Yaşam Almanya "üçüncü cinsiyeti" kaydedecek

Almanya "üçüncü cinsiyeti" kaydedecek

Paylaş
Almanya "üçüncü cinsiyeti" kaydedecek

Almanya, iki cinsiyetin özelliklerini de taşıyan bebekleri kadın ya da erkek yerine üçüncü cins olarak kaydeden ya da cinsiyetini belirlememeyi kabul eden ilk Avrupa ülkesi olacak

Anne babaların da çocuklarının doğum belgelerindeki cinsiyet bölümünü boş bırakmaları mümkün olacak. Bu da pratikte kadın ya da erkek olarak tanımlanmamış yeni cinsiyet kategorilerinin yaratılması anlamına gelecek. Almanya hükümeti bu adımla, anne babaları, iki cinsiyet özelliklerini de taşıyan bebekleri konusunda aceleyle bir karar vermekten kurtarmayı amaçlıyor. İstatistiklere göre, her 2 bin kişiden biri iki cinsin de fiziksel özellikleriyle doğuyor.

Haberin Devamı

Pasaportlar da değişecek

Hem erkek hem kadın kromozomları taşıyan, hatta bazen her iki cinsiyete ait üreme organlarıyla doğan bireylere erdişi ya da uluslararası bir kullanımla "intersex" deniyor. Böyle bir bebeği olan anne baba şu ana kadar çocuk nüfusa kaydolmadan önce cinsiyeti konusunda bir tercih yapmaya, bir karar vermeye zorlanıyordu.

Bu, bazı durumlarda çocuğun bedeninin taşıdığı cinsiyetlerden birine daha çok benzemesi diğer cinsiyet özelliklerinin yok edilmesi doğrultusunda ameliyattan geçirilmesi anlamına geliyor. Almanya yasalarında yapılan değişiklik, bu tür müdahalelerin insanların yaşamlarında yol açtığı büyük mutsuzluklar konusundaki bir araştırma üzerine gerçekleşti.

Bu araştırmada doğuşta her iki cinse ait özellikleri taşıyan ve bu yüzden ameliyat olan bir kişi yıllar sonra "Ne kadınım ne de erkek. Hayatım boyunca doktorlar tarafından kesilip yapıştırılmış bi bedenim olacak, yaralı bereli" diyor. Alman pasaportlarına da, şu anda M ve F harfleriyle ifade edilen erkek ve kadın kategorilerinin yanısıra, intersex bireyleri ifade eden X harfi eklenecek.

Haberin Devamı

Bütün bu değişikliklerin Almanya'da evlilik ve birlikte yaşamayı düzenleyen kuralları nasıl etkileyeceği henüz bilinmiyor. Şu anda Almanya yasaları evliliği bir erkek ve bir kadın arasında gerçekleşen bir birlik olarak tanımlıyor, aynı cinsiyetten çiftlerin birlikteliği ise başka bir düzenleme olan "birlikte yaşama akdi" ile düzenleniyor.

CNNTURK.com.tr