Gündem Alevilik 'dünya mirası' oldu!

Alevilik 'dünya mirası' oldu!

Paylaş
Alevilik 'dünya mirası' oldu!

Nairobi'de toplanan UNESCO komitesi, İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası listesine Aleviliği de ekledi

Semah Alevi-Bektaşi Geleneği, Kırkpınar Festivali ve Geleneksel Sohbet Toplantıları gelenekleri dün Kenya’nın başkenti Nairobi’de toplanan UNESCO’nun ilgili komitesi tarafından İnsanlığın Somut Olmayan Kültür Mirası listesine alınmasına karar verildi.

Haberin Devamı

UNESCO’nun Somut Olmayan Mirasın Korunması Komitesi, Kültür ve Turizm Bakanlığı’nca önerilen bu üç geleneğin dünya mirası olduğunu resmen onaylamış oldu. Türkiye’yi UNESCO Türkiye Milli Komisyonu Başkan Yardımcısı ve Gazi Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Öcal Oğuz başkanlığındaki bir heyetin temsil ettiği Nairobi’deki toplantıda komite 47 ülkenin sunduğu dosyaları inceledi.

Yine geçtiğimiz yıllarda Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın önerisiyle Türkiye’den Karagöz, Mevlevi Sema Ayini, Aşıklık Geleneği ve Meddahlık-Ortaoyunu Geleneği dahil edilmişti.

Nevruz listeye girmişti

Nevruz geleneği ise Türkiye’nin de dahil olduğu Türk Cumhuriyetlerinin ve İran’ın ortak geleneği olarak kabul edilerek listeye eklenmişti. UNESCO’nun Somut Olmayan Mirasın Korunması Sözleşmesi, taraf devletlerle birlikte işbirliği ve karşılıklı yardımlaşma ruhu içinde bu mirasların korunmasını amaçlıyor. Listeye diğer ülkelerden giren geleneklerin bazıları ise şöyle:

18. yüzyılda ortaya çıkmış olan Peking Operası, Çin Akapunktur, Çin Fransız yemek kültürü, Fransa Flamenko Dansı, İspanya Marimba Müziği, Kolombiya.

VATAN

Haberin Devamı