Siyaset Aleviler'i küplere bindiren rapor
Paylaş
Aleviler'i küplere bindiren rapor

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, 'Alevi Çalıştayı Ön Raporu'nun aldatmaca olduğunu belirterek, "Bu belgeyi onaylayanlar bizden değildir" dedi

Alevi Bektaşi Federasyonu Başkanı Ali Balkız, Hacı Bektaş Veli Anadolu Kültür Vakfı’nda, federasyona üye derneklerin yöneticileri ve Madımak Oteli’nde hayatını kaybeden Alevi vatandaşların aileleriyle düzenlediği basın toplantısında, Alevi Çalıştayları sonrasında hazırlanan ön raporu değerlendirdi.

"Aleviliği sadece Aleviler tanımlayabilir" demelerine rağmen, "raporun Aleviliğe bir tanım getirdiğini" savunan Balkız, "böylece asimilasyon işleminin kolaylaştırılmasının hedeflendiğini" iddia etti.

"SÜNNİ BAKIŞ AÇISI ÜRÜNÜ"

Ön raporda uzlaşmayla çıktığı belirtilen önerilerin "tamamen Sünni bakış açısının ürünü olduğunu" öne süren Balkız, "Raporun içeriğinden de anlaşıldığı gibi, Aleviler, Alevi Çalıştayı’nda bütün inanç ve mezheplere eşit mesafede durması gereken bir devletin hükümeti ile değil, iktidar erkini elinde tutan Sünni ulema ile oturmuş gibidirler" diye konuştu.

"YENİ BİR AKP PROJESİ"

"Ön raporun içeriğinin, sahip oldukları öngörüler nedeniyle kendilerini şaşırtmadığını ifade eden Balkız, "Rapor bir aldatmacadır. Sanaldır, maksatlıdır, iyi niyetten yoksun, sorun çözen değil yeni sorunlar yaratan, şeriata doğru giden yolda yeni adımlar öngören bir AKP projesidir" görüşünü savundu.

MADIMAK'IN MÜZEYE DÖNÜŞTÜRÜLMESİ TEHLİKELİ BULUNMUŞ

Federasyon olarak, "Diyanet İşleri Başkanlığının lağvedilmesi gerektiğini savunduklarını" anlatan Balkız, sözlerini şöyle sürdürdü: "Bu rapor diyor ki, ’bu beklenti rasyonel değildir.’ Laikliğe aykırı Diyanet İşleri Başkanlığı’na dokunulmamış, tam tersine sahte laiklik uygulamasına Aleviler de ortak edilmek istenmiştir.

Raporda, Madımak Oteli’nin müzeye dönüştürülmesine ilişkin talebin ’tehlikeli bulunması’ ise başlı başına feci bir bakış açısıdır. Binanın yıkılarak parka dönüştürülmesi önerisi AKP hükümetinin Sivas katliamını hafızalardan silme, unutturma düşüncesinin bir ürünüdür.

Biz biliyoruz ki, o bina yıkıldığında, parka dönüştürüldüğünde birkaç yıl sonra o parkın adı da belediye meclis kararlarıyla değiştirilecek, böylece katliamın izi yok edilmiş olacaktır."

ZORUNLU DİN DERSİ KONUSU

Zorunlu din dersleri konusunda ön raporda yer alan önerilerin "mevcut uygulamanın sonuçlarını daha da ağırlaştıracak nitelikte olduğunu" öne süren Balkız, "isteğe bağlı din eğitiminin verilmesi" fikri ile "Alevi çocukları için asimilasyon aracı ve sistematik işkenceye dönüşmüş olan uygulamanın artırılarak iki din dersi önerildiğini" savundu.

Balkız, sözlerini şöyle noktaları: "Cemevleriyle ilgili tanımlamada, onun işlevine ilişkin değerlendirmede fikri dikkate alınan taraf Aleviler değil, Alevi olmayanlardır.

Yıllardır dillendirdiğimiz taleplerimizin muhatabı sanki devlet değil de Sünni kardeşlerimizmiş gibi algılanmakta, Alevilerle, Sünniler arasında bir pazarlık gibi sunulmakta, top taca atılmakta ve oyun orada sürdürülmek istenmektedir. Ön rapor, bir asimilasyon belgesidir. Bu belgeyi olumlu bulanlar bizden değildir."

2

Haberin Devamı