Ekonomi Alman gaz devinin dev tankları Kayseri'den...

Alman gaz devinin dev tankları Kayseri'den...

Paylaş
Alman gaz devinin dev tankları Kayseri'den...

Dünya çapında gaz alanında faaliyet gösteren Alman firmasının Doğu Avrupa'da kuracağı tesisin dev tankları Kayseri'de yapıldı.

Dünyanın birçok yerinde gaz tesisi bulunan Alman Messer firmasının Doğu Avrupa’da yaptırdığı yeni tesis için talep edilen 3 adet dev tank Kayseri Organize Sanayi Bölgesi’ndeki Isısan tesislerinde üretildi.

Haberin Devamı

İkisi oksijen, biri azot tankı olarak imal edilen tanklar, devasa boyutlarıyla dikkat çekti. 80’er ton ağırlığındaki tankların her biri, 31 metre uzunluğunda ve 4.6 metre genişliğinde. Birbiri içine geçmiş iki tüpten oluşan tankların iç hacimleri 300 metreküp, dış hacimleri ise 412 metreküp kapasiteye sahip. Yaklaşık 3 ayda yapılan tankların içi krom nikel, dışı ise karbon çelik ile kaplandı. Tanklar -196 derece soğuklukta gaz muhafaza edebiliyor.

Dev tankların, üretildikleri fabrikadan çıkarılması için özel taşıma ekipmanları getirildi. Özel tıra yüklenince fabrikadan çıkarılamayan tanklar için fabrikanın kapısı kesildi. Ancak, bu sayede fabrikadan çıkarılabilen tanklardan ilki karayoluyla Samsun’a doğru yola çıktı. Samsun’dan gemiye yüklenecek tank, ismi açıklanmayan Doğu Avrupa ülkesine gidecek.

Haberin Devamı

Fabrika ortaklarından İbrahim Göknar, endüstriyel tank üretimi yaptıklarını, üretimlerinin yarısını yurt içine sattıklarını, ayrıca Avrupa ülkeleri, Afrika ülkeleri ve dünyanın birçok bölgesine ihracat yaptıklarını belirtti.

Alman Messer firması için ürettikleri tankların, bugüne kadar yaptıkları en büyük tank olduğunu ifade eden Göknar, şu bilgileri verdi:
"Dünya çapında faaliyet gösteren gaz devi diyebileceğimiz firma, Doğu Avrupa’da kurduğu tesiste kullanılacak tanklar için bizi tercih etti. Yaklaşık 3 ay sürede yaptığımız ilk tankı tesisimizden çıkardık. Diğer iki tank da kısa sürede yola çıkacak. Bu tanklar, yüksek mühendislik teknolojisi gerektiriyor. İç içe geçirilmiş iki tüpten oluşan tanklar, adeta dev termoslar gibi. İki tank arası özel maddelerle doldurularak vakumlanıyor. Bu tankları yapmak için yeni tezgahlar yaptık. Sadece bilgisayar simülasyonu sağlayan program için 35 bin avro harcama yaptık. Sonuçta yaptığımız iş çok beğenildi. Alman firması ile başka projeler için görüşmeye başladık. Dünya çapında faaliyet gösteren bir firmanın tankların üretimi için Türkiye’yi ve Kayseri’yi tercih etmesi çok önemli. Bu tankların 2-3 kat büyüklüğündeki tankları yapabilecek tesislere, teknolojiye ve birikime sahibiz."

Haberin Devamı

Tevfik Işık - AA