Sağlık Alkol uyku ilacı değil

Alkol uyku ilacı değil

Paylaş
Alkol uyku ilacı değil

Uzmanlara göre, alkol ilk alınmaya başladığı dönemlerde kişiyi rahatlatıp uykuya dalmayı kolaylaştırıyo; fakat uzun süreli alkol kullanımı uykuya dalmayı tamamen bozabiliyor

Erenköy Ruh ve Sinir Hastalıkları Hastanesi Uyku Bozuklukları Merkezi Sorumlusu Doç. Dr. Zerrin Pelin anlattı:

Haberin Devamı

Uyku geni, anneden mi çocuğa geçer yoksa babadan mı?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Uykuyu organize eden genler henüz tam olarak tanımlanmadı. Uykuyu organize eden yapılar beyin içerisinde çeşitli bölgelere dağılmıştır. Bu nedenle uykudan sorumlu tek bir genden ve bu gen geçişinin anneden ya da babadan olduğunu söylemek doğru olmaz.

Uykusuzluk çekmek sağlığımızı nasıl etkiler?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Sadece uykusuzluk çekenlerde değil, kısa süreli uyuyanlarda da kalp-damar hastalıklarının daha yoğun olarak görüldüğüne ilişkin çalışmalar var. Bunun dışında uykusuzluk çekenlerde tansiyon yükselmeleri, depresif yakınmalar, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü gibi belirtiler gözlenebiliyor.

Alkol uyumayı kolaylaştırır mı?

Haberin Devamı

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Alkol ilk alınmaya başladığı dönemlerde kişiyi rahatlatıp uykuya dalmayı kolaylaştırır. Fakat uzun süreli alkol kullanımı uykunun yapısını bozarak hem uykuya dalmayı hem de uykunun sürdürülmesini bozar. Zamanla uykuya dalmayı tamamen bozabilir. Bu durumda kişi alkol almaya kendini zorunlu hisseder ve kişide alkole karşı bir bağımlılık ortaya çıkabilir. Alkol kesinlikle uykuyu sağlayan bir araç olarak tercih edilmemeli.

Uykusuzluktan nasıl kurtulabiliriz?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Uykusuzluğun hangi sebeple ortaya çıktığı tespit uygun tedaviler devreye girer ve problem çözülür. Örneğin depresyon nedeniyle uykusuzluk çeken bir hastada depresyonun tedavisi tam olarak yapılmazsa, sadece uykusuzluğu gidermeye yönelik tedaviler uzun vadede başarılı olmaz. Dolayısıyla uykusuzluğun sebebinin tam olarak ortaya konması, neden-sonuç ilişkilerinin doğru irdelenmesi ve tedavinin ona göre düzenlenmesi gerekir.

İlaçlar ne zaman devreye giriyor?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Genellikle, uykusuzluk 3 aydan daha uzun ve haftada 3 günden fazla geceyi etkiliyorsa ilaç tedavisine başlamak gerekli olur. Ancak uykusuzluk daha kısa süreli olsa bile kişinin iş yaşantısını sürdürmesine engel olacak boyutlara ulaşıyorsa ilaç başlamak gerekli olabiliyor. Bu durumu daha çok hastaya özel olarak düşünmek daha doğru olur düşüncesindeyim.

Haberin Devamı

Uykusuzluğun bitkilerle tedavisi mümkün mü?

Doç. Dr. Zerrin Pelin: Bu tedavi yöntemleri tüm uykusuzluklarda geçerli değil. Özellikle gerginlikle ilişkili uykusuzluk şikayeti olan kişilerde akşam saatlerinde sarı kantaron, melisa çayı gibi hem uyku verici özelliği hem de rahatlatıcı özelliği olan bitkisel ürünlerden faydalanılabilir.