Dünya Almanya Başbakanı Merkel'den o karara sert tepki!

Almanya Başbakanı Merkel'den o karara sert tepki!

Paylaş
Almanya Başbakanı Merkel'den o karara sert tepki!

Almanya Başbakanı Angela Merkel, Die Welt gazetesi Türkiye muhabiri Deniz Yücel’in tutuklanma kararıyla ilgili konuştu. Merkel olayı “acı ve orantısız” olarak değerlendirdi.

Gazeteci Yücel’in tutuklanmasının kıyaslanamayacak kadar sert bir tedbir olduğunu kaydeden Merkel, "Türk yargısı Deniz Yücel olayında demokratik bir toplumda basın özgürlüğünün önemini dikkate almalı" dedi.

Deniz Yücel’in ifade vermeye kendiliğinden gittiğini hatırlatan Merkel, Deniz Yücel’in adil ve hukuk çerçevesinde yargılanması için çabalarının süreceğini belirterek, “Kısa sürede özgürlüğüne kavuşmasını umuyoruz” diye konuştu.

GABRİEL: KARAR ÇOK SERT

Alman Dışişleri Bakanı Sigmar Gabriel de tutuklama kararının çok sert olduğunu savundu. Yücel’in tutuklanmasının “Türkiye ve Almanya arasında hukukun üstünlüğü ve basın ve ifade özgürlüğüne bakış farkını çok açık bir şekilde ortaya koyduğunu” kaydeden Gabriel, Türk-Alman ilişkilerinde zor bir dönem yaşandığına vurgu yaptı. Gabriel, Türkiye ile Yücel’in özgürlüğüne kavuşması için görüşmelerin süreceğini söyledi.

MAAS: BU TÜR KARARLAR TÜRKİYE'NİN AB ÜYELİĞİNİ ZOR SOKUYOR

Konuya ilişkin sosyal medya hesabı Facebook üzerinden açıklama yağan Adalet Bakanı Heiko Maas ise, Cumhurbaşknı Erdoğan’ın referandum kapsamında Almanya’da miting yapma ihtimaline atıfta bulunarak,” Kim bizdeki ifade özgürlüğünü kullanmak isterse, aynı şekilde hukukun üstünlüğü ve ifade özgürlüğünü sağlamalı” diye yazdı. Maas, AB değerlerine karşı olan bu tür kararların Türkiye’nin üyeliğini gittikçe zora soktuğunu da dile getirdi.

14 GÜN GÖZALTINDA KALMIŞTI

Deniz Yücel, 14 gün gözaltında tutulduktan sonra haberleriyle örgüt propagandası yaptığı ve halkı kin ve düşmanlığa tahrik ettiği iddiasıyla tutuklanmıştı. Tutuklamaya gerekçe olarak Yücel’in bir yazısında geçen, Kürt karşıtlığının eleştirildiği “Kürt anasını görmesin” fıkrası gösterildi.

İDDİALARI REDDETTİ

Yücel, mahkemede, “Hatalarına ve eksiklerine rağmen ülkemi seviyorum. Herhangi bir örgüte hiçbir zaman üye olmadım. Üye olduğum tek örgüt, Almanya Gazeteciler Sendikası'dır. Gazetecilik yaparken evrensel gazetecilik ilkeleri doğrultusunda temel insani hakları ve özgürlüklerini esas alarak yorumlarda bulundum. Bu işi yaparken kimseden, devletten, patronumdan talimat almaksızın yapıyorum. Mesleki bilgim ve vicdanımla yapıyorum" dedi. Yücel, gazetesinin görevlendirmesiyle 2015'te Cemil Bayık ile Kandil'de görüştüğünü, bunun bir gazetecilik faaliyeti olduğunu ve başka bir amaç taşımadığını belirtti. PKK'yi eleştiren yazıları da olduğunu belirten Yücel, suçlamaları reddetti.

DENİZ YÜCEL KİMDİR?

Almanya’nın önemli gazetelerinden Die Welt’in Türkiye temsilciliğini yapan Deniz Yücel, 10 Eylül 1973 Almanya doğumlu. Berlin Özgür Üniversitesi’nde siyaset bilimi okudu, 1999 yılında serbest gazeteci olarak meslek hayatına başladı. 2002 yılında haftalık Jungle Wold gazetesi, 2007 yılında ise Die Tagezzeitung gazetelerinde çalıştı. 2015 yılında Die Welt gazetesine geçmiş ve gazetenin Türkiye temsilciliğini üstlenen Deniz Yücel, 2011 yılında Kurt Tucholsky Edebi Yayıncılık ödülüne layık görüldü. 2014 yılında bir grup gazeteci arkadaşıyla birlikte Hate Poetry adı altında oluşturdukları ırkçılık karşıtı gösteri için Almanya’da yılın gazetecisi seçildi. Yücel’in 2014 yılında yayımladığı ve Gezi Parkı Protestolarını esas alarak bir “Muhalif Türkiye” portresi çizdiği taksim İst Überll (Her Yer Taksim) isminde bir kitabı mevcut.

Haberin Devamı