoruz, dedelerimizin devletten maaş almasını istemiyoruz" ifadelerini kullandı.

ALEVİLERE ATILAN ÇALIM

Alevilik Araştırmaları Merkezi Başkanı Ali Yıldırım ise 2 yılın sonunda ortaya çıkan raporun esas olarak Alevi açılımının değil başta Aleviler olmak üzere Türkiye’ye atılmış bir çalımın belgesinden başka bir şey olmadığını öne sürdü.

Raporda esas olarak Alevilerin suçlandığını vurgulayan Yıldırım, "Rapor alevilerin ne istediğini bilmediğini iddia etmekte, alevilerin kendilerini netleştirmesi gerektiğine dair satırlar ifade etmektedir. Kaldı ki son yıllarda alevi toplumu sorunlarını, istekleri açık ve net bir şekilde dile getirmiş bulunuyorlar" dedi.