Ekonomi Almanya şantaj CD'sini alıyor

Almanya şantaj CD'sini alıyor

Paylaş
Almanya şantaj CD'sini alıyor

Almanya'da 150-200 milyon Euro vergi kaçıran ve İsviçre'de sırdaş hesap açtıran yaklaşık bin 500 kişinin hesap bilgilerinin yer aldığı CD'nin satın alınması kararlaştırıldı

Almanya Maliye Bakanı Schaeuble, Augsburger Allgemeine gazetesine yaptığı açıklamada, bu konuda prensipte karar alındığını, bunun yasal olarak, 2 yıl önce ortaya çıkan Liechtenstein'daki gizli hesaplara bağış paralarının yatırılması ile ilgili skandala benzemesi nedeniyle bu konuda farklı karar alacak durumda olmadıklarını söyledi.

Almanya Federal Maliye Bakanı Wolfgang Schaeuble, Alman Hükümeti'nin, 2008 yılında Lichtenstein’daki bir bankanın müşterileri arasında yer alan vergi kaçakçılarının listesini satın aldığını hatırlattı. Schaeuble, o tarihteki hesap skandalında ortaya konan kanıtlarla ilgili hiçbir mahkemenin bugüne kadar itirazda bulunmadığını, bu nedenle hükümetin, söz konusu CD’nin satın alınması konusunda yasal bir engel görmediğini vurguladı.

YASAL DÜZENLEMELER YAPILMALI

Kimliği belirsiz kişilerin İsviçre’de gizli hesabı bulunan Alman milyonerlerin listesini içeren bir veri CD’si karşılığında Almanya’dan 2.5 milyon Euro para istemesiyle başlayan tartışmalara değinen Berlin’de yayımlanan Tageszeitung, yasa dışı yollarla temin edilen verilerin vergi toplamak için kullanılmasını yasaklayan düzenlemelere ihtiyaç olduğunu yazdı.

İSVİÇRE'DE ORTALIK KARIŞTI

Alman hükümetinin İsviçre bankalarındaki gizli hesap listelerini içeren CD’yi satın alacağını açıklaması İsviçre'yi karıştırdı. İsviçre Parlamentosu’nda çok sıkı korunması gereken müşteri bilgilerinin çalınmasının mutlaka önlenmesi gerektiği savunulurken bazı partiler yabancılar için gizli hesap uygulamasına son verilmesini istedi.

İsviçre medyasına göre tartışmalar iki noktada yoğunlaştı. Bunlardan biri İsviçre’deki bankacılık sisteminde bilgilerin daha etkin korunması istenirken bazı parlamenterler ülkenin vergi kaçıranların cenneti haline getirilmesini eleştirdi.

İhsan DÖRTKARDEŞ/ALMANYA (DHA)

Haberin Devamı