Dünya Almanya'nın kader günü... Seçimlerde kim önde?

Almanya'nın kader günü... Seçimlerde kim önde?

Paylaş
Almanya'nın kader günü... Seçimlerde kim önde?

Almanya'da son yılların en kritik seçimi bugün düzenleniyor. Almanya Başbakanı Angela Merkel'in partisi Hıristiyan Demokrat Birliği'nin (CDU) açık ara birinci parti olması beklenirken, aşırı sağcı Almanya İçin Alternatif'nin (AfD) meclise girmesi İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra ilk kez bir aşırı sağcı bir partinin Almanya'da mecliste temsiliyet bulması anlamına gelecek.

Almanya, demokrasi tarihinde aşırı sağcı hiçbir partinin AfD kadar büyük bir kitleye erişerek oy potansiyalini genişletemediği yorumu yapılıyor. Kuruluşundan sadece 4 yıl sonra, 13 eyalette yapılan meclis seçimlerinde meclise girmeyi başaran AfD'nin seçimlerden kısa süre önceye kadar üçüncü parti olmasına kesin gözüyle bakılıyordu. Ancak son anketlere göre AfD, üçüncü parti olmak için Alman Yeşiller Partisi, Hür Demokratik Parti ve Sol Parti, üçüncü parti olmak içinde kıyasıya bir yarış içinde. Almanya'da bu seçimlere katılacak 61,5 milyon seçmen bulunuyor. 2013 yılında düzenlenen genel seçimde seçime katılım oranı yüzde 71.5, 2009 yılında ise 70.8 olmuştu. Seçmen sayısının 2013 genel seçimlerinde oy kullanma hakkı olan 61 milyon 900 bin kişiye göre 2017 genel seçimlerinde daha az olduğu belirtildi. İlk kez oy kullanacakların sayısı 3 milyon olarak açıklandı. Seçmenler arasında çoğunluğu 12 milyon 700 bin kişi ile 70 ve üstü yaş grubu oluşturuyor. İkinci büyük seçmen grubu ise 12 milyon 300 bin kişi ile 50 ile 60 yaş grubu seçmenler.

YÜZDE 30'LUK BİR KİTLEYE ULAŞABİLİR

Aşırı sağ siyasetine yönelik araştırmalarıyla bilinen Matthias Quent, AfD bir kriz zamanında yüzde 30'luk bir seçmen kitlesine ulaşabilecek bir potansiyele sahip olduğunu iddia ediyor. Quent, "En büyük tehlike aşırı sağcı suç işleyen kişilerin, AfD'lilerin mecliste söyledikleri sözlerle, kendi yaptıklarını meşru görmeleri olacak" ifadesiyle AfD'nin meclise girmesinin AfD'nin meclise girmesinin aşırı sağcılar için ifade edeceği anlama vurgu yapıyor. Bremen Üniversitesi'nden Lothar Brobst ise AfD'nin 2013 yılında barajın altında kalmasının diğer partiler tarafından ciddiye alınmadığını ve Almanya'da alternatif siyaset arayışındaki kişilerin sayısının azımsandığını ifade etti.1600 seçim çalışanının görevli olduğu 32 seçim noktasında pazar günü saat 18'e kadar oy verme işlemi devam edecek.Türkiye kökenli adayların da yarıştığı seçimde gözler, ilk kez meclise girmesi beklenen sağ popülist AfD'nin üzerinde...

SAĞCILAR ANA MUHALEFETE DOĞRU

Birinci olması beklenen CDU ve ikinci olması beklenen SPD'nin tekrar bir koalisyon kurması ve AfD'nin bu partilerin ardından üçüncü olması, Almanya'da aşırı sağcı bir partinin ana muhalefet partisi koltuğuna oturabileceği anlamına geliyor.

MERKEL OYUNU KULLANDI

Almanya Başbakanı Merkel, başkent Berlin'de bulunan Humboldt Üniversitesi'nde oyunu kullandı. Merkel, oyunu verdikten sonra basın mensuplarına açıklama yapmadan binadan ayrıldı.​ Öte yandan Almanya Cumhurbaşkanı Frank-Walter Steimeier de oyunu erken saatlerde kullanmıştı.


SCHULZ SANDIK BAŞINDA

Sosyal Demokrat Parti SPD'den başbakan adayı Martin Schulz, oyunu memleketi Kuzey-Ren Vestfalya eyaletinin Würselen kentinde kullandı. Schulz, oyunu kullanmaya eşi Inge Schulz ile geldi. Gazetecilere açıklama yapan Schulz, "Bugün mümkün olduğu kadar çok sayıda vatandaşın seçme hakkını kullanmasını ve demokratik partilere oylarını verip Almanya'nın demokratik geleceğini güçlendirmesini ümit ediyorum" dedi.

OKLAR MERKEL'İ GÖSTERİYOR

Der Spiegel'den Jan Fleischhauer'in kaleme aldığı makalede, "Gazeteciler her yerde şimdiden Merkel'in yeni kabinesinin nasıl oluşabileceğinin hesaplamaya çalışıyor... Helmut Kohl ile 'sonsuz şansölyeliği' deneyimledim. Kohl, 16 yıl boyunca iktidarda kaldı, pratik olarak Almanya'da Kohl'u hayatında Kohl'u hatırlamadığı bir dönem yaşamadı" ifadeleriyle Merkel'in de seçimleri kazanarak Almanya tarihinde Kohl'un 16 yıllık yönetim rekorunu egale edeceğini ifade etti.

OY PUSULASINA 'ERDOĞAN' VE 'GOMİS' YAZDILAR

Oy kullanım işlemi sırasında ise bir Türk seçmen oy pusulasına AKP Genel Başkanı ve Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın adını yazdı. Oy pusulasının fotoğrafını çekip İHA'ya gönderden şahıs, Erdoğan'a ithafen yazdığı notta şu ifadeleri kullandı:


" DUVARIMA ASACAĞIM"

"Sayın Cumhurbaşkanım, sandık başında seçim pusulasında Türkiye'ye dostluğu destekleyen bir parti bulamadım. Almanya'nın güneyinde yaşadığım için de ADD'ye o verme imkanım olmadı. Bunun için sizin adınızı yazarak tepkimi ortaya koydum. Biliyorum oyum çöpe atılacak fakat ben resmini çektim ve evimin duvarına asacağım. Almanlar, Türkiye'nin dost bir ülke olduğunu anlayıncaya kadar bu tepkimi devam ettireceğim. Çünkü mevcut partilere oy vererek bunun sorumluluğunu taşımak istemiyorum".

GOMİS'E DE OY ÇIKTI

Bir başka Türk seçmen ise oy pusulasına "Parti Galatasaray, Başkan Gomis" yazarak Galatasaray'ın Fransız santrforu Bafetimbi Gomis'e oy verdi.

TÜRK KÖKENLİ ADAYLAR

Federal Meclis seçimleri için farklı partilerden 90'ın üzerinde Türkiye kökenli aday da yarışıyor. Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın 'Türkiye'nin düşmanları' oldukları suçlamasıyla oy verilmemesi çağrısı yaptığı CDU, SPD, FDP ve Yeşiller Partisi'nde 52 Türkiye kökenli aday bulunuyor. Yüzde 5'lik seçim barajını aşması beklenmeyen partilerde ise 40 Türkiye kökenli aday yer alırken, Almanya'da yaşayan Türklerin kurduğu Alman Demokratlar Birliği (ADD) dikkat çekiyor. Sadece Kuzey Ren Vestfalya eyaletinden seçimlere giren parti, 15 adayla yarışıyor.



Haberin Devamı