Dünya Almanya'da zafer Merkel'in

Almanya'da zafer Merkel'in

Paylaş
Almanya'da zafer Merkel'in

Almanya'da halk, 19. dönem Federal Meclis'i (Bundestag) belirlemek için bugün sandık başına gitti.  2005’ten bu yana başbakanlık koltuğunda bulunan Angela Merkel, anket çıkış sonuçlarına göre 4. kez üst üste seçimi kazandı. SPD Genel Başkanı Martin Schulz, partisinin başında kalacağını ve Sosyal Demokrat Parti'ye muhalefette liderlik edeceğini söyledi

Almanya'da halkın sabah erkenden sandık başına gitmeye başladığı seçimlere 42 parti katılıyor, 4 bin 828 aday arasında Türk kökenli 92 aday da bulunuyor. Yerel saatle 08.00'de (TSİ 09.00) başlayan oy verme işlemleri, saat 18.00'e (TSİ19.00) kadar sürecek.

Almanya'da 16 eyalette 299 seçim bölgesi bulunuyor. 18 yaşını dolduranların oy hakkına sahip olduğu seçimlerde 31,7 milyonu kadın, 29,8 milyonu erkek toplam 61,5 milyon seçmen oy kullanacak. İlk kez oy vereceklerin sayısı da yaklaşık 3 milyon olarak açıklandı.

Almanya’da yaklaşık 17 milyon göçmen kökenli bulunuyor. Bunların 5,8 milyonun oy kullanma hakkı var.

MERKEL 4. KEZ KAZANDI

Almanya'da sandıklar kapandı. Angela Merkel, anket çıkış sonuçlarına göre 4. kez üst üste seçimi kazandı. Merkel'in partisi yüzde 32.05 oy aldı. Aşırı sağcılar ilk kez Meclis'e girdi.

Sosyal demokratlar büyük oy kaybetti. Yüzde 20 oranın oy alabildiler.

Koalisyon hükümetinde yer alan CDU/CSU ile SPD 2013’de yapılan son seçimlere göre oy kaybetti.
CDU/CSU’nun oylarında yüzde 9 oranında düşüş oldu.

SPD, yüzde 5,7 oranında oy kaybederek İkinci Dünya Savaşı’ndan sonra en düşük oyunu aldı.

MİLLETVEKİLİ DAĞILIMI DA BELLİ OLDU


4 yıl önce yapılan genel seçimlerde yüzde 5’lik baraja takılan aşırı sağcı popülist Almanya için Alternatif (AfD) ve Hür Demokrat Parti'nin oy oranlarını önemli ölçüde artırarak bu kez Meclis'e girdiği görülüyor.

Sandık çıkış anketlere göre, AfD yüzde 13,5 ile üçüncü olarak ilk kez Meclis'te yer alacak. FDP de yüzde 10,5 ile dördüncü parti olacak ve yeniden Meclis'e girecek.

Yeşiller yüzde 9,5 ile beşinci sırada yer alırken, Sol Parti de yüzde 9 oy oranına ulaşarak Meclis'e girdi.

ARD’nin sandık çıkış anketlerine göre Almanya Federal Meclisi’nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 216, SPD 133, AfD 89, FDP 70, Yeşiller 63, Sol Pati 60.

MERKEL'DEN İLK AÇIKLAMA GELDİ

Almanya Başbakanı ve Hristiyan Demokrat Birlik Partisi (CDU) Genel Başkanı Angela Merkel, genel seçime ilişkin ilk değerlendirmesinde stratejik hedeflere ulaştıklarını söyledi.

Merkel, CDU’nun Genel Merkezi’nde yaptığı açıklamada, kendilerine güvenen seçmenlere teşekkür etti. Partililer tarafından coşkuyla karşılanan Merkel, seçimden daha iyi bir sonuç almayı dilediklerini belirterek, "Seçim kampanyamızın stratejik hedeflerine ulaşmaktan dolayı mutluyum. CDU ve Hristiyan Sosyal Birlik Partisi (CSU) olarak en güçlü birliğiz.

Hükümeti kurma görevimiz var. Bize rağmen bir hükümet kurulamaz." diye konuştu. Hristiyan Birlik (CDU/CSU) partilerinin 12 yıl iktidarda bulunmasının ardından bu sonucu almasının normal olmadığını savunan Merkel, Almanya için Alternatif (AfD) partisinin meclise girmesiyle yeni bir görevle karşı karşıya olduklarını söyledi. Merkel, AfD’nin meclise girmesiyle ilgili, "Bu konuda kapsamlı bir analiz yapacağız. Çünkü, AfD’ye giden seçmenleri tekrar kazanmak istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Almanya’daki mevcut sorunları, vatandaşların endişelerine kulak vererek çözeceklerini ve iyi bir şekilde politika yapacaklarını dile getiren Merkel, gelecekteki hedeflerinin refah sağlamak, Avrupa Birliği’ni (AB) bir arada tutmak, yasa dışı göçle mücadele etmek ve iç güvenlik olduğunu ifade etti.

KOALİSYON SEÇENEKLERİ

Almanya'da ortaya çıkan bu sonuçlara göre ve SPD'nin muhalefette kalacağını açıklamasının ardından CDU'nun tek koalisyon seçeneği kaldı.

İlk sonuçlara göre, Almanya Federal Meclisi'nde milletvekili dağılımı ise şu şekilde: CDU ve CSU 218, SPD 138, AfD 87, FDP 70, Yeşiller 69, Sol Parti 59.
Hükümet kurmak için 316 milletvekiline ihtiyaç duyan CDU'nun ancak Yeşiller ve FDP ile koalisyon kurma imkanı bulunuyor.

Eğer SPD kararından dönmez CDU, FDP ve Yeşiller de hükümet kuramazsa Almanya'da erken seçime gidilebilir.
FDP ve Yeşiller yetkilileri, seçimden önce yaptıkları açıklamalarda, birbirleriyle hükümet kurmayacaklarını belirtmişti.

ANGELA MERKEL KİMDİR?

Angela Dorothea Merkel 17 Temmuz 1954 Hamburg doğumlu.

Merkel, Alman Parlementosuna Mecklenburg-Vorpommern'den 22 Kasım 2005 tarihinde Almanya Başbakanlığı'na seçilmiştir. 10 Nisan 2000'den bu yana da Hristiyan Demokrat Birliğinin CDU Federal Başkanlığı'nı yürütmektedir.

2002'den 2005 yılına kadar CDU-CSU parlemento parti grubunun kadın başkanı idi. 2005-2009 yılları arasında Büyük koalisyonu kardeş parti Hristiyan Sosyal Birliği (CSU) ve Alman Sosyal Demokrat Partisi (SPD) ile yönetmiştir. 2009 yılından itibaren de Liberal Demokrat Parti ve CSU ile oluşturulmuş olan koalisyonun Başbakanıdır.

Merkel, Almanya'nın 1871 yılında modern bir devlet olmasından bu yana Almanya'yı yöneten ve yeniden birleştiren ilk kadın başkandır. Ayrıca II. Dünya Savaşı'ndan beri Alman şansölyesi olan en genç kişidir.

Lutheran bir papazın kızı olarak dünyaya gelen Merkel, doğululara karşıdır. Bu yüzden doğuluların ve solun tepkisini almıştır. Merkel 1977 yılından, boşandığı 1982 yılına kadar fizikçi Ulrich Merkel ile evliydi. 1988 yılından beri Berlin kimya profesörü Joachim Sauer'le ikinci evliliğini sürdürmektedir ve hiç çocuk sahibi olmamıştır, Sauer'in ise iki yetişkin erkek çocuğu bulunmaktadır. Merkel, Rusça ve İngilizce bilmektedir.


Almanya’da AfD’ye protesto

Haberin Devamı