Dünya Alman Meclisi'nde 'Türkiye'ye Patriot' tartışması

Alman Meclisi'nde 'Türkiye'ye Patriot' tartışması

Paylaş
Alman Meclisi'nde 'Türkiye'ye Patriot' tartışması

Almanya, Patriot'ların Türkiye'ye konuşlandırılmasında Meclis onayını tartışıyor

Suriye'den gelebilecek muhtemel saldırılara karşı Türkiye'ye Patriot füze savunma sistemlerinin konuşlandırılması tartışması sürüyor.

Brüksel'deki AB Savunma Bakanları toplantısına katılan Almanya Savunma Bakanı Thomas de Maiziere, Türkiye'nin "yakında" Patriot füze savunma sistemleri için talepte bulunmasını beklediğini söyledi. De Maiziere, başvurunun ne zaman yapılacağı soruları üzerine, “En önemli şey, resmi talebin bugün ya da gelecek günlerde olması değil” ifadelerini kullandı.

Bakan de Maiziere, Alman Patriot füze savunma sistemlerinin Türkiye'ye konuşlandırılması durumunda, bunlaın bir uçuşa yasak bölge oluşturulması için değil, NATO müttefiki Türkiye'nin savunulması amaçlı olacağının altını çizdi.

Muhalefet: Meclis onayı gerekli

Türkiye'nin, Almanya’dan Patriot füze bataryaları talep edeceğine dair haberler Berlin’de tartışmalara yol açtı.

Sosyal Demokrat ana muhalefet partisi, Federal Meclis'in onayı alınmadan Türkiye’ye asker ve silah gönderilemeyeceği tezini savunuyor. NATO anlaşmalarına göre savunma amaçlı yardımlarda Kuzey Atlantik İttifakı Avrupa Müttefik Kuvvetler Komutanı’nın vereceği kararın hükümet tarafından onaylanması yetiyor. Almanya'da, NATO karargâhında alınan hangi kararların meclisten geçmesinin gerektiği tartışıladursun federal hükümet iç politik tartışma yaratmamak için Türkiye’den gelebilecek destek talebinin Meclis'e sunulacağını duyurdu.

ABD dışında sadece Hollanda ve Almanya’da bulunan modern Patriot’ların Türkiye’nin savunmasına katkıda bulunması kararlaştırıldığı takdirde, uçaksavar bataryalarını kullanacak Alman askeri personelinin de Türkiye’ye gönderilmesi gerekecek.

‘Gazetelerden öğrenmemeliydik'

Alman Sosyal Demokrat Partisi milletvekili Thomas Oppermann ittifak bünyesindeki dayanışma arayışını hükümeti eleştirme fırsatı olarak değerlendirerek Birinci Alman Televizyonu’nda şu açıklamayı yaptı:

“Böylesine önemli sonuçlar doğurabilecek bir konuda hükümetin Suriye sınırında Alman silah ve askerini üslendirmeyi düşündüğünü muhalefetin gazete haberlerinden öğrenmesi son derece hayret verici bir durumdur. Savunma bakanının mecliste grubu bulunan partileri zamanında haberdar etmesi çok daha doğru olurdu. Çünkü Federal Meclis olmadan böyle bir kararın alınması mümkün değildir.”

Parti Genel Sekreteri Andrea Nahles’in de Savunma Bakanı Thomas de Maiziere'yi meclisli dikkate almamakla suçlaması üzerine de Maiziere karar sürecine meclisin de dâhil edileceğini açıkladı.

45 yıl boyunca NATO bünyesindeki dayanışmadan en çok yarar sağlayan ülkenin Almanya olduğunu, dolayısıyla destek talep eden müttefik ülkelerle dayanışma içinde olacaklarını belirten Almanya Savunma Bakanı, Brüksel’de yaptığı açıklamada, bunun genel görüşme mi yoksa oylama şeklinde mi olacağı hakkında ise bilgi vermedi.

Gayrı resmi temaslar


Thomas de Maiziere, Türkiye’den gelebilecek herhangi bir yardım talebinin, “dayanışma düşüncesiyle” değerlendirileceğini, resmi başvurunun ne zaman geleceğinin önemli olmadığını, birkaç gündür zaten bu konuda gayrı resmi temaslar yapıldığını, Türkiye’nin Patriot üslendirilmesini istemesinin sürpriz olmayacağını ve uçaksavar bataryaları istendiği takdirde en kısa zamanda karar verileceğini, sözlerine ekledi.

Patriot’ların Türkiye'de konuşlandırılmasına Almanya Meclisi'nin karar verebileceğini belirten Sosyal Demokrat Parti Meclis Grubu Başkanı ve eski Dışişleri Bakanı Frank Walter Steinmeier, “Toprakları ve halkı saldırıya uğrayan ve tehdit altında olan NATO müttefiki Türkiye’nin destek istemeye hakkı vardır. Lakin Ortadoğu’daki son derece tehlikeli durum sebebiyle, Türkiye’nin tehdide maruz olup olmadığına ölçüp biçmeden karar verilemez” şeklinde konuştu.

Alman koalisyon hükümetinin küçük ortağı Hür Demokrat Parti (FDP) de Patriot konuşlandırma konusunun meclise getirilmesi gerektiğini duyurdu. Parti Genel Sekreteri Patrick Döring “yasal bakımdan gerekli olmasa bile, Almanya Federal Cumhuriyeti Meclisi olarak müttefikimize ve askerlerimize güçlü bir destek sinyali vermeliyiz” dedi. Hür Demokrat Partili Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle de bir NATO ülkesinin savunma yardımı istemesi söz konusu olduğunda bütün müttefiklerinin bu yardımı sağlamakla yükümlü olacağını vurguladı.

Deutsche Welle Türkçe

DW/dpa/AFP, AG/AŞ

Haberin Devamı