Ekonomi Alım garantisi yüzde 70

Alım garantisi yüzde 70

Paylaş
Alım garantisi yüzde 70

Enerji Bakanı Yıldız, Akkuyu'daki nükleer santralda üretilecek olan elektrik için, Türkiye'nin Ruslara verdiği garantiyi anlattı

Enerji Bakanı Taner Yıldız, Rusların Mersin Akkuyu’da yapacağı nükleer santralın üreteceği elektrik için verilen alım garantisini anlattı. Yıldız, 4 reaktörden ilk ikisi için yüzde 70, kalan ikisi için yüzde 30 alım garantisi verildiğini belirtti. Taner Yıldız, projenin elektriğin yanı sıra, 515 bin parçayı geçen bir yüksek teknoloji bilgisi devri anlamına geldiğini unutmamak gerektiğini kaydetti. Yıldız, “Atatürk Barajı yapılırken Türkiye’de nasıl bir heyecan hissedildiyse, o kadar heyecanlanacağız” dedi.

‘Siyasi irade mevcut’

Taner Yıldız, nükleer santral kurulması konusunda bir kısım engellerin çıkmış olmasının, inişli çıkışlı yolun yanıltıcı olmaması gerektiğini vurgulayarak, “Bu hedefe koşacak siyasi irade Türkiye’de mevcut” dedi. Yıldız, bir ülkede nükleer santral kurulmasının, uzun soluklu bir iş olduğunu vurguladı. Yıldız, santrala sadece elektrik olarak bakmamak gerektiğini belirterek, “Santraldaki teknoloji ve parçalarda, zamanla yerli üretime geçilecektir. Bu işe başlamazsanız ileri gidemezsiniz” dedi.

Sinop'ta ikinci santral

Taner Yıldız, 4.800 megavat elektrik üretim kapasitesi ile 7 yıl içinde 20 milyar dolarlık bir aktivitenin sağlanmış olacağını belirtti. Türkiye’nin kurulu elektrik üretimi gücünün yüzde 10-11’lerine karşılık gelen bu rakamın 2020’lere gelindiğinde, yüzde 5’lere düşeceğini ifade eden Yıldız, “O açıdan ikinci bir nükleer santralın da başlatılması elzem. Sinop’ta da aynı noktaya ulaşmamız halinde, önemli bir anlaşmanın altına imza atmış olacağız. Ama bu ince, uzun bir yoldur” dedi.

Haberin Devamı