Ekonomi Altın fiyatları tepetaklak

Altın fiyatları tepetaklak

Paylaş
Altın fiyatları tepetaklak

Çeyrek altın fiyatı alışta 92 liraya, Cumhuriyet altını ise 382 liraya geriledi

Altının ons fiyatı, ABD'den gelen kötü tüketici güveni verileri ve vadeli işlemlerde sözleşme vadesinin bitmesiyle artan satışlarla 1.160 doların altına geldi. Bu değerli madenin son üç ayda gördüğü en düşük seviye oldu. İçeride ise çeyrek altın fiyatı alışta 92 liraya, Cumhuriyet altını ise 382 liraya geriledi.

Haberin Devamı

Hürriyet'in Reuters kaynaklı haberine göre, ABD'de salı günü işlemlerinde 1.157 doları gören altın, hisse senetleri piyasalarında olumlu hava esmesine rağmen 5 Mayıs'tan beri gördüğü en düşük seviyeye geriledi. Bugün ise altın fiyatları Asya'da hafif toparlayarak 1.163 dolar düzeyine yükseldi.

Altında Salı günü yaşanan hızlı gerileme aynı zamanda 1 Temmuz'dan beri görülen en sert günlük düşüş olurken, gümüş, platinyum ve paladyumu da arkasından sürükledi.

Gümüşün onsu 18.14 dolardan, 17.63 dolara gelirken, platinyum 1.548 dolardan, 1.530 dolara ve paladyum da 471 dolardan, 465 dolara geriledi.

TALEP AZALDI

Analistler, ABD'de istihdama yönelik endişeler ve emlak fiyatlarındaki artışın yavaşlamasının yarattığı kaygılarla düşen tüketici güvenine rağmen altının güvenli liman olarak görülmediğini belirtiyor.

Haberin Devamı

ABD'de dün açıklanan Conference Board Tüketici Güven Endeksi, Temmuz ayında 50.4 seviyesine geriledi. Haziran ayındaki değeri 54.3 olan endeks böylece Şubat'tan beri gördüğü en düşük seviyeye inmiş oldu.

Diğer taraftan, yatırımcıların altında Ağustos vadeli sözleşmelerin Salı günü sona ermesinden dolayı, fiyatları aşağı çekmek için yaptığı yoğun satışlar da gerilemenin diğer nedeni oldu.

TEKNİK OLARAK KRİTİK SEVİYEDE

Vadeli işlemeler piyasasında faaliyet gösteren CitiFX'ten yapılan bir değerlendirmede de altının teknik analiz tarafında da kritik seviyelerde bulunduğuna dikkat çekildi.

CitiFX, iki yıldır yükseliş kanalında bulunan altın fiyatlarının bu seviyeleri aşağı kırıp, 1.000 doların altını görme riskinin olduğunu belirtti. Kurum ayrıca, altının ons fiyatının bu haftayı 1.176 doların altında kapatması durumunda, kayıpların artabileceği uyarısında bulundu.

HİNDİSTAN BEKLENİYOR

Ancak altındaki düşüşün geçici olduğunu savunan uzmanlara da bulunuyor. Commerzbank emtia piyasaları araştırma bölümünden Eugen Weinberg, dünyanın en büyük altın tüketicisi Hindistan'da Ağustos ayı sonunda başlayacak bazı dini günler ve tatillerin fiziki altına olan talebi arttırabileceğini ve altındaki düşüşün kısa dönemli olabileceğini söyledi.

Haberin Devamı

Altın, Avrupa'da artan borç krizi endişeleriyle birlikte Haziran'da 1.264 dolarla tarihi zirvesini görmüştü.

(Hürriyet - Reuters)