Gündem "Alo, halı yıkayacağım hava nasıl olacak?"

"Alo, halı yıkayacağım hava nasıl olacak?"

Paylaş
"Alo, halı yıkayacağım hava nasıl olacak?"

"Alo, halı yıkayacağım hava nasıl olacak?"

Teknolojinin gelişmesi, hava tahminlerinin doğruluk oranlarının artması vatandaşların meteorolojik bilgilere talebini artırıyor.
Meteorolojiyi arayan bazı vatandaşlar, halı yıkamadan, çatısını onarmadan, yola çıkmadan veya pikniğe gitmeden önce havanın nasıl olacağını soruyor.

Haberin Devamı

Meteoroloji Bölge Müdür Vekili Mehmet Çalar, vatandaşlar hava tahminlerini sadece haber bültenlerinden izlemiyor, bizzat arayarak bilgi alıyor.

Meteorolojiyi arayanların kimisi "Halı yıkayacağım, yarın yağmur yağacak mı", kimisi de "Yola çıkacağım, şu güzergahta olumsuz hava koşulu var mı" diye soruyor.

Arayan herkese soruları ne olursa olsun yanıt verdiklerini, hava tahmini konusunda bilgilendirdiklerini ifade eden Çalar, gelişen teknolojiyle birlikte tahmin oranları yükselen meteorolojinin vatandaşlar tarafından artık daha çok takip edildiğini belirtti.

Çoğunlukla çiftçilerin kendilerinden hava tahmini aldıklarını, don, su baskını veya aşırı yağış gibi olumsuz hava şartları konusunda çiftçilerin cep telefonlarına kısa mesaj gönderdiklerini belirten Çalar, şunları kaydetti:

Haberin Devamı

"Çiftçilerin yanı sıra yola çıkmak isteyenler, gidecekleri güzergahtaki hava durumunu soruyor. Piknik yapmak isteyenler, yün yıkayacaklar, halı yıkayacaklar, çatı yapacaklar arıyorlar. Bazen öyle telefonlar alıyoruz ki "Hava hep hafta sonları yağışlı, hafta içi açık geçiyor, bunun bir nedeni var mı?" diye soranlar var. Okullardan telefon alıyoruz, gezi düzenleyeceklerdir veya beden eğitimi dersleri dışarıda yapılacaktır. Hava tahmini istiyorlar."

Yaz aylarında ise en çok açık havada düğün yapacak olanların aradığını bildiren Çalar, "Düğünümüz var, şu tarihte yağış bekleniyor mu" diye arıyorlar. Meteorolojiye güven çok arttı, tutarlılık oranımız çok yüksek. Teknolojiyle birlikte personelin kalitesi de çok etkili" diye konuştu.
3 gün için hava tahminlerinin tutarlılık oranın yüzde 90-95 olduğunu, süre bir haftaya çıkınca oranların düştüğünü söyleyen Çalar, kış aylarında soğuk hava kütlesinin hareketleri net görüldüğü için tahminlerin doğruluk oranının yaz aylarına göre fazla olduğunu sözlerine ekledi.

Dilek Sezen / AA