Gündem Allianoi kumla kaplanmaya başlandı

Allianoi kumla kaplanmaya başlandı

Paylaş
Allianoi kumla kaplanmaya başlandı

İzmir'in Bergama İlçesi'nde yapımı tamamlanan Yortanlı Barajı'nın suları altında kalacak olan antik Allianoi termal merkezinde kalıntıların kumla kapatılması çalışmalarına başlandı

İzmir 2 No’lu Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulu’nun geçen ay aldığı kararın ardından kumla kaplanması için çalışmalar başlatılan antik şifa yurdu Allianoi’ye çalışmalar kapsamında iki büyük vinç kuruldu.

Haberin Devamı

Antik kentte yapılan kazılar sonucunda ortaya çıkartılan duvarların üzerinin koruma amacıyla kireç, kum ve tuğla tozundan oluşan Horasan harcı harç ile kaplanırken, alanın güneydoğusunda bulunan, Antik İç Mysia Bölgesi’nin şimdiye kadar gün ışığına çıkartılmış en büyük kilisesi olan ve M.S. 5- 11'inci yüzyıllar arasında kullanıldığı tahmin edilen kilise tamamen kumla kaplandı.

Allianoi Antik Kenti’ne vinçler kurulması üzerine alan yakınlarında nöbet tutmaya başlayan Allianoi Girişim Grubu Dönem Sözcüsü İffet Diler, vinçlerin ortaya çıkartılan sütunların yerlerinden sökülmesi ya da hamam yapılarına toprak doldurulması amacıyla kullanılacağını tahmin ettiklerini dile getirdi.

Alanda, Doğa Derneği ve Allianoi Girişim Grubu tarafından 1 Eylül 2010 tarihinde yapılan eylemden sonra büyük hareketlilik yaşandığını belirten Diler, “Edindiğimiz bilgiye göre alanda 120 kişi çalışıyor. Taşların üzeri tamamen Horasan harcı ile kaplanmış durumda. Bundan sonraki aşama kumla kaplama aşaması. İki büyük vinç geldi ve kuruldu” dedi.

Haberin Devamı

DAVAYLA İLGİLİ GELİŞME YOK

Çalışmaların büyük bir hızla sürdüğünü sözlerine ekleyen Diler, “Yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtık ancak henüz davayla ilgili bir gelişme olmadı. Davayla ilgili bir gelişme olmadan alandaki çalışmayı bitirmeyi amaçladıkları kanaatindeyiz” dedi.

Allianoi Kazı Heyeti Başkanı Trakya Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Öğretim Üyesi Yrd. Doç. Dr. Ahmet Yaraş ise 2001 yılından bu yana uygulanmak istenilen ancak yargı kararlarıyla engellenen kumla gömme işlemine başlandığını söyledi.

Yaraş, “Katliam için planlarını uygulamaya başladılar. Dün alana iki vinç kurulmuş. Yürütmeyi durdurma istemiyle dava açtık ancak Türkiye’de bu karar çabuk çıkmıyor” diye konuştu. Alanda yapılan çalışmaları izleyen Paşaköy sakinlerinden Dürdane Acar (56) ise sıcak suya sahip çıkılması gerektiğini belirterek, “Buraya valisi, kaymakamı herkes geldi. Bir tek şu sıcak suya sahip çıkamadılar. Hiç kimsenin aklına bu sıcak su nereden geliyor diye araştırmak gelmiyor. Tutturmuşlar bir baraj, diktiler oraya havuz gibi bir işe de yaramıyor. Ben bildim bileli buraya insanlar Türkiye’nin her yerinden şifa bulmaya gelirdi. Hamamları da göçerttiler artık burada bir şey kalmadı. Yazıklar olsun” dedi.

Haberin Devamı

DHA