Ekrem Sarısu Alkollü içecek servisi olan yerde çaydan da yüzde 18 KDV alınır
HABERİ PAYLAŞ

Alkollü içecek servisi olan yerde çaydan da yüzde 18 KDV alınır

Soru: Hafta sonu meşhur bir otelin kafesinde çay ve kahve içtik. Hesabı ödeyip fişimi aldım. Ertesi gün fiyatları kontrol etmek için fişi incelediğimde, zaten yüksek olan fiyatların yanında çay, kahve için yüzde 18 oranında da KDV tahsil ettiklerini gördüm. Bildiğim kadarıyla çay ve kahvede KDV oranı yüzde 8’dir. İsmi cismi olan bir otelde KDV oranının bilinmemesine hayret ettim. Gerçi cafede, alkollü içki de servis ediliyor ama biz alkollü bir şey içmedik. Ödediğim para önemli değil. Ancak, büyük bir otelin hatalı işlem yapması can sıkıyor. Bu konuda ne yapabilirim? Selim DAYIOĞLU Cevap: KDV oranlarını belirleyen 2007/13033 sayılı kararnameye ekli, ‘yüzde 8’ oranında KDV’ye tabi olan Mal ve Hizmetleri belirleyen (II) sayılı listenin (B) bölümünün 24’üncü sırasında, ‘24- Gazino, açık hava gazinosu, bar, dans salonu, diskotek, pavyon, taverna, birahane, kokteyl salonu ve benzeri yerler hariç kahvehane, kır kahvesi, çay bahçesi, çay ocağı, kıraathane, kafeterya, pastane, ayakta yemek yenilen yerler, yemeği pakette satan veya diğer şekillerde yemek hizmeti sunan yerler, lokanta, içkili lokanta, kebapçı ve benzeri yerlerde (2009/15200 sayılı BKK ile eklenen ibare, Yürürlük: 15/07/2009)(birinci sınıf lokanta ruhsatı ya da işletme belgesine sahip olan yerler ile üç yıldız ve üzeri oteller, tatil köyleri ve benzeri tesislerin bünyesindeki lokantalar hariç) verilen hizmetler (bu yerlerde verilen hizmetlerin alkollü içeceklere isabet eden kısmı hariç)’ şeklinde düzenleme yer almaktadır. Düzenlemede yer alan yerlerde verilen hizmetlere uygulanacak KDV oranı, bu yerlerin işletme ruhsatlarına göre belirlenmektedir. Örneğin, pastane ruhsatlı yerlerde verilen hizmetler yüzde 8, bar gibi yerlerde verilen hizmetlere yüzde 18 KDV uygulanmaktadır. Sorunuzda belirttiğiniz otel içinde alkollü içecek servisi yapılan mekanın ruhsatı muhtemelen kafebardır. Verilen hizmetlere uygulanacak KDV oranı da yüzde 18’dir. İçtiğiniz çay ve kahve bedeli üstünden yüzde 18 KDV hesaplamasında yanlışlık yok.

Haberin Devamı

Yetim aylığı kesilen polis akademisi öğrencilerine müjde

Haberin Devamı

Soru: Polis akademisinde okuyan yeğenimin, babasından dolayı Emekli Sandığı’ndan aldığı aylık kesildi. Öğrenimde olanların 25 yaşını doldurana kadar yetim aylığı alması gerekmiyor mu? Harp okulunda okuyan bir tanıdığımızın çocuğu, Emekli Sandığı’ndan yetim aylığı almaya devam ediyor. Bu işte bir yanlışlık mı var? Polis okulunda okuyan yeğenimin yetim aylığı yanlışlıkla mı kesildi? Yeğenimin aylığını alması için ne yapmamız lazım? Cevap: 1 Ekim 2008’den itibaren polis akademisi öğrencilerinin akademide geçen öğrenim süreleri, sigorta süresi olarak kabul edildiğinden (4/C’li) 1 Ekim 2008’den sonra yetim aylıkları kesilmeye başladı. Harp okulu öğrencilerinin yetim aylıklarının kesilmemesi yeni yasada geçici maddeyle hükme bağlandığından, öğrenim sürelerince 4/C’li sayılmalarına rağmen, yetim aylıkları kesilmiyor. Polis akademisi öğrencileri açısından adaletsiz ve hukuki olmayan bu durumun farkına varan Kahramanmaraş Milletvekili Veysi Kaynak ve arkadaşlarının hazırladığı ve şu anda TBMM’de yasalaşma sürecinde olan ‘Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına dair Kanun’ teklifinin 8 ve 9’uncu maddelerince, polis akademisi öğrencilerinin yetim aylıklarının kesilmemesi ve kesilenlere 1 Ekim 2008’den itibaren kesilen aylıklarının geri ödenmesi öngörülüyor. Teklifin şu günlerde yasalaşıp Resmi Gazete’de yayımlanmasından sonra, yeğeninizin talep etmesi halinde yetim aylığı tekrar bağlanır ve 1 Ekim 2008’den bu tarafa ödenmeyen aylıklar toplu olarak ödenir.

Haberin Devamı

Askerliğinizi borçlanmaya gerek yok

Soru: 1964 doğumluyum. 1986’da sigortalı oldum. 5800 gün prim ödedim. Askerliğimi borçlanırsam ne zaman emekli olurum? İlyas KURT Cevap: Sigorta başlangıcınızı tarih yerine yıl olarak bildirmişsiniz. 23 Kasım 1986 ve daha önceki bir tarihte sigortalı olmuşsanız, 25 yıl sigorta, 5300 gün prim ve 49 yaş şartlarına tabisiniz. Askerliğinizi sigorta başlangıç tarihinden sonra yaptığınızdan borçlanma, emekli olacağınız tarihi değiştirmez. Bu açıdan borçlanmaya gerek yok. 2013’te 49 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz. 24 Kasım 1986 ve daha sonraki bir tarihte sigortalı olmuşsanız, 2014’te 50 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz.

225 gün daha prim ödediğinizde emekli olabilirsiniz

Soru: 1 Ekim 1961 doğumluyum. 2 Mayıs 1990’da Bağ-Kur’lu oldum. 1 Haziran 2006’da SSK’ya geçtim. Bağ-Kur’a 3785 gün, SSK’ya 1440 gün olmak üzere 5225 gün prim ödedim. Halen SSK’lı olarak çalışmaya devam ediyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Emine DEMİRKIR Cevap: 20 yıl sigorta, 5450 gün prim ve 47 yaş şartlarına tabisiniz. 225 gün daha prim ödeyerek, prim ödemenizi 5450 güne tamamlayacağınız tarihte emekli olabilirsiniz (ara vermeden prim öderseniz Ocak 2011 sonunda).

53 yaşınızı dolduracağınız tarihte emekli olabilirsiniz

Soru: 29 Mart 1968 doğumluyum. 8 Ağustos 1992’den 31 Ekim 1994’e kadar görev yaptım. 6 Mayıs 1997’de SSK’lı oldum. 3641 gün primim var. Ne zaman emekli olabilirim? Serhat ŞEN Cevap: 25 yıl sigorta, 5600 gün prim ve 53 yaş şartlarına tabisiniz. 1197 gün daha prim ödeyerek, 4403 gün olan prim ödemenizi 5600 güne tamamlamanız şartıyla, 29 Mart 2021’de emekli olabilirsiniz.

Engelli kadrosundan memur olan 15 yıl hizmetle emekli olabilir

Soru: 15 Ocak 1998’den beri engelli memur olarak çalışıyorum. Ne zaman emekli olabilirim? Yavuz KANAR Cevap: Emekli Sandığı Kanunu’nun 39/j maddesine göre, engellilere verilecek sağlık kurulu raporları hakkında yönetmeliğe uygun olarak göreve başlatılmış en az yüzde 40 oranında engelli raporu olan memurlar, 15 tam yıl fiili hizmet süresini doldurduklarında, yaş haddi aranmaksızın emekli olabiliyor. Bu kapsamda işe başlamışsanız, 15 yıl fiili hizmet sürenizi dolduracağınız 15 Ocak 2013’te emekli olabilirsiniz.

Sıradaki haber yükleniyor...
holder