Magazin Aleyna Tilki'nin Dipsiz Kuyum şarkısına çalıntı iddiası

Aleyna Tilki'nin Dipsiz Kuyum şarkısına çalıntı iddiası

Paylaş
Aleyna Tilki'nin Dipsiz Kuyum şarkısına çalıntı iddiası

Aleyna Tilki’nin seslendirdiği ‘Dipsiz Kuyum’ adlı arabesk şarkı tartışma başlattı: Bergen’in ‘Yıllar Affetmez’ şarkısına fazla benziyor.

2 ŞARKIYA BENZİYOR

Aleyna Tilki, aranjörü Emrah Karaduman’ın ‘Bombarduman’ albümünde ‘Dipsiz Kuyum’ adlı arabesk bir şarkı seslendirdi. Emrah Karaduman şarkının sözmüziğine imza attı. Mevlana’dan da alıntı yaptı. ‘Dipsiz Kuyu’nun özellikle nakarat bölümü Ümit Besen’in 1997’de söylediği, 2006’da ise Pamela ile düet yaptığı ‘Seni Umutmaya Ömrüm Yeter mi?’ şarkısıyla neredeyse aynı.


Ümit Besen, ‘Seni Umutmaya Ömrüm Yeter mi?’ şarkısında Pamela ile düet yapmıştı.


Bergen 1989'da öldürülmüştü.

Ayrıca merhum şarkıcı
Bergen’in 1989’da seslendirdiği ‘Yıllar Affetmez’e benziyor.

Haberin Devamı

‘MERDİVEN YÜRÜYÜŞ’ YAPMIŞ

Emrah Karaduman sosyal medyada çığ gibi büyüyen ‘çalıntı’ eleştirileri için “Bu arabesk müzikte ‘merdiven yürüyüş’ diye tabir edilen bir tarz. Birçok şarkıda kullanılıyor. Çalıntı asla sözkonusu değil” dedi.


Emrah Karaduman, Aleyna Tilki’nin şarkılarının aranjörlüğünü yapıyor. Her ne kadar açıklama yapmasalar da ikilinin aşk yaşadığı konuşuluyor.

MSG’nin (Musiki Eseri Sahipleri Grubu) eski teknik bilim kurul başkanı Aykut Gürel ise şarkıyı dinleyip şu değerlendirmeyi yaptı: “İngiliz şarkıcı Adele ile Ahmet Kaya’nın şarkısı da neredeyse aynıydı. İş öyle bir yere vardı ki, ‘Adele aslında Türk’ denildi. Arabesk de çok kullanılan ‘merdiven yürüyüş’ burada da tercih edilmiş. Kanımca burada çalıntı bir durum yok.”


ÜMİT BESEN NE DEDİ?

“Arkadaşlar ‘senin şarkına çok benziyor’ diye mesaj attı. Dinledim. Benzerlik bazen olur. Ama kimseyi alıntı yapmakla suçlamam. Birebir kopya yok. Makam ve duygusal benzerlik var. Kulaklar yanılır, notalar yanılmaz. Bahtları açık olsun.”

NELER OLMUŞTU?



Dünyaca ünlü şarkıcı Adele’in 2015’te söylediği ‘Million Years Ago’, Ahmet Kaya’nın ‘Acılara Tutunmak’ (1985) şarkısının nakaratı ile neredeyse aynıydı. Mahkemedeki bilirkişiler ‘çalıntı’ dedi. İngiliz basını tartışmayı günlerce sayfalarına taşıdı. Adele’in danışmanı açıklama yapmak istemedi. Sosyal medyayı günlerce çalkalayan haberi POSTA ortaya çıkarmıştı.

Haberin Devamı