Dünya Almanya nefrete savaş açıyor

Almanya nefrete savaş açıyor

Paylaş
Almanya nefrete savaş açıyor

Almanya, Facebook ve Twitter gibi sosyal paylaşım ağlarında yer alan nefret içerikli, yasadışı ve gerçeği yansıtmayan yalan haberlere karşı tedbirleri sertleştirmeye hazırlanıyor.

Yasemin Artunç
yasemin.artunc@posta.com.tr



Alman Adalet Bakanı Heiko Maas’ın hazırladığı tasarı, karalama, nefret ya da gerçeği yansıtmayan içeriklerin silinmemesi durumunda o sosyal platforma 50 milyon avroya kadar para cezası, şirketin Almanya’daki temsilciliğine de 5 milyon avroya varan ceza verilmesini öngörüyor. Eğer bu tasarı Alman hükümeti tarafından kabul edilirse, Facebook'un şimdiye kadar karşı karşıya kaldığı en sert düzenleme olacak.

CİDDİYE ALMIYORLAR


Maas verdiği demeçte, “Sosyal paylaşım ağlarındaki baskıyı artırmak zorundayız. Çok az yasa dışı içerik siliniyor, yeterince hızlı davranmıyorlar. Sosyal ağ yetkilileri bu konuyu yeterince ciddiye almıyor.” dedi. Maas, sosyal medya platformlarına yönelik sert cezaların olduğu yasa tasarısını diğer bakanlara ve AB yetkililerine anlatmak üzere önümüzdeki günlerde görüşme yapmayı planlıyor.

Almanya’nın sosyal ağlara uygulamaya başladığı baskının arkasında ülkeyi bekleyen seçim dönemi var.

Almanya’da yaklaşık 29 milyon Facebook kullanıcısı var. Facebook Ocak ayında, sahte haberlerin yayınlanmasını azaltmak ve bu tarz içeriklere karşı hızlı hareket etmek için bağımsız denetleme kuruluşu Correctiv ile bir ortaklık kurduğunu açıklamıştı.



SOSYAL MEDYA PLATFORMLARI NE DEDİ

Almanya’da sosyal ağlara karşı hazırlanan ve oldukça sert yaptırımları olan yeni mevzuat ile ilgili Facebook henüz bir açıklama yapmadı. Twitter ise hazırlanan tasarı hakkında yorum yapmayı reddetti.

Youtube konuyla ilgili kısa bir açıklama yaptı. Açıklamada; Kanun tasarısı henüz yeni ilan edildi biz de ayrıntılı olarak analiz etmeye başladık. Yasadışı nefret dolu içeriklerin hızlı bir şekilde kaldırılması için sistemlerimizi geliştirmeye devam edeceğiz.” dedi.

İÇERİK SİLME

Alman siyasetçiler sahte haberler ve sosyal ağlarda yükselişe geçen ırkçı içeriklerin bu yıl gerçekleşecek olan seçim kampanyalarını olumsuz etkileyebileceği endişesi taşıyor.

Adalet Bakanlığı Gençlik Koruma Birimi konuyla ilgili yaptıkları araştırmanın sonuçlarını kamuoyuyla paylaştı. Araştırmaya göre, Youtube yasadışı içeriklerin yaklaşık yüzde 90’ını bir hafta içinde kaldırdı. Facebook ve Twitter’da ise kaldırılan içerik oranı sadece yüzde 39 olarak gözlemlendi.

Tasarı, sosyal ağların “açıkça yasadışı” olan içeriği 24 saat içinde tespit edip, 7 gün içerisinde kaldırmasını zorunlu kılıyor.

Haberin Devamı