Ekonomi Almanlar Arsa, Ruslar Konut Alıyor

Almanlar Arsa, Ruslar Konut Alıyor

Paylaş
Almanlar Arsa, Ruslar Konut Alıyor

Almanlar Arsa, Ruslar Konut Alıyor

Türkiye'den konut alımında mütekabiliyet (karşılıklılık) engelinin kaldırılmasının ardından yabancılar sıraya girdi. 183 ülke vatandaşına şartsız gayrimenkul alma imkanı sağlayan Mütekabiliyet Yasası ile birlikte toplam 907 taşınmaz satışı gerçekleşti.

Haberin Devamı

Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü verilerine göre mütekabiliyet şartının kaldırılmasının ardından Almanlar ve Ruslar büyük ilgi gösteriyor. Almanlar arsa alıp kendi evlerini yapmayı tercih ederken, Ruslar ise Karadeniz'e değil, Akdeniz'deki yapılmış dairelere ilgi gösterdi. Yasayla birlikte 2,5 hektar olan arsa alma payının 30 hektara çıkarılmasının ardından Alman vatandaşları tercihini arsadan yana kullandı. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan edinilen bilgilere göre Almanların tercihini arsadan yana kullanmasının sebebi, kendi evlerini yapmak istemeleri gösteriliyor. Yasa sonrasında Almanlar 304 bin 500 metrekare arsanın yanı sıra 11 tane de daire satın aldı.

Kamuoyuna yansıdığının aksine ise Karadeniz sahillerinde arsa ve mülk alımında herhangi bir engeli bulunmayan Ruslar ise tercihlerini daireden yana kullandı. Yasanın ardından alım yapan Rus vatandaşlarına 134 daire satışı gerçekleşti. Konuya ilişkin değerlendirmede bulunan Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, projelerin iki yıl içerisinde onaylatılması konusuna dikkat çekiyor.

Haberin Devamı

Küresel krizin etkisiyle zor günler yaşayan, sınır ve sahilde taşınmaz alımı yasak olan Yunanlılar ise 480 metrekare arsanın yanı sıra dört tane de daire satın aldı. Yunanlılar tercihini İç Anadolu Bölgesi'nden Ankara ve Eskişehir'den yana kullandı. Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü'nden edinilen verilere göre Hollandalılar 33, İngilizler 111, İrlandalılar 13, İsveçliler 50, Norveçliler 61, Danimarkalılar 30, Finlandiyalılar 13 ve Ukraynalılar 12 taşınmaz satın alımı gerçekleştirdi. Bu ülkelerin yanı sıra Çek Cumhuriyeti, Güney Kore, Gürcistan, İsviçre, İtalya, Japonya, Lübnan, Yeni Zelanda, Sırbistan Cumhuriyeti'nin vatandaşları da Türkiye'den taşınmaz edindi. Yasa çıktıktan sonra toplam 296 yabancı uyruklu kişi Türkiye'den 368 bin 361 metrekare tarla, arsa ve arazi alırken, 611 kişi de konut edindi.

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, dünyanın küreselleştiğini belirterek uluslararası hukuk kurallarının geçerli olduğunu söyledi. Alım şartına uygun yatırım yapılmaması ve kullanılmaması halinde tasfiye hakkı olduğunu hatırlatan Bayraktar, "Onun dışında edinilmiş mülkler Türkiye Cumhuriyeti kanunlarının, uluslararası hukukun güvencesi altındadır." dedi. Bayraktar, kanunla yabancı gerçek ve tüzel kişilerin yapısız taşınmaz edinmesi durumunda geliştirecekleri projeyi iki yıl içerisinde ilgili bakanlığa onaylatması gerektiğine dikkati çekti.

Haberin Devamı

Zaman