Dünya Almanya Cumhurbaşkanı istifa etti

Almanya Cumhurbaşkanı istifa etti

Paylaş
Almanya Cumhurbaşkanı istifa etti

Almanya Cumhurbaşkanı Köhler, ülkesinin Afganistan misyonuyla ilgili sözlerine yönelik eleştiriler nedeniyle istif etti

Almanya Cumhurbaşkanı Horst Köhler, istifa etti. Köhler, bugün Berlin’de Bellevue Sarayı’nda eşi Eva Luise Köhler ile birlikte düzenlediği basın toplantısında, istifa ettiğini açıkladı.

Köhler, Alman askerlerinin, ekonomik çıkarlar uğruna yurtdışında anayasaya aykırı şekilde görev yapmasını olumlu bulduğu yönündeki eleştirilerin haklı gerekçesinin olamayacağını, bunun, cumhurbaşkanlığı makamına saygı eksikliği anlamına geldiğini söyledi.

Eyaletler Temsilciler Meclisi (Bundesrat) Başkanı, Bremen Eyaleti Başbakanı Jens Böhrnsen’i, Başbakan Angela Merkel’i, Başbakan Yardımcısı ve Dışişleri Bakanı Guido Westerwelle’yi ve Federal Anayasa Mahkemesi Başkanı Andreas Vosskuhle’yi istifa konusunda bilgilendirdiğini ifade eden Köhler, anayasa gereği geçici olarak Cumhurbaşkanlığı görevini Böhrnsen’in yürüteceğini ifade etti.

Afganistan’daki Alman birliklerini ziyaretinde Köhler’in, Almanya’nın ticari çıkarlarının korunmasında Alman askerlerinin görev alabileceği yönündeki bir açıklaması, Alman medyasında yer almış ve yoğun eleştirilmişti.

Polonya’nın Skierbiszow kasabasında 22 Şubat 1943 tarihinde doğan Köhler, 23 Mayıs 2004’te Hristiyan Birlik Partileri CDU/CSU ve Hür Demokrat Parti’nin adayı olarak Almanya’nın 9. Cumhurbaşkanı seçildi, 23 Mayıs 2009’da yapılan seçimlerde ikinci kez Cumhurbaşkanı oldu.

Öte yandan Alman Futbol Federasyonu, Merkel’in, Köhler’in istifası nedeniyle bu akşam İtalya’nın Eppan kentinde kamp yapan Alman milli takımına yapacağı ziyareti iptal ettiğini duyurdu.

AA

Haberin Devamı