Gündem Almanya Adalet Bakanı Kilis'te

Almanya Adalet Bakanı Kilis'te

Paylaş
Almanya Adalet Bakanı Kilis'te

Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, beraberindeki heyetle birlikte, Kilis'teki Öncüpınar Konteyner Kenti'nde barınan Suriyeli sığınmacıları ziyaret etti

Bugün öğleden sonra Kilis’e gelen Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser Schnarrenberger’i konteyner kent girişinde Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Koordinatör Vali Veysel Dalmaz ve Türk Dışişleri Bakanlığı Temsilcisi Suphi Atan ile kamp yetkilileri karşıladı. Burada Kilis Valisi Süleyman Tapsız, Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger’e konteyner kent ile ilgili bilgiler verdi. Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger de konteyner kenti çok merak ettiğini, büyük bir heyecanla buraya geldiğini söyledi.

YARDIM AÇIKLAMASI

Ziyarette Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger’e yöresel yemekler ikram edildi. Bir süre kamp yetkilileriyle görüşen Schnarrenberger, ilk yaptığı açıklamada, Suriyeli sığınmacılar için Almanya’daki Kızılhaç tarafından Türk Kızılayı’na 200 bin Euro değerinde 5 bin paket yardım yapılacağını bildirdi. Kamptaki Suriyeli sığınmacıların çocuklarının kaldığı kreşleri gezen heyete öğrenciler, Türkçe ve Arapça şarkılar söyledi. Alman Bakan Schnarrenberger, öğrencilere hediyeler verdi.

TÜRKİYE’YE ÖVGÜ

Kamp gezisinin ardından basın toplantısı yapan Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, şöyle konuştu:

"Almanya’dan ilk kez bir hükümet yetkilisi konteyner kenti ziyaret ediyor. Gerçekten konteyner kentteki alt yapı ve imkanların çok iyi durumda olduğunu ifade etmek istiyorum. Biraz önce çocuklarla da bir araya geldim. Kreşte olsun burada olsun, ana okulunda olsun, çocukların resim yaptıklarını, şarkı söylediklerini etkinliklerde yer aldıklarını gördüm.

Onların mutlu olduklarını yüzlerinde olduğunu görebiliyorum. Belki onlar zor şartlara rağmen kendilerine gelecek görme imkanı sahip oluyorlar. Bütün bu imkanlarla, onlar aileleri ile memleketlerini ülkelerini terk etmek zorunda kaldılar. Türkiye onlara kucak açtı. Gerçekten Türk hükümeti önemli görevler üslendi, hizmetler sunuyor. Türkiye’nin kabul ettiği mülteci sayısının 109 bini bulduğunu öğrendim. Bu önemli bir rakam. Takdir ettiğimi söylemek istiyorum. Burada gördüğüm insanların huzur içerisinde yaşadıkları, kendi özel yaşantılarını, kendi özel alanlarını yaratarak güven içerisinde bir yaşam sürdüklerini gördüm."

DENİZ FENERİ SORULDU

Gazetecilerir Almanya’daki Deniz Feneri ile soruşturmasıyla ilgili sorularına yanıt veren Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser-Schnarrenberger, "Bu özel bir dava biliyorsunuz. Almanya’da yürütülen davayla ilgili olarak belirli hükümler verildi. Fakat soruşturma da devam ediyor" diye konuştu.

Toplantının ardından Almanya Adalet Bakanı Sabine Leutheusser- Schnarrenberger ve beraberindeki heyet karayoluyla Kilis’ten ayrıldı.


Reşit ÇELEBİOĞLU- Songül ALTIAYLIK/KİLİS, (DHA)