Yaşam 'Altın Portakal' heyecanı başladı

'Altın Portakal' heyecanı başladı

Paylaş
'Altın Portakal' heyecanı başladı

Türk Sinemasının en uzun soluklu sanat etkinliği Altın Portakal Film Festivali'nde, sanatçıların katılımıyla "Yıldızlar Geçidi" ve açılış resepsiyonu düzenlendi

Antalya Büyükşehir Belediyesi’nin desteği ile Antalya Kültür Sanat Vakfı’nca düzenlenen 47. Uluslararası Antalya Altın Portakal Film Festivali, Türk Sinemasının geçmişten günümüze önemli sanatçılarını ağırlıyor. Bugün başlayan festival, kentin her noktasına yayılan etkinliklerle coşku yaratırken, festivalin açılışı için farklı organizasyonlar da düzenlendi.

Haberin Devamı

Açılış etkinlikleri kapsamında bu yıl ilk kez sinema sanatçılarının katılımıyla "Yıldızlar Geçidi" adı altında kısa mesafeli yürüyüş düzenlendi. Antalyaspor Kavşağı’ndan başlayan ve Eşref Kolçak, Müjdat Gezen, Erkan Can, İlker İnanoğlu, Sümer Tilmaç’ın da yer aldığı sanatçıların katılımıyla gerçekleştirilen "Yıldızlar Geçidi"nde sanatçılara, Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın da eşlik etti.

Kırmızı halı üzerinde Atatürk Kültür Merkezi içine kadar devam eden yürüyüşün ardından Başkan Akaydın ve sanatçılar tarafından açılış kurdelesi kesilerek festival başlatıldı. Park alanında düzenlenen açılış resepsiyonunda konuşan Antalya Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Akaydın, Altın Portakal Film Festivali’nin, Türk Sinemasını var eden sanatçıları ile dünya sinemasının önemli değerlerini ağırladığını söyledi.

Haberin Devamı

Festivale katılan Boşnak asıllı Sırp yönetmen Emir Kusturica ile ilgili son günlerde ortaya çıkan tepkilere atıfta bulunan Akaydın, "Sanata yakışmayan, hoş olmayan kışkırtmalar yapılsa da Antalya halkı çağdaş, aydın bir halktır. Antalya olarak tüm sanatçılarımızı kucaklıyoruz" dedi. Akaydın, festival coşkusunu ve etkinliklerini bu yıl kentin her noktası ile Burdur, Isparta gibi çevre illere de yaydıklarını dile getirerek, ulusal ve uluslararası boyutta devam eden Altın Portakal’ın bölgenin en köklü sanat etkinliği olmasını amaçladıklarını vurguladı.

SANATÇI MÜJDAT GEZEN’İN TEPKİSİ

Sanatçı Müjdat Gezen de, gazetecilere yaptığı açıklamada, Kültür ve Turizm Bakanı Ertuğrul Günay’ın "festivali protesto ederek gelmeyeceğine" ilişkin sözlerini de eleştirdi. Emir Kusturica’nın 15 yıl önce çektiği bir film ve söylemlerinin bugün "kaşınmaya çalışıldığını" belirten Gezen, şöyle konuştu:

"Sayın Bakan’ın bu sebepten gelmemesini yadırgadım ama belki daha iyidir. Halka dönük, halkla iç içe bir festival sürüyor. Olsa da olur, olmasa da olur. Bir Kültür ve Turizm Bakanının ülkenin en önemli sanat etkinliğine gelmemesi kendi meselesidir. Bize pek laf düşmez. Burası bir sanat festivali. Güler yüzlü, tatlı dilli ve sanata dönük söylemlerin yapılması daha doğru olur.

Haberin Devamı

Emir Kusturica’nın seneler önceki filmi, görüşleri eleştirilebilir. Protesto edilebilir. Beğenen olur, beğenmeyen olur. Herkesin kendi fikridir. Seneler önce yapılan filmin ve söylemin kaşınmasını ve bugün Altın Portakal’a mal edilmesini doğru bulmuyorum." Resepsiyonda sanatçılar, birbiriyle ve davetlilerle sohbet ettiler. Resepsiyonda ayrıca havai fişek gösterileri ve konser düzenlendi.

AA